De Doomsday Clock komt het dichtst bij middernacht sinds 1953

Reuters/Jim Bourg

Het Bulletin of the Atomic Scientists heeft zojuist de Doomsday Clock op tweeënhalve minuut voor middernacht gezet, wat het dichtste punt markeert dat de mensheid is uitgestorven sinds de eerste waterstofbomtest in 1953. Gezien deze laatste waarschuwing is het een goed moment om de symbolische klokgeschiedenis, vanaf de oprichting in 1947 door wetenschappers van Manhattan Project tot heden. Tegenwoordig houdt het niet alleen rekening met nucleaire gevaren, maar ook met klimaatverandering, geopolitiek en andere factoren. Met Donald Trump aan de macht, zeggen de groepen, lopen al die gebieden meer risico.

De atoombommen 'Fat Man' en 'Little Boy' van het Manhattan Project zijn een angstaanjagend fysiek bewijs van de beroemde vergelijking E=MC^2 van Albert Einstein. De wetenschappers die de bommen ontwikkelden, waren diep verontrust door de immense vernietiging en het verlies aan mensenlevens na hun gebruik in Hiroshima en Nagasaki voor de eerste en gelukkig laatste keer.In 1945 richtten ze het 'Bulletin of the Atomic Scientists' op om onderzoekers, politici en het publiek voor te lichten over de gevaren van atoomwapens. De groep creëerde in juni 1947 een tijdschrift (hieronder afgebeeld) en was op zoek naar een eenvoudige omslagillustratie die hun angst voor nucleaire proliferatie weergaf. De vrouw van natuurkundige Alexander Langsdorf Jr., Martyl Langsdorf, een landschapsingenieur, had het perfecte idee: ze vermengde de metafoor van middernacht die nadert met een tikkende bom, en de Doomsday Clock was geboren.

de-doemsdag-klok-is-het-dichtst-bij-middernacht-sinds 1953 foto 2De originele omslag van het Bulletin van de Atomic Scientists, en een uit 1957 om twee minuten voor middernacht.


De klok werd eerst op zeven minuten voor middernacht gezet, maar ging in 1949 vier minuten vooruit toen de Sovjet-Unie haar eerste atoombom testte. Op dat moment hadden zowel de Amerikanen als de Sovjets splijtingsbommen die zware radioactieve elementen zoals plutonium splijten. Die vroege apparaten konden 'slechts' de equivalente energie van maximaal 500.000 ton TNT vrijgeven. De bom in Hiroshima, die ongeveer 3 tot 4 procent van die kracht had, kostte 100.000 mensen het leven.

De klok werd echter vooruitgeschoven naar middernacht minus twee minuten nadat beide landen in 1953 waterstofbommen hadden getest. Ook wel thermonucleaire wapens genoemd, fuseren de apparaten waterstofatomen, vaak met behulp van splijtingsbommen als trigger. Dat kan een explosie veroorzaken gelijk aan 57 miljoen ton TNT (in het geval van de 'Tsar Bomba' van de USSR hieronder) of 100 keer meer energie dan de krachtigste splijtingsbommen.

De klok bleef op die tijd staan ​​tot 1960, toen hij vier minuten werd teruggezet dankzij de toegenomen samenwerking tussen de twee kernmachten. In 1963 werd het zelfs nog verder teruggezet naar 12 minuten voor middernacht met het Gedeeltelijk Testverbod, maar verschoof vijf minuten naar voren toen Frankrijk en China kernwapens verwierven.

De Doomsday Clock schommelde heen en weer tot 1991. Op dat moment bereikte het zijn veiligste punt ooit, 17 minuten voor middernacht, nadat de VS en de USSR het Strategische Wapenverminderingsverdrag (START I) ondertekenden en de Sovjet-Unie ontbonden. De situatie is sindsdien gestaag verslechterd, dankzij politieke instabiliteit en kernproeven door Pakistan, India en Noord-Korea. Het Bulletin voegde ook klimaatverandering toe aan nucleaire vernietiging in 2007 als een van de grootste bedreigingen voor de mensheid.

de-doemsdag-klok-is-het-dichtst-bij-middernacht-sinds 1953 foto 3

Zoals het Bulletin opmerkt, is de klok een culturele toetssteen geworden, die door religieuze sekten wordt gebruikt voor profetieën over het einde van de dag, als een metaforische achtergrond voor de Stanley Kubrick-film Dr. Strangelove uit 1964 en als motief voor de grafische roman Watchmen. Zoals beschreven in The Atlantic, onderging het onlangs een ingrijpend herontwerp dat het vereenvoudigd en gemoderniseerd heeft, met behoud van zijn 'brutaal eenvoudige visuele analogie', aldus ontwerper Michael Beirut. Het Bulletin van de groep Atomic Scientists gebruikt nu het nieuwe ontwerp (hierboven) als logo.

Gisteren werd de klok 30 seconden vooruit gezet, het dichtst bij middernacht in 64 jaar. Het is moeilijk te geloven dat de dingen op dit moment erger kunnen zijn dan ze waren tijdens bijvoorbeeld de invasie van de Varkensbaai in 1961. De groep noemde echter de gevaren voor de opwarming van de aarde en de verspreiding van kernwapens als de belangrijkste redenen achter de verschuiving. 'Om het nog erger te maken, de Verenigde Staten hebben nu een president die beloofd heeft de vooruitgang op beide fronten te belemmeren', schreven natuurkundige Lawrence M. Krauss en schout-bij-nacht David Titley (gepensioneerd) in de New York Times.

de-doemsdag-klok-is-het-dichtst-bij-middernacht-sinds 1953 foto 4Doomsday Clock-grafiek, 1947-2017. Afbeelding met dank aan Wikimedia Commons.

Hoewel de Overeenkomst van Parijs over klimaatverandering een positieve stap was, zijn de wetenschappers van mening dat de nieuwe regering 'openlijk vijandig' staat tegenover het idee van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. 'Het is de hoogste tijd om verder te gaan dan discussies over de realiteit van klimaatverandering en over te gaan tot oplossingen, waaronder fiscale maatregelen - zoals koolstofmarkten en koolstofbelastingen of -heffingen - die efficiëntie aanmoedigen en een prijs stellen op koolstofemissies' groep schreef.

Op nucleair gebied heeft Noord-Korea onlangs wapens getest en Rusland bouwt nieuwe op silo's gebaseerde en mobiele raketten. Ondertussen zijn de VS bezig met het moderniseren van hun 7.200-wapenvoorraad - de grootste van alle naties - in plaats van deze te verkleinen. Dat alles vereist ijverig, serieus leiderschap, maar Trump 'heeft een verontrustende neiging getoond om deskundig advies met betrekking tot internationale veiligheid, inclusief de conclusies van inlichtingendeskundigen, af te waarderen of ronduit te verwerpen', aldus het Bulletin.

'Dit zijn allemaal zaken waarin president Trump heeft gesignaleerd dat hij de zaken nog erger zou maken, hetzij vanwege de verkeerde overtuiging dat de bedreigingen van kernwapens en klimaat kunnen worden genegeerd, of dat de woorden van een president van de Verenigde Staten er niet toe doen naar de rest van de wereld', schreven Krauss en Titley. De gevolgen daarvan, zoals te zien is in de onderstaande video, kunnen ons allemaal beëindigen.

Aanbevolen verhalen

De beste wekker-apps voor Android

Op een bepaald moment van de dag (of zelfs nacht) hebben de meesten van ons om de een of andere reden een alarm nodig: om wakker te worden voor het werk, om te vertrekken voor een afspraak of iets anders. Wat de reden ook is, de smartphone heeft de wekkermarkt op dit moment bijna volledig vernietigd - als je wakker wordt door

Geek Trivia: welke maan draait het dichtst bij zijn gastplaneet?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!