DNA in vuil kan onthullen waar menselijke voorouders leefden

AFP/Getty Images

Als je wilt weten waar mensen hebben gewoond, zoek je meestal naar directe tekens zoals botten of gebouwen. Maar dat is niet altijd gemakkelijk, vooral niet met mensachtige voorouders die niet bepaald een overvloed aan overblijfselen hebben achtergelaten. Dankzij een nieuwe genetische onderzoekstechniek zijn die voor de hand liggende aanwijzingen echter niet nodig - je hebt alleen wat vuil nodig. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze oud DNA uit de bodem kunnen halen door het effectief naar buiten te lokken en lucifers te creëren.

Het begint met het vrijgeven van het bodemgebonden DNA in een oplossing met behulp van chemische reagentia. Als je de oplossing vult met de gesynthetiseerde DNA-helften van de soort die je zoekt, zal het bodem-DNA zich natuurlijk aan die helften hechten en je de sequentie laten bepalen.De implicaties zijn enorm voor de antropologie, paleontologie en archeologie. In theorie hoef je alleen maar door aarde te ziften om te weten of er mensachtigen (of eigenlijk een relatief recente soort) in een bepaald gebied waren. Vroege tests bewijzen dit: de onderzoekers vonden niet alleen bewijs van Neanderthaler en Denisovan-DNA (zowel op verwachte als onverwachte plaatsen), maar zelfs van wolharige mammoeten en wolharige neushoorns. Dit zou kunnen helpen bij het verifiëren van mysteries, zoals een recente ontdekking die suggereert dat mensen mogelijk meer dan 115.000 jaar eerder in Noord-Amerika zijn geweest dan eerder werd gedacht. Heb je bewijs van vroege gereedschappen, maar geen botten die erbij passen? Test gewoon de grond en je weet welke soort ze waarschijnlijk heeft gemaakt.

Er zijn grenzen. DNA overleeft maar zo lang voordat het degradeert, dus het zal niet helpen bij dinosaurussen en andere soorten die al miljoenen jaren verdwenen zijn. En natuurlijk zijn de inzamelmethoden niet perfect. Je moet een idee hebben van welke soort aanwezig zou kunnen zijn, en er zijn geen garanties dat er geen besmetting zal zijn. Toch zal het niet verrassend zijn als deze nieuwe benadering van het ontdekken van genen uiteindelijk een aantal belangrijke hiaten in de menselijke geschiedenis en de aarde als geheel opvult.

Aanbevolen verhalen

Google Home kan je nu helpen koken

En voor het geval je liever dagdroomt over het zien van de hitmusical Hamilton in plaats van het avondeten te koken, kan Google je daar ook mee helpen.

Onthoud waar je hebt geparkeerd met de Google Maps-app

Tik gewoon op de blauwe stip in uw iOS- of Android Google Maps-app en stel uw parkeerlocatie in.

Gerechtsdocumenten onthullen meer duistere transacties door Theranos

Deposities tonen een bedrijf aan de verkeerde kant van de waarheid.

De nieuwste 4K-tv's van Vizio zijn spotgoedkoop

Geen wonder dat iedereen de tv-business ontvlucht.

5 manieren om te weten of je het DNA van een ondernemer hebt

Volhardende mensen die creatieve vrijheid zoeken, snakken vaak naar ondernemerschap.