Voor een dunnere smartphone: verwijder de cameralens

Lenzen moeten buigen, wat betekent dat ontwerpers een beetje extra dikte aan de camerabehuizing van een smartphone moeten toevoegen om ze te kunnen accommoderen. Maar wat als je de lenzen gewoon helemaal zou kunnen weglaten?

Dat stellen de ingenieurs van Caltech voor. Hun camera-ontwerp maakt gebruik van sensoren en software om na te bootsen hoe de lens van een digitale camera licht vangt.'We hebben een enkele dunne laag geïntegreerde siliciumfotonica gecreëerd die de lens en sensor van een digitale camera emuleert, waardoor de dikte en de kosten van digitale camera's worden verminderd', vertelde professor elektrotechniek Ali Hajimiri aan de redactie van Caltech.

Het ontwerp is een miniatuurversie van een phased array, die ook wordt gebruikt in radars en draadloze antennes. In plaats van een radiosignaal vast te leggen, bestaat de array van Caltech uit verschillende lichtsensoren die op enigszins verschillende tijdstippen worden geactiveerd, waardoor de camera niet alleen kan scherpstellen, maar ook fish-eye- en telefoto-opnamen kan maken. In combinatie met algoritmen die de timing van elke sensor nauwkeurig kunnen regelen, zou de array kunnen resulteren in telefoons die niet alleen dunner zijn, maar ook veelzijdiger bij het maken van foto's.

Verwant

  • De beste telefoons van 2017De beste telefoons van 2017

'Met ons nieuwe systeem kun je op elk moment selectief in de gewenste richting kijken en naar een heel klein deel van het beeld voor je, door de timing te regelen met femto-seconde - een vierhonderdste van een seconde - precisie,' Hahimiri gezegd.

Dunheid is echter niet alles: klanten van high-end smartphones verwachten ook dat hun camera's onberispelijke foto's maken, en bedrijven als Google en Apple stimuleren die hoge verwachtingen door de kwaliteit van hun camera's te prijzen. Het is onduidelijk of het vervangen van een lens door software de kwaliteit evenzeer zou verbeteren als ruimte zou besparen, en voorbeeldafbeeldingen die met het ontwerp van Caltech waren gemaakt, waren niet onmiddellijk beschikbaar.

Als hun ontwerp niet aanslaat in smartphones, zijn de Caltech-ingenieurs ook optimistisch dat astronomen het zouden kunnen gebruiken om krachtige maar ultradunne ruimtetelescopen te maken.

Aanbevolen verhalen

GE werkt aan een enorme 3D-printer voor onderdelen van straalmotoren

GE onthult plannen voor 's werelds grootste' 3D-printer die metaalpoeders gebruikt.

Microsoft Pix Camera imiteert Prisma met zijn AI-aangedreven filters

Voeg wat flair toe aan uw afbeeldingen met algoritmen van deep learning neurale netwerken.

VK stelt boetes voor voor sociale netwerken die haatzaaien traag verwijderen

Net als Duitsland overweegt het VK boetes voor socialemediabedrijven die haatzaaien niet aanpakken.

Herinnering: je kunt nu (bijna) alles doen wat Google Tango kan, op elke smartphone

Jij, net als ik, was waarschijnlijk best blij om enkele van de coole trucs te zien die de ASUS ZenFone AR eerder deze maand op CES in Las Vegas kon uitvoeren...

Xiaomi onthult een tv die dunner is dan de iPhone

Scrappy jonge elektronicafabrikant Xiaomi organiseert zijn allereerste CES-persconferentie sinds de oprichting in 2010 en de hype over wat het zal onthullen heeft b ...