Diagnose van pc-hardwareproblemen met een Ubuntu Live-cd

Dus je pc wordt willekeurig afgesloten of geeft je het blauwe scherm van de dood, maar je kunt niet achterhalen wat er mis is. Het probleem kan gerelateerd zijn aan slecht geheugen of hardware, en gelukkig heeft de Ubuntu Live-cd een aantal hulpmiddelen om u te helpen erachter te komen.

Test je RAM met memtest86+

RAM-problemen zijn moeilijk te diagnosticeren - ze kunnen variëren van vervelende programmacrashes of verlammende reboot-loops. Zelfs als u geen problemen ondervindt, is het een goed idee om het grondig te testen wanneer u nieuw RAM-geheugen installeert.De Ubuntu Live-cd bevat een tool genaamd Memtest86+ die precies dat zal doen: test het RAM-geheugen van uw computer! In tegenstelling tot veel van de Live CD-tools die we tot nu toe hebben bekeken, moet Memtest86+ buiten een grafische Ubuntu-sessie worden uitgevoerd. Gelukkig zijn er maar een paar toetsaanslagen nodig.

Opmerking: als u UNetbootin hebt gebruikt om een ​​Ubuntu-flashstation te maken, is memtest86+ niet beschikbaar. We raden aan om in plaats daarvan de Universal USB Installer van Pendrivelinux te gebruiken (persistentie is mogelijk met Universal USB Installer, maar niet verplicht).

Start uw computer op met een Ubuntu Live-cd of USB-station. U wordt begroet met dit scherm:

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 1

Gebruik de pijl-omlaag om de optie Geheugen testen te selecteren en druk op Enter. Memtest86+ zal onmiddellijk beginnen met het testen van uw RAM.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 2

Als u vermoedt dat een bepaald deel van het geheugen het probleem is, kunt u bepaalde delen van het geheugen selecteren door op c te drukken en die optie te wijzigen. U kunt ook specifieke tests selecteren om uit te voeren.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 3

De standaardinstellingen van Memtest86+ zullen uw geheugen echter uitvoerig testen, dus we raden u aan de instellingen met rust te laten. Memtest86+ zal een verscheidenheid aan tests uitvoeren die enige tijd in beslag kunnen nemen, dus start het voordat u naar bed gaat om het voldoende tijd te geven.

Test je CPU met cpuburn

Willekeurige shutdowns - vooral bij rekenintensieve taken - kunnen een teken zijn van een defecte CPU, voeding of koelsysteem. Een hulpprogramma genaamd cpuburn kan u helpen bepalen of een van deze onderdelen van de hardware het probleem is.

Opmerking: cpuburn is ontworpen om uw computer te stresstesten - het zal het snel laten werken en ervoor zorgen dat de CPU warm wordt, wat kleine problemen kan verergeren die anders van ondergeschikt belang zouden zijn. Het is een krachtig diagnostisch hulpmiddel, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt.

Start uw computer op met een Ubuntu Live-cd of USB-station en kies ervoor om Ubuntu uit te voeren vanaf de cd of USB-drive. Wanneer de desktopomgeving wordt geladen, opent u de Synaptic Package Manager door op het menu Systeem in de linkerbovenhoek van het scherm te klikken, vervolgens Beheer en vervolgens Synaptic Package Manager te selecteren.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 4

Cpuburn bevindt zich in de repository van het universum. Om de universe-repository in te schakelen, klikt u op Instellingen in het menu bovenaan en vervolgens op Repositories. Voeg een vinkje toe in het vak met het label Door de gemeenschap onderhouden Open Source-software (universum).

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 5

Klik op sluiten. Klik in het hoofdvenster van Synaptic op de knop Opnieuw laden. Nadat de pakketlijst opnieuw is geladen en de zoekindex opnieuw is opgebouwd, typt u cpuburn in het tekstvak Snel zoeken.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 6

Klik op het selectievakje in de linkerkolom en selecteer Markeren voor installatie. Klik op de knop Toepassen bovenaan het venster. Als cpuburn wordt geïnstalleerd, wordt u gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van het gebruik ervan.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 7

Ervan uitgaande dat u het risico wilt nemen (en als uw computer willekeurig constant opnieuw opstart, is het waarschijnlijk de moeite waard), opent u een terminalvenster door op het menu Toepassingen in de linkerbovenhoek van het scherm te klikken en vervolgens Toepassingen > Terminal te selecteren.

Cpuburn bevat een aantal tools om verschillende soorten CPU's te testen. Als uw CPU meer dan zes jaar oud is, bekijk dan de volledige lijst; gebruik voor moderne AMD-CPU's de opdracht terminal

brandenK7

en gebruik voor moderne Intel-processors de opdracht terminal

brandenP6

Onze processor is een Intel, dus we hebben burnP6 uitgevoerd. Toen het eenmaal was opgestart, duwde het de CPU onmiddellijk op tot 99,7% van het totale gebruik, volgens het Linux-hulpprogramma bovenaan.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 8

Als uw computer een CPU-, stroomvoorzienings- of koelingsprobleem heeft, zal uw computer waarschijnlijk binnen tien of vijftien minuten afsluiten. Vanwege de belasting die dit programma op uw computer uitoefent, raden we u aan het niet 's nachts te laten draaien - als er een probleem is, zou het relatief snel moeten opduiken.

De tools van Cpuburn, waaronder burnP6, hebben geen interface; zodra ze beginnen te rennen, zullen ze je CPU gaan besturen totdat je ze stopt. Om een ​​programma zoals burnP6 te stoppen, drukt u op Ctrl+C in het terminalvenster waarop het programma draait.

diagnose-pc-hardware-problemen-met-een-ubuntu-live-cd foto 9

Conclusie

De Ubuntu Live-cd biedt twee geweldige testtools om een ​​lastig computerprobleem te diagnosticeren of om een ​​nieuwe computer te stresstesten. Hoewel het geavanceerde tools zijn die met de nodige voorzichtigheid moeten worden gebruikt, zijn ze buitengewoon nuttig en gemakkelijk genoeg zodat iedereen ze kan gebruiken.

Meer verhalen

He jij! Stop met het gebruik van de knop Toepassen en klik gewoon op OK! [Geek Rants]

Als computernerd merk ik dat ik vaak mensen help en kijk hoe ze instellingen op hun pc wijzigen ... en ze klikken bijna altijd op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK. Waarom?

Friday Fun: favoriete games om te spelen in Chrome

Online games kunnen een perfecte onderbreking zijn terwijl u aan het werk bent en de keuze uit een veelvoud aan games maakt het nog beter. Als je een gameverslaafde bent, wil je zeker eens kijken naar de Game Button-extensie voor Chrome.

Maak aangepaste sneltoetsen voor Windows-toetsen in Windows

Bijna iedereen gebruikt een of andere soort sneltoetsen op hun Windows-systeem, maar wat als u nieuwe zou kunnen maken voor uw favoriete apps of mappen? Je zult er misschien versteld van staan ​​​​hoe eenvoudig het kan zijn met slechts een paar klikken en zonder programmeren met WinKey.

Integreer Google Docs met Outlook op de gemakkelijke manier

Wil je Google Docs en Microsoft office samen gebruiken? Hier leest u hoe u Harmony voor Google Docs kunt gebruiken om ze naadloos te integreren met Outlook.

Problemen met pictogramweergave oplossen door de miniatuurcache van Windows 7 opnieuw op te bouwen

Heb je ooit door foto's of video's op je pc gebladerd en gemerkt dat de miniaturen niet correct werden weergegeven? Soms raken ze beschadigd en kunt u ze snel opnieuw opbouwen om het probleem op te lossen.

Stream media en live tv via internet met Orb

Op zoek naar een manier om uw mediacollectie via internet te streamen? Of misschien op afstand tv kijken en opnemen? Vandaag gaan we kijken hoe we dat allemaal en meer kunnen doen met Orb.

Laat Firefox Google-resultaten weergeven voor standaardzoekopdrachten in de adresbalk

Heeft u ooit iets verkeerd in de adresbalk van Firefox getypt en u vervolgens naar een pagina gebracht die u niet verwachtte? De reden is dat Firefox de I'm Feeling Lucky-zoekopdracht van Google gebruikt, maar u kunt dit wijzigen.

Herstel verloren formuliergegevens in Firefox

Heb je ooit een tekstgebied of formulier op een webpagina ingevuld en gebeurt er iets voordat je het kunt afmaken? Als je het een leuk idee vindt om die verloren gegevens te herstellen, wil je de Lazarus: Form Recovery-extensie voor Firefox eens bekijken.

Hoe het echte Internet Explorer-bureaubladpictogram in Windows 7 te herstellen

Weet je nog dat eerdere versies van Windows een Internet Explorer-pictogram op het bureaublad hadden en dat je er met de rechtermuisknop op kon klikken om snel toegang te krijgen tot het scherm Internet-opties? Het is volledig verdwenen in Windows 7, maar een geeky hack kan het terugbrengen.

Addin Central helpt bij het vinden van plug-ins voor Windows Home Server

Als u een Windows Home Server-gebruiker bent, bent u waarschijnlijk veel coole add-ins tegengekomen die u kunt gebruiken om de functionaliteit te verbeteren. Vandaag kijken we naar Addin Central... waarmee u eenvoudig toegang krijgt tot de vele add-in-mogelijkheden die er zijn.