Canada zegt dat gerechtelijk bevel om Google-resultaten op te halen wereldwijd van toepassing is

rolluiken

In 2012 vroeg de Canadese fabrikant Equstek aan Google om zoekresultaten te verwijderen met betrekking tot een rechtszaak tegen Datalink, een distributeur van de netwerkapparaten van het voormalige bedrijf. Google voldeed weliswaar aan het verzoek, maar deed dat alleen in Canada zelf. Het Hooggerechtshof beval Google vervolgens om zoekresultaten met betrekking tot de kwestie te verwijderen in alle landen waarin Google actief was. Google ging in beroep tegen de beslissing en voerde aan dat het bevel in strijd was met zijn eigen vrijheid van meningsuiting. De rechtbank heeft het argument van het bedrijf nu verworpen. Het meerderheidsbesluit zegt dat Canadese rechtbanken in feite overal ter wereld dwangbevelen mogen uitvaardigen.

'Het internet kent geen grenzen - zijn natuurlijke habitat is wereldwijd', schreef de Hoge Raad in zijn arrest. 'De enige manier om ervoor te zorgen dat het kort geding zijn doel bereikte, was om het te laten gelden waar Google opereert - wereldwijd.'Dit is niet de eerste keer dat een land Google heeft verteld om wereldwijd te voldoen. EU-rechtbanken vertelden Google om gebruikersverzoeken toe te staan ​​om verouderde of irrelevante informatie op te halen, terwijl een rechtbank in Frankrijk oordeelde dat het bedrijf de zogenaamde 'recht om te worden vergeten'-regel moet uitbreiden naar wereldwijde, niet alleen regionale, zoekresultaten.

Zoals gemeld door Reuters, wordt de huidige Canadese uitspraak tegengewerkt door groepen voor burgerlijke vrijheden, omdat het een precedent schept voor internetcensuur. 'Er is een groot risico dat regeringen en commerciële entiteiten deze uitspraak zullen zien als een rechtvaardiging voor censuurverzoeken die ertoe kunnen leiden dat volkomen legale en legitieme inhoud van het internet verdwijnt vanwege een gerechtelijk bevel in de andere uithoek van de wereld', zegt David Christopher, een woordvoerder van OpenMedia, een Canadese groep die campagne voert tegen censuur. Google kan niet in beroep gaan tegen de beslissing van het Hooggerechtshof, maar kan een wijziging van het bevel aanvragen als het bewijs heeft dat naleving de wetten van andere landen zou schenden, aldus Reuters.

Aanbevolen verhalen

Censoren trekken 'BoJack Horseman' twee dagen na Chinees debuut weg

Twee dagen na zijn debuut op de Chinese iQiyi-streamingservice, staat Netflix' veelgeprezen animatieshow BoJack Horseman niet meer op het platform. De beweging...

Je kunt een Uber bestellen voor degenen die de app mijden

Uber voegt een nieuwe functie toe waarmee je een afhaling kunt regelen voor vrienden, familie en zelfs Uber-boycots. Hoewel een bestaande optie om een ​​andere pick-up in te stellen...

YouTube zegt dat LGBTQ+-videocensuur niet meer zal gebeuren

YouTube heeft de richtlijnen voor de beperkte modus bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw wordt beschuldigd van het censureren van LGBTQ+-video's.

Hooggerechtshof beslist dat zedendelinquenten sociale netwerken mogen gebruiken

Het Hooggerechtshof heeft een staatswet geschrapt die zedendelinquenten weghield van sociale media.

Android Pay bereikt Canada zonder de steun van enkele grote banken

Android Pay is gearriveerd in Canada, maar het mist een aantal belangrijke bankondersteuning.