Duitsland: Facebook en Twitter schieten nog steeds tekort op het gebied van haatzaaien

Getty Images/iStockphoto

Facebook en Twitter worden door Duitsland (opnieuw) bekritiseerd omdat ze niet omgaan met haatzaaiende uitlatingen. In december 2015 kwamen de sociale-mediasites, samen met Google, overeen om binnen 24 uur na een klacht inhoud te verwijderen die de strikte nationale wetten van het land schendt. Maar uit een recent onderzoek van het Duitse ministerie van Justitie bleek dat sommigen van hen hun beloften niet nakomen.

Volgens het onderzoek is Facebook zelfs slechter geworden in het afhandelen van klachten van gebruikers. Vorig jaar beweerde het ministerie van Justitie dat de site 46 procent van de gemarkeerde criminele inhoud had verwijderd of geblokkeerd. Maar een nieuw onderzoek stelt dat aantal op 39 procent. Slechts een derde van de gerapporteerde inhoud werd binnen 24 uur verwijderd. Twitter is ook niet verbeterd. Het verwijderde slechts één procent van de gemarkeerde illegale inhoud - hetzelfde als vorig jaar - en niets ervan werd binnen 24 uur verwijderd.Google heeft daarentegen aanzienlijke verbeteringen aangebracht in het toezicht op YouTube-inhoud sinds de tests begonnen. 90 procent van de gemelde criminele overtredingen werd van het platform verwijderd en 82 procent van die verwijderingen gebeurde binnen 24 uur.

Facebook is het niet eens met de nieuwe studie en vertelde The Associated Press dat zijn eigen tests hogere verwijderingspercentages lieten zien. Het leidt ook meer personeel op om om te gaan met de Duitse wet op het uiten van haat, en verwacht tegen het einde van het jaar 700 mensen in Berlijn te hebben. Twitter gaf geen commentaar op de enquête, maar merkte op dat het onlangs stappen heeft ondernomen om misbruik op zijn platform te voorkomen.

De Duitse regering presenteert een ontwerpwetsvoorstel dat sociale-mediasites tot 50 miljoen euro ($ 53 miljoen) beboet als ze illegale inhoud niet snel verwijderen. Dit omvat haatzaaiende uitlatingen en lasterlijk 'nepnieuws'. Volgens het voorstel hebben bedrijven zeven dagen de tijd om illegale inhoud te verwijderen. Ze zullen ook driemaandelijkse rapporten over hun voortgang moeten publiceren en een persoon moeten aanwijzen om klachten te behandelen. Als de site niet aan de verplichte normen voldoet, kan die persoon samen met het bedrijf een boete krijgen van maximaal 5 miljoen euro. Het dwingen van een individuele persoon om verantwoordelijkheid te nemen, in plaats van een anoniem bedrijf, zal toekomstige mislukkingen waarschijnlijk moeilijker te slikken maken.

Aanbevolen verhalen

Engadget-weggeefactie: Win een Harmony Elite en Amazon Echo met dank aan Logitech!

Laat je apparaten zien wie de baas is met dit universele home control pakket.

De volgende winkels van Amazon zijn drive-up supermarkten

AmazonFresh Pickup wordt binnenkort mogelijk geopend in twee buurten in Seattle.

Het kopiëren van Snapchat gaat door met Facebook 'Messenger Day'

Met de Snapchat Stories-achtige functie in de Messenger-app kun je updates over je dag delen met al je vrienden tegelijk, of met slechts een paar specifieke mensen.

Waarom Twitter een bewerkingsfunctie zou moeten toevoegen

Toen Kim Kardashian op 23 juli 2015 een e-mail stuurde naar de CEO van Twitter, Jack Dorney, wist ze niet dat ze de diepe verlangens van verschillende...