De nieuwe on-demand muziekservice van Pandora is prachtig, maar is dat genoeg?

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 1 Pandora

Rdio was niet de eerste streaming muziekservice die ik gebruikte, maar het blijft degene die ik het langst heb gebruikt. Een combinatie van een uitstekend ontwerp (iets wat de meeste muziekdiensten nog steeds niet kunnen) en slimme ontdekking en sociale functies maakten het een geweldige optie, maar het kon geen abonnees zoals Spotify aantrekken. Uiteindelijk stopte Rdio - maar tegelijkertijd verwierf Pandora zijn activa als basis voor het bouwen van Pandora Premium, dat het bedrijf eindelijk klaar is om te lanceren.

Zoals aangekondigd in december, is Pandora Premium een ​​combinatie van traditionele 'radio'-stations en een volledige on-demand concurrent van Spotify en Apple Music (met dezelfde prijs van $ 10 per maand). Beide rivaliserende diensten hebben de laatste tijd in hoog tempo abonnees gekregen. De vraag die Pandora moet beantwoorden, is niet alleen of Premium op dit moment kan concurreren - het is of er genoeg publiek voor is in een toch al overvolle markt.Pandora gelooft dat zijn enorme gebruikersbestand (80 miljoen per maand) het een behoorlijk groot voordeel geeft. Momenteel betaalt slechts een klein percentage van hen voor de Pandora Plus-service van $ 5 per maand (waarmee advertenties worden verwijderd, je meer nummers kunt overslaan en nummers kunt herhalen), maar het bedrijf ziet dat niet als een probleem. In plaats daarvan beschouwt het de Premium-service als een andere optie, maar niet noodzakelijk de beste optie voor alle gebruikers. Als je tevreden bent met het gratis, door advertenties ondersteunde niveau, zal Pandora zich niet druk maken over het omzetten van je naar een betaald niveau, omdat het denkt dat het heeft uitgevonden hoe het met succes geld kan verdienen met het gratis niveau - iets dat andere bedrijven zegt niet gedaan.

Maar voor degenen onder ons die niet tegen advertenties kunnen en een on-demand service nodig hebben, hoe verhoudt Pandora Premium zich? Chris Becherer, Pandora's VP van product die overkwam van Rdio, zegt dat het bedrijf een paar plaatsen heeft geïdentificeerd waar het een voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie. Voor mij zijn de belangrijkste daarvan een eenvoudige en strakke ontwerptaal en meer gegevens over luistergewoonten en hoe nummers zich tot elkaar verhouden.

Deze veronderstelde voordelen komen op verschillende manieren in de app tot uiting. Ik heb Premium de afgelopen week getest om te zien of ze voldoende zijn om de service een haalbare optie te maken. Wat ik heb ontdekt, is dat de geest (of is het een geest?) van Rdio springlevend is in Pandora Premium - in positieve en negatieve zin.

Becherer zei dat bijna elke Rdio-ontwerper naar Pandora kwam om de nieuwe service te bouwen, en dat is te zien. Als je ooit de mobiele Rdio-app hebt gebruikt, is er veel dat hier vertrouwd aanvoelt. Het is schoon en minimaal, terwijl het niet ontbreekt aan de functies die je zou verwachten in een on-demand muziek-app. De bovenkant van het startscherm is een mooie carrousel van alles wat je onlangs hebt gespeeld. Daaronder staat een lijst van alles in je verzameling, gesorteerd op meest recente toevoegingen. Het is een goed ontwerp dat je snel in de muziek brengt waar je de laatste tijd naar hebt geluisterd.

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 2

Het bladeren door je volledige muziekcollectie is helaas niet zo elegant. Als u op een pijl onder de onlangs afgespeelde carrousel tikt, wordt een menu weergegeven waarmee u door uw muziekbibliotheek kunt bladeren op artiest, album, afspeellijst, nummer of station. Meestal blader ik door mijn verzameling op album, maar het is niet mogelijk om hier opnieuw op alfabetische volgorde te sorteren - je blijft browsen op wat je het meest recent hebt toegevoegd. Gelukkig kun je in alfabetische volgorde door artiesten bladeren; als u op een ervan tikt, ziet u alle albums uit die selectie die u hebt opgeslagen.

Wanneer je naar een bepaald album of station kijkt, is er een grote oude 'afspeel'-knop in het midden, samen met opties om het aan je bibliotheek toe te voegen, naar je telefoon te downloaden of te delen. Met het nu alomtegenwoordige 'meer'-menu met drie stippen kun je een volledig album aan een afspeellijst toevoegen en rechtstreeks naar de andere werken van de artiest gaan. Elk nummer heeft ook een soortgelijk overloopmenu dat ook de optie bevat om een ​​van Pandora's klassieke radiostations te starten op basis van de kenmerken van het nummer. Nogmaals, het is alles wat je zou verwachten, maar het is schoon en eenvoudig en verfrissend rechttoe rechtaan.

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 3

Dat geldt ook voor het scherm dat nu wordt afgespeeld. Grote albumhoezen vormen de bovenste helft van het scherm en de achtergrondkleur verandert op basis van de dominante kleur in die kunst. Het is niet iets dat de manier waarop je de app gebruikt verandert, maar het is leuk om hem open te klappen en altijd begroet te worden door iets aangepast aan het nummer of album dat je speelt. Als het nummer nog niet in je bibliotheek staat, staat er een 'plus'-knop naast de titel, zodat je het snel kunt toevoegen.

Ten slotte onthult het omhoog vegen vanaf de onderkant wat je misschien denkt dat een wachtrij is, maar in plaats daarvan laat het gewoon alles zien dat wordt afgespeeld van het huidige album of de huidige afspeellijst, zonder dat je dingen kunt toevoegen of opnieuw kunt ordenen terwijl je luistert. (Radiostations tonen geen aankomende nummers, dus omhoog vegen toont details over de track en de stationsinstellingen.) Helaas is er nog geen wachtrij in de app, dus je kunt niet zomaar beginnen met het toevoegen van nummers. En hoewel Pandora zei dat Premium 'blijf luisteren' zou bevatten, een van de beste functies van Rdio die automatisch muziek zou afspelen waarvan de app denkt dat je die leuk zou vinden, is het nog niet klaar.

Voor het grootste deel heeft Pandora geweldig werk geleverd bij het ontwerpen van de nieuwe service. Maar dat is slechts een deel van de vergelijking -- de andere kant is ontdekking. Het bedrijf is van mening dat het daarvoor geschikt is, dankzij alles wat het heeft geleerd over muziekluistergewoonten en hoe nummers zich tot elkaar verhouden. Pandora merkt op dat zijn gebruikers in zijn geschiedenis maar liefst 75 miljard keer op de duim omhoog of omlaag hebben gedrukt - dat zijn veel gegevens over wat verschillende gebruikers wel en niet leuk vinden. Pandora combineert dat met data van het muziekgenoomproject, dat liedjes analyseert op basis van 450 verschillende attributen om sonische 'matches' te vinden. Op basis van deze twee bronnen is het bedrijf van mening dat het gebruikers beter kan voorzien van muziek die ze op elk moment willen horen.

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 4

In de praktijk worden deze gegevens op verschillende manieren in Pandora Premium gebruikt. Een van de meest intrigerende nieuwe functies van de service is de mogelijkheid om Pandora een afspeellijst te laten analyseren die je hebt gemaakt en automatisch meer nummers toe te voegen waarvan het denkt dat ze passen bij de sfeer die je zoekt. Zodra je een handvol nummers hebt toegevoegd, verschijnt er een knop onder aan de afspeellijst waarin je wordt gevraagd 'vergelijkbare nummers toe te voegen'.

Als je erop tikt, worden er tussen de drie en zeven extra nummers toegevoegd die vergelijkbare kenmerken hebben, maar die ook naar jouw smaak zijn gepersonaliseerd. Becherer zei dat twee verschillende gebruikers die dezelfde vijf nummers in hun afspeellijst hadden, verschillende resultaten zouden krijgen als ze op de knop 'vergelijkbare nummers toevoegen' tikken, omdat het die selecties aanpast op basis van je hele luistergeschiedenis.

Bij mijn testen werkte deze functie, maar het was niet helemaal de magische ervaring waar ik op hoopte. Te vaak zag ik meer nummers van de drie of vier artiesten die ik aanvankelijk aan de afspeellijst had toegevoegd, opduiken, wat niet geweldig is voor het ontdekken van nieuwe muziek of het diversifiëren van de tracklijst. De kwaliteit van deze functie hangt waarschijnlijk af van hoe obscuur de nummers zijn die je aan je afspeellijst toevoegt - dingen die vaker worden afgespeeld, lijken van nature meer 'links' naar andere muziek te hebben. Bovendien is het iets dat slimmer zou moeten worden naarmate je Pandora meer gebruikt. Historisch gezien heb ik de service sporadisch gebruikt, dus het weet nog niet zoveel over mijn smaak. Na een paar weken of maanden kan het beter worden in het vinden van dingen die ik wil horen.

Pandora gebruikt al je thumbs-up en thumbs-down stemmen door de jaren heen op een paar andere interessante manieren (mits je de service natuurlijk eerder hebt gebruikt). Om te beginnen is er een automatisch gegenereerde 'thumbs-up'-afspeellijst met elk nummer dat je in de loop der jaren op Pandora Radio hebt goedgekeurd. Ik had 66 nummers in de mijne, wat een mooie verzameling is om mee te beginnen -- zware Pandora-gebruikers zouden er nog veel meer kunnen hebben. En als je achterover leunt, naar een Pandora-zender luistert en meer dan vier nummers erop drukt, genereert de app automatisch een nieuwe afspeellijst voor je, waarin alle nummers die je van die zender leuk vond, worden gegroepeerd. Het is een goede manier om nieuwe dingen die u hoort en waar u snel op terug wilt komen, bij te houden.

Het gedeelte 'bladeren' van de app, dat nieuwe releases, genrezenders, aanbevolen artiesten enzovoort samenbrengt, is ook aangepast aan je luistergeschiedenis. In plaats van alleen een generiek paneel met nieuwe releases te tonen, ziet u elke week vier albums die zijn afgestemd op uw smaak. Als u daarop tikt, worden er meer aanbevelingen weergegeven en kunt u gewoon naar beneden blijven scrollen om een ​​uitgebreidere lijst te krijgen. Dit is een gebied waar de meedogenloze drang naar eenvoud van de app een aantal van de opties verwijdert die je in andere services aantreft, omdat je niet zomaar een bepaald genre kunt kiezen en in alle nieuwe releases kunt duiken.

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 5

Het bladergebied beveelt ook specifieke artiesten en genres aan op basis van je geschiedenis, en dan kun je naar beneden scrollen om alle stations te vinden over genres of stemmingen en activiteiten (zoals sporten, autorijden, ontspannen enzovoort). Het is vermeldenswaard dat Pandora geen afspeellijsten beheert -- zo ongeveer alles in 'bladeren', afgezien van nieuwe releases, verwijst u naar stations. Dat is logisch, gezien de geschiedenis van Pandora, maar als je op zoek bent naar afspeellijsten waar je doorheen kunt bladeren, zoals op Spotify en Apple Music, heb je pech. Deze stations lijken meer op wat Google Play Muziek deed toen het Songza kocht, waardoor je een heleboel opties hebt op basis van genre of activiteit.

Alles bij elkaar lijkt Pandora Premium een ​​behoorlijk sterke eerste poging tot on-demand streaming, maar dat betekent niet dat het zonder problemen gaat. Hoe goed het ontwerp van de app ook is, er zijn enkele eigenaardigheden in de gebruikersinterface. Naar rechts vegen gaat niet terug, zoals bijna elke andere app. In plaats daarvan haalt het een menu aan de linkerkant tevoorschijn met enkele minder gebruikte functies zoals uw profiel. Een van die menu-items brengt je meteen terug naar het 'mijn muziek'-scherm, maar als je gewoon een stap of twee terug wilt gaan, moet je op de pijl-terug in de rechterbovenhoek van het scherm drukken.

Becherer zei dat dit kwam omdat Pandora wilde dat gebruikers onmiddellijk toegang hadden tot de menu-optie om terug te keren naar 'mijn muziek' in plaats van herhaaldelijk op de pijl-terug te moeten drukken, wat op zijn minst logisch is. Wanneer je de zoekfunctie opent, staat de laatste term die je hebt ingevoerd nog steeds in het vak, dus je moet deze wissen voordat je typt. Dit zijn geen dealbreakers, maar een paar eigenaardigheden die me irriteerden toen ik de app gebruikte.

Meer zorgwekkend is het gebrek aan gapless playback. Dat klopt: als je naar een live-album luistert of een opname die naadloos van het ene nummer naar het andere gaat, zijn er extreem korte pauzes tussen de nummers. Het is jaren geleden dat ik hier over na moest denken, en ik ben geneigd het nu een dealbreaker voor mij te noemen.

pandora-en-039;s-nieuwe-ondemand-muziekservice-is-mooi-maar-is-dat-genoeg foto 6

Pandora's geschiedenis als radiostreamingservice betekent ook dat er enkele problemen met muzieklicenties opduiken. Sommige albums en nummers kunnen niet on-demand worden afgespeeld; ze kunnen alleen worden gebruikt om een ​​radiostation te starten. Bijna net zo frustrerend zijn de albums die je volledig kunt beluisteren, maar niet kunt downloaden om offline af te spelen. De albums die ik tegenkwam met deze problemen waren over het algemeen behoorlijk mainstream, populaire selecties die volledig beschikbaar zijn op andere streamingdiensten. Ik hoop dat Pandora dit snel oplost, maar gezien de complexiteit van muzieklicentieovereenkomsten houd ik mijn adem niet in.

Ten slotte is er bij de lancering geen web- of desktop-app. Becherer zegt dat 85 procent van al het luisteren naar Pandora in zijn iOS- en Android-apps zit, dus het bedrijf kan wegkomen zonder er meteen een te hebben. Maar het is nog steeds iets dat ik graag binnenkort zou willen zien. Wat de lancering betreft, zal de Premium-service de komende maand langzaam worden uitgerold naar bestaande Pandora-gebruikers - en Pandora Plus-abonnees kunnen de Premium-ervaring zes maanden gratis uitproberen.

Pandora Premium heeft misschien wat problemen met versie één, maar ik had nog steeds veel plezier om het uit te proberen. Er is veel om van te houden, vooral als je Pandora in het verleden veel hebt gebruikt of een fan bent van Rdio's gevoel voor design, dat hier grotendeels intact is. Het probleem is dat de meesten van ons Rdio-fans lang geleden zijn verhuisd, en op dit moment denk ik niet dat het de moeite waard is om te verwijderen uit welke app je ook gebruikt om terug te gaan. Dat gezegd hebbende, ik zal Premium zeker in de gaten houden om te zien hoe het in de loop van de tijd verbetert - met een beetje werk kan de spirituele opvolger van Rdio me terugwinnen.

Aanbevolen verhalen

Harmonix en Hasbro's nieuwe kaartspel vermengt hitmuziek

Omdat je altijd al een mix van 'Down With the Sickness' en 'Every Rose Has Its Thorn' hebt willen horen.

Boomerang $ 5 Cartoon-streamingservice wordt gelanceerd

Turner en Warner Bros. zullen via Boomerang meer dan 5.000 titels aanbieden, waaronder tekenfilms van Hanna-Barbera, Looney Toons en MGM.

Akai brengt zijn iMPC-app voor muziekproductie naar Android-apparaten

Akai's iMPC-app is eindelijk op Android, maar alleen als je een Samsung Galaxy-telefoon of -tablet hebt.

Het nieuwe bedrijf van VW mikt op on-demand zelfrijdende auto's

Moia bereidt zich voor op een tijdperk waarin persoonlijk autobezit niet langer een groot probleem is.