Elon Musk: Tesla lost de stroomstoringen in Australië binnen 100 dagen op of het is gratis

elon-musk-tesla-zal-australia-and-039;s-black-outs-in-100-days-or-it-and-039;s-free photo 1 Robert Baldwin

Lyndon Rive, mede-oprichter van Solar City en hoofd van de energiedivisie van Tesla, gelooft dat zijn bedrijf de energieproblemen van een Australische staat in slechts 100 dagen kan oplossen. Rive was in gesprek met de Australische Financial Review en beweerde dat Tesla in die korte tijd tussen de 100 en 300 MWh aan batterijopslag zou kunnen bouwen. Het is een gok die zijn neef (en baas) Elon Musk graag wilde opnemen, later tweetend dat Tesla het werk gratis zou doen als het die deadline zou missen.

De staat Zuid-Australië is in de greep van een energiecrisis die gepaard gaat met stijgende prijzen en frequente stroomuitval. Het verlies van twee kolencentrales in de afgelopen maanden heeft ertoe geleid dat de groothandelsprijzen piekten op het staatsmaximum van $ 14.000 per MWh. Een gebrek aan politieke wil om de crisis op te lossen en geen plan om hernieuwbare energiebronnen te bouwen, betekent dat de staat op de afgrond staat.Het toevoegen van batterijopslag aan het systeem zal in theorie de problemen met de stroomvoorziening van de staat op korte en middellange termijn oplossen. Ze kunnen immers worden opgeladen wanneer de vraag laag is en de energie weer vrijgeven tijdens pieken om ervoor te zorgen dat black-outs niet te vaak voorkomen. Tesla heeft eerdere ervaring op dit gebied en kreeg in slechts 90 dagen een batterijfabriek van 80 MWh in Californië geïnstalleerd. Die fabriek werd in gebruik genomen nadat de aardgasfaciliteit van Aliso Canyon onverwacht werd gesloten na een enorm lek.

De Australische miljardair Michael Cannon-Brookes, de mede-oprichter van Atlassian, besloot contact op te nemen met Musk en Rive om te informeren hoe serieus het aanbod was. Musk antwoordde bevestigend en voegde er later aan toe dat hij het systeem zou aanbieden voor 250 dollar per kWh opslag, waarbij het project in totaal ongeveer 25 miljoen dollar zou kosten. Financial Review is van mening dat dat ongeveer de helft is van de prijs vóór korting die normaal wordt aangeboden.

Cannon-Brookes tweette vervolgens dat hij eraan werkt om het geld en de politieke toestemming te verkrijgen om het systeem te laten werken. De regering is bereid om 'met bedrijven samen te werken die serieuze voorstellen hebben', zei de Australische minister van Milieu en Energie, Josh Frudenberg, tegen Reuters. Het aanbod van Tesla wordt serieus genomen, al valt nog te bezien of de Australische regering de zaken binnen de termijn van zeven dagen in beweging kan krijgen. Dat maakt misschien niet uit voor Musk, die er opnieuw uitziet als de grote redder van de stervende energie-infrastructuurindustrie.

Aanbevolen verhalen

Nvidia's nieuwste AI-module kan videoconferenties en sla repareren

De Jetson TX2 is de nieuwste alles-in-één computermodule voor het verwerken van kunstmatige intelligentie in het veld in plaats van in de cloud. Bedrijven gebruiken het om de kwaliteit van videoconferenties te verbeteren en zelfs om slavelden te verdunnen.

Ad-averse Tesla zal een door fans gemaakte commercial uitvoeren

Elon Musk kreeg het idee van een vijfdeklasser.

Waarom de LA-tunnel van Elon Musk echt gaat over het koloniseren van Mars

Het graven onder LA-verkeer is tegenwoordig een van de meer populaire side-optredens van de technische wereld dankzij één man. Elon Musk is zelfs zo ver gegaan als hoogtepunt 'Tunnels...

Elon Musk: AI kan het internet vernietigen

Laten we eerlijk zijn, dat is voor niemand een verrassing.