DNP OnePlus 5 review: een geweldige prijs

We volgen OnePlus al jaren en zijn reis om een ​​betere vlaggenschiptelefoon te bouwen. Ondertussen slaagde het erin een prestatie te leveren die zelfs voor de grootste conglomeraten moeilijk is: het bedrijf bleef zichzelf overtreffen. Ik wil de pret hier niet bederven, maar het team heeft het opnieuw gedaan met de OnePlus 5. Echt, het meest opvallende is hoeveel dit kleine bedrijf erin slaagde om gelijk te krijgen in een telefoon die minder dan $ 550 kost (meer over dat achteraf). Het heeft misschien niet alle geweldige functies die je in andere vlaggenschip-smartphones aantreft, maar de doordachte balans tussen stijl, kracht en prijs maakt het een ster.

Hardware en ontwerp

dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 1 Chris Velazco/Engadget

Voordat we verder gaan, een paar opmerkingen: we bekijken de topklasse OnePlus 5, met 8 GB RAM en 128 GB opslag (alleen beschikbaar in het zwart). Dit model kost $ 540, maar dat is nog steeds zeer redelijk voor de specificaties die je krijgt. Gelukkig is er ook een versie met 6 GB RAM en 64 GB opslag (alleen beschikbaar in grijs) - dat kost je slechts $ 480, en zou nog steeds elk ander vlaggenschip een run voor zijn geld moeten geven.Beide versies van de telefoon zijn verder identiek, van de Snapdragon 835-chipsets die ze delen tot hun verzegelde 3300mAh-batterijen. (Ja, dat is gewoon een haar kleiner dan de batterij die we in de 3T hebben.) Maar goed of slecht, OnePlus geeft er nog steeds de voorkeur aan zijn telefoons twee nanoSIM-slots te geven in plaats van een plek voor een simkaart en een microSD-kaart. Hoewel deze flexibiliteit (en ondersteuning voor heel veel GSM- en LTE-banden) de OnePlus 5 tot een uitstekend reisapparaat maken, kun je beter de duurdere modus nemen als je het kunt betalen.

Galerij: OnePlus 5 review | 23 foto's

dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 223

  • dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 3
  • dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 4
  • dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 5
  • dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 6+19

Al die componenten zijn verpakt in een slanke, geanodiseerde aluminium behuizing die, ja, een beetje op een iPhone lijkt. Sommige cosmetische details zijn vergelijkbaar, zoals de plaatsing van de vingerafdruksensor en de dubbele camera. Meer hinderlijk is hoe de klassieke OnePlus-ontwerptaal is uitgegroeid tot een punt waarop het een beetje generiek begint aan te voelen. De originele OnePlus One was een onmiskenbaar apparaat - je kunt gewoon niet hetzelfde zeggen over de OnePlus 5.

Dat neemt echter niet weg hoe goed deze telefoon is gebouwd. Het is het dunste vlaggenschip dat de startup ooit heeft gemaakt, en met 153 gram is het net iets lichter dan de telefoon die het vervangt. Alle gebruikelijke OnePlus-aanrakingen zijn ook van toepassing. Hoog aan de rechterkant van de OP5 bevindt zich een handige, getextureerde meldingsschuifregelaar waarmee je snel kunt springen tussen meldingsniveaus zoals Prioriteit (waar slechts enkele mensen doorheen komen) en Niet storen.

Ondertussen vindt u een capacitieve toets aan weerszijden van de vingerafdrukgevoelige startknop die fungeert als de knoppen Terug en Recent. Je kunt hun volgorde omwisselen of, als je net als ik bent en ze per ongeluk de hele tijd met je handvlees raakt, ze in plaats daarvan weggooien ten gunste van een aantal toetsen op het scherm. Het is dit soort flexibiliteit dat ervoor zorgt dat OnePlus-fans terugkomen voor meer.

Display en geluid

dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 7 Chris Velazco/Engadget

Dit jaar werken we met nog een 5,5-inch AMOLED-paneel met 1080p, met een traditionele beeldverhouding van 16:9 en zonder rondingen. (Het is echter bedekt met een licht gebogen plaat van Gorilla Glass 5 die al aan het rommelen is.) Hoewel ik graag had gezien dat OnePlus de no-bezel-look omarmde die zijn rivalen hebben, is het vrij duidelijk waarom het heeft ' t: het zou een financiële nachtmerrie zijn. Persoonlijk vind ik het compromis dat OnePlus hier heeft gemaakt prima.

Het is misschien niet zo scherp als het scherm van de Galaxy S8, maar de pixeldichtheid op dit 5,5-inch 1080p-scherm komt neer op 401 PPI. Tijdens mijn tests was dat meer dan genoeg voor het nitpicken van details in foto's en het lezen van zeer kleine tekst. Helderheid was ook voldoende - ik nam de telefoon voor verschillende lange wandelingen en had geen moeite om aanwijzingen te zien.

Het feit dat we een no-nonsense scherm krijgen, betekent niet dat we geen franje krijgen. Na feedback van gebruikers heeft OnePlus via software-update een sRGB-kleurmodus aan de 3 toegevoegd - deze keer heeft het team ondersteuning toegevoegd voor het DCI-P3-kleurengamma, een stap die Apple omarmde in zijn meest recente iPhones. Dit zijn leuke voordelen voor display-junkies, maar de meeste mensen zullen deze instellingen nooit aanraken - de pittige standaardmodus is al erg prettig. Mijn enige echte klacht is eigenlijk dat je wat lichte kleurvervorming zult zien als je vanuit een zeer schuine hoek naar het scherm kijkt. Dat is voor jou minder een probleem dan voor de persoon die vanuit de stoel naast je op je teksten snuffelt.

dnp-oneplus-5-review-a-glorious-value foto 8

Ondertussen is de situatie van de luidsprekers niet veel veranderd: er is nog steeds een enkel rooster in de onderkant van de telefoon geboord en het is een beetje luider dan de 3T op maximaal volume. Ik heb de OnePlus meestal een week lang gebruikt om muziek en podcasts te blazen, en beide klonken helder, zij het een beetje modderig bij hoog volume. Zoals altijd wil je een koptelefoon gebruiken voor de best mogelijke geluidskwaliteit. Aan de andere kant heeft OnePlus drie microfoons in de telefoon gebakken voor verbeterde audio-opname, en het verschil was duidelijk. Ik heb een kamer vol kwebbelende familieleden opgenomen op Vaderdag, en de 5 produceerde een helderder, schoner geluid dan de 3T.

Software

Chris Velazco/Engadget

Zoals altijd draait de OnePlus 5 een aangepaste versie van Android genaamd OxygenOS (nu versie 4.5). Zie het als 'stock Android plus' - het is gebouwd bovenop een schone versie van Android 7.1.1 Nougat en zit boordevol handige tweaks en opties om ervaren gebruikers meer controle te geven. U kunt apps starten door symbolen op het scherm te tekenen of naar een 'plank' links van uw startscherm te vegen om snel het weer te bekijken en memo's achter te laten. Wil je overschakelen naar een donker thema of wat roze highlights in de interface injecteren zoals ik deed? Klaar en klaar.

De instellingen-app staat vol met aanpassingen die zowel het nut van Android vergroten als het persoonlijker maken, maar al deze dingen zijn verborgen onder de oppervlakte. Als je gewoon een soepele Android-ervaring wilt, kun je het heel gemakkelijk allemaal negeren. Deze brede streken zullen de huidige OnePlus-fans maar al te bekend voorkomen, maar er zijn ook tal van nieuwe details.

Er is een Do Not Disturb-modus speciaal voor gaming, die automatisch blokkeert dat meldingen binnenkomen wanneer je halverwege de wedstrijd bent. Handiger voor mij was een leesmodus die ervoor zorgt dat het scherm grijs wordt wanneer je bepaalde apps start, bijvoorbeeld Amazon's Kindle of de New York Times. Het is zeker beter voor de ogen, maar ik ga mijn e-reader nooit opgeven. Er is ook een zogenaamde 'beveiligde box' voor het opslaan van gevoelige bestanden en apps tegen nieuwsgierige blikken (a la Samsung), wat altijd nuttiger is dan mensen over het algemeen willen toegeven. Verder zijn de meeste veranderingen vrij subtiel - je kunt specifieker aanpassen hoe de telefoon trilt en de nachtmodus kan zo worden ingesteld dat deze automatisch wordt geactiveerd met de zonsondergang.

Vreemd genoeg zou op mijn OnePlus 5 de Assistent van Google vooraf moeten zijn geladen - nadruk op 'zou moeten'. Sindsdien heb ik kunnen bevestigen dat de Assistent zo goed werkt als verwacht op andere OnePlus 5's, dus hopelijk is dit slechts een zeldzame fout waar gebruikers nooit mee te maken zullen krijgen.

Camera

Chris Velazco/Engadget

Dubbele camera's in smartphones leken in eerste instantie misschien een flits in de pan, maar het is duidelijk dat ze nergens anders heen gaan, behalve in onze zakken. Meestal gebruik je de 16-megapixel hoofdcamera, die goed stapelt tegen apparaten zoals de Samsung Galaxy S8. Foto's gemaakt met de OnePlus 5 waren over het algemeen een beetje donkerder en minder verzadigd dan hun S8-tegenhangers, maar de hogere resolutie van de sensor hield de zaken scherp en legde af en toe details vast die Samsung misschien had gemist.

Het is ook erg snel om scherp te stellen dankzij de manier waarop Sony de focuspixels op de sensor heeft gerangschikt - om een ​​lang verhaal kort te maken, je zult het moment waarschijnlijk niet missen, tenzij je reflexen slecht zijn. De camera heeft ook een diafragma van f/1.7, waardoor opnamen die in donkere omstandigheden werden gemaakt, helderder uitkwamen dan verwacht, hoewel korrelvorming een probleem werd toen de belichting iets minder dan optimaal was. Naarmate het licht schaarser werd, werden de randen zachter en werden de texturen onduidelijker.

Het is erg handig om een ​​andere, aparte 20-megapixel telecamera te hebben om naar over te schakelen, en het is een aangename verrassing om te zien dat OnePlus een sensor met een hogere resolutie gebruikt voor de zoomcamera. (De G6 gebruikt bijvoorbeeld een paar 13-megapixelsensoren.) Kleurverzadiging en detail leken hier ook iets beter, tot het punt waarop ik soms de voorkeur gaf aan opnamen in de 2x-modus. Gelukkig kun je met één tik tussen de twee schakelen, terwijl een zijwaartse schuif het zoomniveau tot 8x verhoogt.

Galerij: OnePlus 5-cameravoorbeelden | 17 foto's

17

  • +13

Beide camera's worden gebruikt voor de diepte-effectmodus, die een heleboel bokeh achter je onderwerp toevoegt. Het is een publiekstrekker, zij het een kieskeurige. Je moet de juiste afstand tot je onderwerp aanhouden en voldoende licht hebben om de software zijn werk te laten doen. De resulterende opnamen zijn over het algemeen erg goed, en ik ben de benadering van OnePlus over de iPhone 7 Plus gaan waarderen omdat het verrassend goed werkt op andere dingen dan gezichten. Verder is dat een redelijk spartaanse app om deze foto's daadwerkelijk te maken, wat ik prima vind. Er is hier geen cruft - de enige andere echt leuke functie is een handige Pro-modus, compleet met een histogram om ervaren fotografen te helpen hun foto's correct te belichten.

En hoe zit het met de 16 megapixel camera aan de voorkant? Nou, selfies kwamen erg scherp uit en de nieuwe schermflits maakt het gemakkelijker om je duck-face vast te leggen in een slecht verlichte balk. Goed genoeg voor mij.

Hoewel ik de fotografische kroon nog steeds zou geven aan Google's Pixel, zou OnePlus trots moeten zijn op zijn werk. Het is niet perfect, maar de dubbele camera hier is goed uitgevoerd en legt de lat hoger voor een bedrijf dat moeite heeft gehad om fotografie goed te krijgen.

Prestaties en batterijduur

Chris Velazco/Engadget

Er was nooit een twijfel dat een telefoon met dergelijke specificaties goed zou werken, maar de prestaties van de OnePlus 5 verrasten me zelfs. Ik bracht de afgelopen week door zoals ik altijd doe: ik gebruikte de telefoon als mijn dagelijkse multitasking-machine en mixte dingen met schietpartijen in Afterpulse of pijnlijke beslissingen in Guardians of the Galaxy van Telltale Games. Geen enkele keer zag ik de telefoon terugdeinzen, stotteren of zelfs maar een frame laten vallen - het was bijna raar hoe moeiteloos de OnePlus 5 alles leek aan te kunnen wat ik erop gooide. Op basis van mijn ervaring en de grote, grote aantallen die de telefoon in onze reeks synthetische benchmarks heeft geplaatst, twijfel ik er niet aan dat deze duurdere versie van de OnePlus 5 voor de meeste mensen overkill zal zijn.

Begrijp me niet verkeerd: andere vlaggenschiptelefoons zien er beter uit en voelen ook beter aan, en bevatten zoveel opwindend klinkende functies dat het me verbaast dat hun marketingteams het kunnen bijhouden. Er zijn tot nu toe weinig andere telefoons die zo soepel aanvoelden en er zijn er maar weinig die dit prestatieniveau hebben kunnen bieden. Dit is, kortom, wild spul voor $ 540.

OnePlus 5Galaxy S8 PlusLG G6Google Pixel XLOnePlus 3TAndEBench Pro 17.456 16.064 10.322 16.164 14.399 3DMark IS Unlimited 40.081 35.626 30.346 29.360 31.691 GFXBench 1080p Manhattan Offscreen (fps) 60 55 42 48 50 CF-Bench, 39449,935 6448

De keerzijde van dit alles is dat de OnePlus 5 eigenlijk een iets kleinere batterij heeft dan het model dat hij vervangt. OnePlus zegt dat de verzegelde batterij van 3.300 mAh ongeveer 20 procent langer meegaat dan de 3T van vorig jaar, maar ik kon die beweringen niet repliceren. Dat betekent niet dat de batterij zuigt. In onze standaard rundown-test, waarbij we een HD-video herhalen met wifi aan en de schermhelderheid op de helft, bleef de OnePlus 5 vijftien uur en drie minuten hangen - dat is beter dan elke andere vlaggenschiptelefoon die ik dit jaar heb getest, maar ongeveer een uur minder dan de lat die de 3T in 2016 had gesteld.

De OP5 doet het echter beter bij dagelijks gebruik: terwijl de OnePlus 3T over het algemeen iets meer dan een dag meeging op een enkele lading, doorstond de 5 routinematig anderhalve dag gemengd gebruik. Het kost niet veel om dat tot twee dagen te krijgen - de batterijbesparingsmodus is tenslotte standaard uitgeschakeld - maar de meegeleverde Dash-oplader betekent dat je een heel eind kunt komen met een kortstondige herlading. Toen ik vergat de telefoon 's nachts aan te sluiten, was een opwaardering van 15 minuten genoeg om het grootste deel van een dag mee te gaan. Probeer gewoon (hard) de kabel of de oplader niet kwijt te raken, want je hebt beide nodig om zo snel mogelijk op te laden.

De competitie

Chris Velazco/Engadget

Aan de ene kant van het prijsspectrum bevinden zich de vlaggenschipkandidaten, zoals de Galaxy S8, S8 Plus en LG's G6. Het basisniveau Galaxy S8 kost ongeveer $ 100 meer dan deze OnePlus 5, en het is een absoluut prachtig apparaat. Terwijl je een kwijl-waardig scherm krijgt, zou je heel veel door Samsung verplichte apps moeten verdragen die je misschien niet wilt.

De G6 is op dezelfde manier beladen met LG-software die je waarschijnlijk niet wilt, maar zijn eigen dubbele camera-opstelling biedt meer flexibiliteit en functies voor het maken van media. Met $ 599 is de ontgrendelde G6 nog steeds duurder dan de high-end OnePlus 5, en werkt hij met een pokerchipset om op te starten. De prijsvergelijkingen doen ook pijn als je naar iPhones kijkt. Een iPhone 7 Plus met zijn dubbele camera en 128 GB opslagruimte kost $ 869 ontgrendeld.

Als je een klein budget hebt en op zoek bent naar een geweldig apparaat in dezelfde marge, dan is er altijd de Moto Z2 Play. Bij onze eerste tests bleek het een uitstekende, modulaire mid-range optie te zijn met een heerlijk gevoel voor stijl. Dat gezegd hebbende, het kost $ 499 ontgrendeld en biedt een fractie van de kracht die de OnePlus 5 doet.

Inpakken

Chris Velazco/Engadget

Ik gebruik een Galaxy S8 als mijn dagelijkse stuurprogramma sinds ik hem begon te beoordelen, en ik dacht dat hij voor onbepaalde tijd in mijn rotatie zou blijven. Sorry Samsung, ik denk niet dat ik de OnePlus 5 snel zal neerleggen. Het bedrijf heeft een telefoon gebouwd die heel, heel moeilijk te haten is. Hij is razendsnel, heeft een verrassend goede camera en een uitstekende batterijduur. De versie van Android is verrassend schoon en het prijskaartje betekent dat echte vlaggenschipkracht je portemonnee niet zal vernietigen.

Is het volmaakt? Nee. Maar het bouwen van een telefoon als deze is altijd een oefening in compromissen, en de balans die OnePlus heeft gevonden tussen vorm, functionaliteit en prijs is ongelooflijk. Of dit betekent dat het bedrijf OnePlus een begrip wordt, valt nog te bezien. Voor nu is het echter duidelijk dat iedereen die op zoek is naar een krachtige smartphone de OnePlus 5 op zijn shortlist moet hebben.

Aanbevolen verhalen

DNP iPad Pro 10.5 review: waar uitvoering en ambitie samenkomen

De nieuwe iPad Pro is een uitstekende tablet met het potentieel om nog beter te worden.

OnePlus pronkt met de OnePlus 5 te midden van beeldlekken

'Zien? Vanuit deze hoek lijkt het totaal niet op een iPhone 7 Plus.'