Elektronische neus vangt graffitivandalen op met verfdampen

Reis met de meeste openbaarvervoernetwerken over de hele wereld en je zult graffiti zien. Het is heel snel om te doen met een spuitbus verf of een markeerstift, maar het laat een vlek achter die heel moeilijk te verwijderen is. Reuters meldt echter dat treinen in Sydney sinds eind vorig jaar experimenteren met een nieuwe elektronische neus die graffitivandalen op heterdaad detecteert.

Het heet Operation Mousetrap en is gebaseerd op het feit dat treinen al worden bewaakt vanuit een centraal commandocentrum en dat elke trein is uitgerust met camera's.In elke treinwagon is een elektronische neussensor geïnstalleerd die reageert op (snuif)dampen van bekende verf of markeerstiften die door graffitivandalen worden gebruikt. Eenmaal gedetecteerd, wordt een alarm geactiveerd in het commandocentrum en registreren de camera's het vandalisme terwijl het gebeurt. Ondertussen kan elke spoorwegbeveiliger/politie in het gebied (of in de trein) via hun smartphones worden gewaarschuwd over het specifieke trein- en wagonnummer, zodat ze naar binnen kunnen gaan om de arrestatie te verrichten. Zelfs als de vandaal klaar is voordat ze arriveren, zijn er videobeelden beschikbaar die bewijzen wie het heeft gedaan.

Verwant

  • Zuid-Korea plant bijna-supersonische 'hyper-tube-trein'Zuid-Korea plant bijna-supersonische 'hyper-tube train'

Volgens Howard Collins, CEO van Sydney Trains: 'We hebben meer dan 70 gevallen gehad waarin deze kit werd geactiveerd. Er zijn 50 mensen beschuldigd van overtredingen. En nu we het nu uitrollen naar andere treinen, blijkt het nog succesvoller te zijn.'

De sensor die wordt gebruikt voor Mousetrap is ontwikkeld door het onafhankelijke beveiligingstechnologiebedrijf Technique Risk. Oprichter Mark Byers denkt dat het zo goed werkt omdat 'beveiligers of politie het systeem in het veld kunnen monitoren met een mobiele telefoon'. Het werkt duidelijk omdat de meeste treinen die Sydney bedienen nu vrij zijn van graffiti. Dus verwacht dat Mousetrap snel een bredere acceptatie zal krijgen, zowel binnen Australië als daarbuiten.

Aanbevolen verhalen

De nieuwe kit van littleBits leert kinderen elektronische spellen te bouwen en te coderen

De Code Kit is voor kinderen in de groepen drie tot en met acht.

Image Fulgurator schildert graffiti op foto's

Met een kleine creatieve aanpassing kan een oude filmcamera en flitser worden omgezet in een subtiel hulpmiddel om de foto's van anderen onzichtbaar te hacken.