Duitse onderzoekers bouwden een kunstmatige zon die moleculen splitst

Duitse-onderzoekers-bouwden-een-molecuul-splitting-kunstmatige-zon foto 1 Barcroft Media via Getty Images

Wetenschappers van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) testen een nieuwe manier om waterstof, een potentiële groene energiebron, te genereren door gebruik te maken van een enorme reeks lichten die normaal in bioscopen te vinden zijn.

Het maakt deel uit van het 'Synlight'-project, dat tot doel heeft watermoleculen te splitsen in de samenstellende waterstof- en zuurstofatomen met behulp van de kracht van de zon. Waterstof kan als groene brandstofbron worden gebruikt, omdat er bij de verbranding geen broeikasgassen vrijkomen. Maar het probleem is dat waterstof hier op aarde niet van nature voorkomt, je moet water breken om erbij te komen.De Synlight-array bestaat uit 149 xenonlampen met korte boog, meestal gebruikt als filmische schijnwerpers, opgesteld in een honingraatpatroon en allemaal gericht op een enkele 8-inch bij 8-inch patch. De hoeveelheid energie die die ruimte raakt, is ongeveer 10.000 keer zo intens als natuurlijk zonlicht en genereert temperaturen tot 3.500C. 'Als je de kamer binnenging toen die aan stond, zou je direct verbranden', vertelde professor Bernard Hoffschmidt, onderzoeksdirecteur bij de DLR, aan The Guardian.

Het punt van dit alles is om erachter te komen hoe natuurlijk zonlicht kan worden geconcentreerd om H2O zo efficiënt mogelijk te splitsen. We kunnen natuurlijk geen enorme lamparrays zoals de Synlight gebruiken - het kostte $ 3,8 miljoen om te bouwen en zuigt in 4 minuten zoveel stroom op als een gemiddeld Duits huishouden in een jaar verbruikt. Maar de zon genereert een bijna onbeperkte hoeveelheid energie die alleen moet worden benut. Het is een soortgelijk concept als moderne thermische zonne-energiecentrales, maar in plaats van gesmolten zoutmengsels te oververhitten om stoomturbines aan te drijven, zou dit proces waterstofbrandstof produceren.

Aanbevolen verhalen

Disney-onderzoekers vangen een echte bal in virtual reality

Dit bewijst dat virtuele en echte werelden kunnen samenwerken als je een krachtige pc en een zeer snelle camera voor bewegingsopname hebt.

Hoe ik in 12 maanden een bedrijf van een miljoen dollar heb opgebouwd

Het stapsgewijze proces dat een succesvolle ondernemer gebruikte om in slechts één jaar een zevencijferig bedrijf op te bouwen.

Aankomende trends in kunstmatige intelligentie in 2017

Kunstmatige intelligentie (AI) is het meest verwachte concept ooit geïntroduceerd in de wereld van technologie. We horen tegenwoordig vrij vaak over AI. Ooit d...

Facebook loopt in strijd met Duitse wetten tegen haatzaaien

Het maakt deel uit van het voortdurende probleem van het sociale netwerk met discriminerende inhoud.