Op 'Year Million' is de dood optioneel

National Geographic's Year Million - gaat in première op maandag 15 mei - is een zesdelige documentaire-dramaserie die onderzoekt wat de toekomst voor de mensheid in petto heeft

Onderwerpen zijn onder meer interplanetair reizen, samensmelten met machines, kunstmatige intelligentie (de enge soort) en het einde van de dood. Het schetst een vrij somber beeld van onze siliconen neven en nichten, maar het is goed onderzocht, levendig uitgevoerd en verteld door Laurence 'Morpheus' Fishburne, dus het is de moeite van het bekijken waard.Zoals je zou verwachten, verschijnen de gebruikelijke futuristische experts - waaronder Ray 'Singularity' Kurzweil en Peter 'XPrize' Diamandis -, net als voormalig Talking Heads-frontman David Byrne, vermoedelijk voor verlichting van de popcultuur.

Maar het meest fascinerende aspect van Year Million is de dramatisering van wat er gebeurt als de dochter van een gewoon Amerikaans gezin per ongeluk wordt gedood en vervolgens wordt omgezet in een belichaamde AI-androïde. Het zette ons aan het denken over 'leven' na de dood; als mensen vandaag niet 'gearchiveerd' worden, zal het transhumanisme morgen niet werken. PCMag is hier in het verleden al op ingegaan, maar we hebben Dr. Dawn Gross, expert op het gebied van palliatieve zorg en vóór de dood, gebeld om te praten over de thema's van Year Million en wat er tegenwoordig in digitale legacy-technologie gebeurt dat tot dergelijke scenario's kan leiden.

Dr. Gross is lid van de adviesraad van Safe Beyond en de Palliatieve Zorgcommissie van het Department of Aging & Adult Services van het San Francisco Department of Aging & Adult Services. Maar ze is misschien het best bekend als de maker en presentator van het inbelprogramma Dying To Talk, dat wordt uitgezonden op het oudste FM-station ten westen van de Mississippi, KALW 91.7 FM. Hier zijn fragmenten uit ons gesprek.

Hoe ben je, zonder er woorden aan vuil te maken, in de doodsruimte gekomen?
(Lacht) Laten we het zo zeggen, als je met mij in een vliegtuig vliegt, praat je aan het einde van de vlucht over dit onderwerp. Mijn achtergrond is deze: ik heb een gecombineerde MD en PhD van Tufts University School of Medicine en de Sackler School of Biomedical Sciences, dus ik ben zowel arts als wetenschapper. Voordat ik geneeskunde ging studeren, begon ik in de psychologie, maar terwijl ik een cursus neurowetenschappen volgde, waar ik van onder de indruk was, schakelde ik over naar neuro-immunologie en uiteindelijk studeerde ik auto-immuunziekten voor mijn doctoraat, waarna ik me klinisch specialiseerde in hematologie, met een focus op bot. beenmerg transplantaties. Dit is het moment waarop ik begon te zorgen voor mensen die met echt levensbedreigende ziekten te maken hadden - in afwachting van potentieel levensbedreigende behandelingen.

En je begon met hen te praten over mogelijk de dood onder ogen zien?
Ja. Mijn missie werd om mensen bij deze gesprekken te betrekken voordat ze chemotherapie of transplantatie aanbieden. Nadat mijn vader stierf, heb ik mijn focus van zorg verplaatst naar het hospice en uiteindelijk naar de nieuwe specialiteit van palliatieve geneeskunde toen ik werd uitgenodigd om lid te worden van de palliatieve zorgdienst van UCSF. Ik werk er sinds 2010.

Hoe ben je toen begonnen met Dying To Talk?
Ik had een gesprek met iemand over voorbereiding op de dood binnen families. Ik had een gloeilamp-moment toen ze een concept voor een radioshow voorstelden, en ik zei meteen: 'Je bedoelt zoals Dr. Ruth for Death?' Herinner je je Dr. Ruth, die deed die inbelshow over seks? Ze normaliseerde wat een zeer gevoelig onderwerp was. Niets kon haar boeien. En ik zei 'Tel me in!'

In je show breng je experts binnen, onderzoek je digitale sites, apps en tools, en heb je - net als Dr. Ruth over seks - een heel nuchtere, maar vriendelijke benadering van wat het laatste Amerikaanse taboe is: de dood.
Ik denk wel eens dat de dood in Amerika als 'optioneel' wordt gezien. Mede daarom wil niemand het over het onvermijdelijke hebben. We proberen een ander gesprek te creëren, toestemming om vrijuit te spreken, op Dying To Talk.

Zie je dat je werk enige impact heeft op de toekomst?
Uit epigenetisch onderzoek weten we al dat DNA genen kan in-/uitschakelen die trauma van één generatie kunnen doorgeven aan toekomstige nakomelingen. Met betrekking tot gedeeld geheugen vanuit een neurobiologisch perspectief, heeft het enkele implicaties in hoe we bijvoorbeeld hedendaagse PTSS behandelen. Maar in termen van gesprekken vóór de dood en digitale mechanismen die de plaats innemen van wat vroeger oude brieven werden genoemd - waar familieleden momenten vastleggen voor het nageslacht - gaat het er voor mij om hoe we deze unieke en nooit te opnieuw verteld leven.

Tot slot wordt jouw expertise gebruikt door startups in de huidige 'legacy' of pre-death markt. Kun je hierover praten?
Ik zit in de adviesraad van een intrigerende startup genaamd Safe Beyond, die een 'digitale tijdcapsule'-service heeft voor gezinnen en geliefden om deel te nemen aan het vertellen van verhalen en het vastleggen van herinneringen voordat iemand sterft. Ze geven op een bepaalde manier ook advies over het beheer van digitale activa na de dood, iemands emotionele erfenis. Jongere mensen zijn erg op hun gemak met technologie, wat een geweldig hulpmiddel is voor het extraheren, opnemen en archiveren van herinneringen, maar oudere mensen zijn dat misschien niet. Dus ik leen het perspectief van de eindgebruiker in hoe deze generaties bij elkaar te brengen en begin een uitdagend gesprek voordat ik gebruik maak van wat technologie echt te bieden heeft.

Aanbevolen verhalen

Microsoft's droom om de woonkamer te bezitten hangt af van Cortana

Cortana vormt de kern van de smart home-strategie van Microsoft.

Hoe retailers floreren ondanks de veronderstelde dood van hun branche

Om het in te lijsten als een strijd tussen fysiek en e-commerce is het punt mis te lopen.

De optionele functies van Windows beheren vanuit PowerShell in Windows

De meeste mensen weten dat u de optionele Windows-functies via het Configuratiescherm kunt in- of uitschakelen, maar vandaag laten we u zien hoe u hetzelfde kunt doen via de PowerShell-opdrachtregel in Windows 8.