Censoren trekken 'BoJack Horseman' twee dagen na Chinees debuut weg

Netflix

Twee dagen na zijn debuut op de Chinese iQiyi-streamingservice, staat Netflix' veelgeprezen animatieshow BoJack Horseman niet meer op het platform. De verhuizing is een klap voor de voortdurende pogingen van Netflix om voet aan de grond te krijgen in de regio, die teruggaat tot 2014 toen het begon met het licentiëren van shows aan LeEco. Aangezien strikte regelgeving westerse streaminggiganten ervan heeft weerhouden China binnen te komen, werd de deal van Netflix met iQiyi (onthuld in april) gezien als een levensvatbaar alternatief.

De in Peking gevestigde videostreamingdienst (een dochteronderneming van Baidu) vertelde Bloomberg dat er 'aanpassingen moeten worden gemaakt' aan de show voordat deze op zijn site kan worden hersteld, wat zou kunnen betekenen dat de mix van donkere komedie en serieus commentaar niet gaan goed met de censoren van het land. Netflix-shows zijn op 19 juni aan iQiyi toegevoegd en de andere shows (inclusief originelen Chef's Table en Making a Murderer) zijn nog steeds beschikbaar.Een 'sadcom' over de heldendaden van een melancholisch, antropomorf paard en zijn groep mensen- en dierenvrienden, BoJacks volwassen thema's en eigenzinnige karakter maken het een gemakkelijk doelwit voor bezuinigingen. Aan de andere kant blijft China een moeilijke markt om te kraken voor buitenlandse programma-aanbieders, aangezien zelfs tamme Amerikaanse shows - zoals de niet-aanstootgevende, langlopende sitcom The Big Bang Theory - uit de lucht zijn gehaald. Vorig jaar nog vaardigde de Chinese regering richtlijnen uit voor tv-uitzendingen die alles verbood, van tienerminnaars tot afbeeldingen van personages die dronken om hun problemen te verdrinken. Het is raar dat Netflix op de een of andere manier dacht dat een show over een verdrietig, dronken paard groen licht zou krijgen in de huidige sfeer.

Of er enige vorm van verontwaardiging zal zijn over de plotselinge verwijdering van BoJack van het web, valt nog te bezien. De show heeft naar verluidt een online cult-fanbase opgebouwd, waarbij Chinese gebruikers van sociale media regelmatig memes en screenshots van de show delen. Misschien moet Netflix eens praten met zijn vijandige concurrent Hollywood (een industrie die het een en ander weet over de strikte censuurregels van China) om erachter te komen hoe hij de bal moet spelen voordat meer van zijn shows donker worden.

Aanbevolen verhalen

SpaceX lanceert en landt twee raketten in één weekend

SpaceX sluit een geweldig weekend af met een lancering van Iridium-2 en een ruwe landing op zee.

HBO haalt zijn shows van Amazon Prime in 2018

HBO beëindigt zijn langdurige deal met Amazon omdat het zich concentreert op zijn eigen streamingdienst.

Rapport: Egypte censureert gecodeerde signaal-app

Ontwikkelaar Open Whisper Systems zegt dat het land zijn berichten- en spraakoproepprogramma censureert.