Eerste stappen: het marketinggedeelte van uw bedrijfsplan schrijven

In hun boek Write Your Business Plan bieden de medewerkers van Entrepreneur Media, Inc. een diepgaand inzicht in wat essentieel is voor elk bedrijfsplan, wat geschikt is voor uw onderneming en wat er nodig is om succes te garanderen. In dit bewerkte fragment bespreken de auteurs de informatie die u moet opnemen in het marketinggedeelte van uw bedrijfsplan.

De marketinginformatie die u in uw bedrijfsplan moet opnemen, moet aantonen dat u uw doelmarkt kent en begrijpt hoe u ervoor kunt zorgen dat die klanten weten waar ze u kunnen vinden. U moet definiëren wat u verkoopt, tegen welke prijs(s), van waar en hoe u het woord gaat verspreiden. Ter vereenvoudiging kun je de vier P's van marketing gebruiken: product, prijs, plaats en promotie.

Product.

Product, de eerste van de vier P's, verwijst naar de kenmerken en voordelen van wat u te verkopen heeft (zoals gewoonlijk gebruiken we de term als afkorting voor producten en diensten). Er zijn een aantal problemen die u moet oplossen in uw productsectie. U moet eerst het kernproduct scheiden van het eigenlijke product. Stel dat u sneeuwkegels verkoopt. Een sneeuwkegel is uw kernproduct. Maar uw eigenlijke product omvat servetten, een zithoek met airconditioning, parkeerplaatsen voor klanten, enzovoort.In het productgedeelte moet u uw doelgroep definiëren en over uw ideale klant praten alsof hij of zij iemand is die u heel goed kent. Uw ideale klant kan bijvoorbeeld 25 tot 29 jaar oud zijn, x geld verdienen, nog geen kinderen hebben en een hbo-diploma hebben behaald.

Het is belangrijk om, indien mogelijk, de omvang van uw markt te kwantificeren. Daarnaast wil je misschien beschrijven hoe je op ideeën komt, ze screent, test, prototypes maakt enzovoort.

Mogelijk moet u de levenscyclus van het product dat u verkoopt bespreken. Dit kan van cruciaal belang zijn bij snel geconsumeerde producten zoals maïschips en bij producten die langer meegaan, zoals huishoudelijke apparaten. Het begrijpen van de levenscyclus van het product heeft een krachtig effect op uw marketingplan, net als het kennen van logische koopgewoonten. Een populair warenhuis bood bijvoorbeeld een koop-één-krijg-één-voor-halve prijs-deal aan voor fijne sieraden. De deal leverde geen sterke reacties op, omdat de meeste mensen geen dure sieraden in grote hoeveelheden kopen, maar in plaats daarvan een persoonlijke benadering hanteren.

Andere aspecten van de productsectie kunnen een merkstrategie, een plan voor vervolgproducten of line extensions zijn. Als u deze verschillende invalshoeken op producten in gedachten houdt bij het schrijven van dit gedeelte, kunt u uw product volledig en overtuigend beschrijven.

Prijs.

Een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen in een businessplan, is welke prijs u moet vragen voor wat u verkoopt. De prijs bepaalt veel dingen, van uw winstmarge per eenheid tot uw totale verkoopvolume. Het beïnvloedt beslissingen op andere gebieden, zoals welk serviceniveau u gaat verlenen en hoeveel u aan marketing uitgeeft. Prijsbepaling moet een proces zijn dat u gelijktijdig met andere taken uitvoert, waaronder het schatten van het verkoopvolume, het bepalen van markttendensen en het berekenen van kosten.

Plaats.

Plaats verwijst naar distributiekanalen, of de middelen die u gebruikt om uw product te plaatsen waar mensen het kunnen kopen. Dit kan heel eenvoudig zijn: retailers en veel dienstverlenende bedrijven (restaurants, persoonlijke dienstverlening, zakelijke dienstverlening) zijn voornamelijk afhankelijk van de locatie. Voor fabrikanten hebben conventionele distributiesystemen drie stappen: producent, groothandel en detailhandelaar. U mag een van deze stappen bezetten of verkopen aan leden.

Fabrikanten vereisen bepaalde basisvoorwaarden voor hun locaties, maar detailhandelaren en sommige servicebedrijven zijn buitengewoon gevoelig voor een breed scala aan locatiefactoren. In sommige gevallen kan een paar meter het verschil maken tussen een locatie die levensvatbaar is en een locatie die dat niet is.

Locatieselectieplannen voor detailhandelaren moeten verkeersgegevens, demografische gegevens van nabijgelegen bevolkingsgroepen, geschatte verkoop per vierkante meter, huurtarieven en andere belangrijke economische indicatoren bevatten. Dienstverlenende bedrijven zoals restaurants zullen veel van dezelfde dingen willen. Dienstverlenende bedrijven zoals ongediertebestrijdingsdiensten en boekhoudbedrijven zullen informatie willen verstrekken over lokale inkomensniveaus, huisvesting en bedrijfsactiviteiten.

Winkelontwerp moet ook worden aangepakt. Detailhandel kan net zo goed gaan over het entertainen van shoppers als over het uitstallen van goederen, dus winkelontwerp wordt erg belangrijk. Winkeliers willen misschien foto's of illustraties van opvallende displays, winkelboetieks en dergelijke toevoegen.

Dan is er het internet en e-commerce, waar fysieke locatie plaats maakt voor verkeer naar de site. Voor bedrijven die strikt webgestuurd zijn, moet u laten zien hoe de site werkt en alles wat achter de site is ingesteld om bestellingen aan te nemen, ze te verzenden en de klantenservice af te handelen, wat vooral belangrijk is voor online bedrijven waar kopers niet binnen kunnen lopen en een item face-to-face retourneren. U moet ook laten zien hoe u verkeer naar de site leidt.

Promotie.

Promotie is vrijwel alles wat u doet om uw bedrijf en uw product onder de aandacht van de consument te brengen. Promotionele activiteiten omvatten het kiezen van uw bedrijfsnaam, naar beurzen gaan, advertenties kopen, telemarketinggesprekken voeren, billboards gebruiken, co-op marketing regelen, gratis weggeefacties aanbieden, uw online aanwezigheid opbouwen en onderhouden, en meer.

Niet alle promoties zijn natuurlijk geschikt voor alle producten, dus uw plan moet degene selecteren die het beste voor u werken, uitleggen waarom ze zijn gekozen en vertellen hoe u ze gaat gebruiken. Promotie is bedoeld om klanten te informeren, te overtuigen en eraan te herinneren uw producten te kopen. Het gebruikt een mix die vier elementen omvat: reclame, persoonlijke verkoop, verkooppromotie en publiciteit of public relations.

Aanbevolen verhalen

4 dingen die elke ondernemer moet doen in de eerste week van het nieuwe jaar

Ga de komende 12 maanden niet alleen aan de slag, maar doe wat de basis is voor groei.

4 sleutels tot het schrijven van inhoud waar lezers dol op zullen zijn

Het schrijven van inhoud waar lezers dol op zullen zijn, gaat niet alleen over wat je schrijft, maar ook over hoe je het schrijft.

Investering van $ 7 miljoen helpt Splash het marketingspel voor evenementen te verbeteren

Persoonlijke evenementen zijn erg belangrijk voor bedrijven en hun marketingstrategieën. Ze zijn zelfs zo belangrijk dat er elk jaar miljarden dollars worden uitgegeven aan...

Nog een sectie met opmerkingen bijt in het stof

Reactiesecties op internet sterven links en rechts uit, vooral van de grootste uitgevers die een enorm publiek trekken. De nieuwste te gaan is Motherboard, maar ze zullen zeker niet de laatste zijn.