De beste schrijf-apps van 2017

Toegewijde schrijf-apps

Wat de beste app is voor een bepaalde schrijver, hangt af van het schrijversproces, het genre waarin ze schrijven, de stijl van de app die hen helpt productief te zijn en wat ze moeten doen met het voltooide werk. De beste app voor een documentairemaker die bijvoorbeeld haar eigen materiaal schrijft en filmt, is niet de beste app voor een romanschrijver die nog steeds op zoek is naar een agent.

Sommige schrijvers werken graag zonder afleiding, zetten hun wifi uit, sluiten alle onnodige apps en gaan naar een volledige vensterweergave van alleen hun schrijfprogramma met weinig opmaaktoeters en bellen om hun aandacht af te leiden. Andere schrijvers moeten snel schakelen tussen hun werk in uitvoering en referentiemateriaal, zoals aantekeningen over personages in ontwikkeling of plotpunten. Weer anderen hebben een speciale opmaak nodig, of het nu is om rechtstreeks op een blog te posten of om een ​​scenario naar een specifieke studio te sturen.Met een breed scala aan interface-ontwerp en functionaliteit komen apps voor schrijvers tegemoet aan al deze verschillende behoeften en vele andere.

Geprijsd voor de uitgehongerde artiest (meestal)

Apps voor schrijvers zijn doorgaans minder duur dan andere soorten software. Op enkele uitzonderingen na worden ze verkocht tegen een eenmalige vergoeding, in plaats van als een abonnement. De goedkoopste schrijf-apps kosten slechts ongeveer $ 10. De beste en meest capabele apps kosten meer, ongeveer $ 45 tot $ 60.

Wanneer een idee opkomt, willen veel schrijvers het meteen kunnen noteren of toevoegen aan hun lopende werk. Om dat te doen, hebben ze waarschijnlijk een bijbehorende mobiele app nodig die bij hun desktopsoftware past. Zoals je misschien hebt gemerkt in de bovenstaande grafiek, is de ondersteuning voor mobiele apps niet bijzonder sterk in de schrijfcategorie. Een flink aantal bedrijven die apps voor schrijvers maken, verkopen wel bijbehorende iOS-apps, maar de mobiele apps zijn vaak duurder dan consumenten gewend zijn te betalen. Om die prijsdrempel te overwinnen, raad ik aan om de mobiele app en desktop-app als een bundel te beschouwen, waardoor de prijs plotseling veel redelijker lijkt. Een mobiele app van $ 20 klinkt fantastisch duur. Een combo-deal van $ 65 voor een mobiele app en desktopsoftware klinkt echter niet slecht.

Wat is de beste software voor het schrijven van scenario's?

Twee apps op deze lijst hebben een prijs die opvalt, en ze zijn beide software voor het schrijven van scenario's. De eerste is Final Draft, die wordt verkocht voor $ 249,99. Final Draft is professionele software voor het schrijven van scenario's en wordt beschouwd als de industriestandaard. Bij elke aankoop van Final Draft kun je de app op twee computers gebruiken en is hij compatibel met zowel Windows als macOS. Final Draft heeft veel gespecialiseerde tools voor scenarioschrijvers, met name de gespecialiseerde opmaak van scenario's. Het heeft zelfs specifieke sjablonen voor individuele filmstudio's.

De andere uitschieter is Adobe Story, een andere leider in software voor het schrijven van scenario's, waarvan het prijskaartje van $ 9,99 een terugkerend abonnementstarief is. Story is ook inbegrepen bij een volledig Creative Cloud-lidmaatschap. Verhaal is ongebruikelijk omdat het niet alleen software is. Het is ontworpen om schrijvers, producenten en regisseurs de ruimte te geven om aantekeningen te maken over de daadwerkelijke productie van een script. U kunt gedetailleerde opnamenotities, informatie over opnamelocaties toevoegen en zelfs een productieschema genereren op basis van alle metadata die aan elke scène zijn gekoppeld. Adobe Story is ook compatibel met Adobe Premiere, dus nadat het beeldmateriaal is opgenomen, kun je het script invoegen om naast de video te lopen, zodat de editors bij het uiteindelijke product kunnen komen.

Alternatieven voor Microsoft Word

Waarom zou een schrijver een speciale schrijf-app gebruiken in plaats van Microsoft Word (of Google Docs, Apple Pages of een andere typische tekstverwerker)? Er is geen reden waarom je geen van die apps kunt gebruiken, maar ze hebben niet veel van de speciale functies die je krijgt van apps die specifiek zijn voor schrijvers.

Fictieschrijvers, boekschrijvers en scenarioschrijvers veranderen vaak de volgorde of scènes, secties en hoofdstukken. Dat is gemakkelijk te doen wanneer een app is ontworpen met de juiste hulpmiddelen voor slepen en neerzetten om u te helpen alles georganiseerd te houden. Het helpt ook als, wanneer u delen verplaatst, de voet- en eindnoten dienovereenkomstig hernummeren. Apps die speciaal zijn ontworpen voor professionele schrijfprojecten, hebben al oplossingen voor dit soort problemen.

Een andere functie die Office-apps doorgaans niet hebben, is een schrijfdoel. Het is gebruikelijk voor professionele schrijvers om een ​​doel voor het aantal woorden of pagina's voor die dag te hebben en ernaar te streven dit consequent te halen. Dus hoewel Word, Google Docs en Pages allemaal functies hebben voor het tellen van woorden, hebben ze niet dezelfde opties voor het stellen van doelen en het bijhouden van de tijd die je vaak kunt vinden in de apps van schrijvers.

Sommige schrijvers moeten uitgebreide aantekeningen maken over plotpunten en personages, en mogelijk zelfs visuele referenties, zoals een afbeelding van een opnamelocatie of gezichten die personages inspireren. De beste schrijvers-apps bevatten tools die het gemakkelijk maken om referentiemateriaal en notities te zien wanneer de schrijver dat nodig heeft, en dan snel weer aan het schrijven te gaan.

Ten slotte zijn de tekstverwerkers in suites over het algemeen zware apps die alles kunnen doen, van opmaak en voetnoten tot kop- en voetteksten en speciale paginering. Dat is handig voor veel soorten zakelijk en academisch schrijven, maar voor de gemiddelde creatieve schrijver is dit alles misschien niet alleen overdreven, maar ook afleidend genoeg om af te leiden.

Wat is de beste afleidingsvrije schrijf-app?

Schrijvers die zich in het minder-is-meer-kamp bevinden, willen een schrijf-app die alles wegneemt dat mogelijk maar een klein beetje afleidend kan zijn. Afleidingsvrije schrijf-apps zijn dertien in een dozijn. De truc is om er een te vinden die ook de tools biedt die je nodig hebt wanneer je ze nodig hebt. Met andere woorden, de beste afleidingsvrije schrijf-app verbergt de tools die je nodig hebt tot het juiste moment, in plaats van ze helemaal weg te laten.

Met dat criterium in gedachten is Ulysses mijn favoriete afleidingsvrije schrijfapp en een PCMag Editors' Choice. Een goed ontworpen gebruikersinterface maakt Ulysses gemakkelijk te gebruiken en prettig voor de ogen. Het heeft goede tutorials en helpmenu's voor nieuwkomers, inclusief een spiekbriefje voor Markdown-taal. Markdown is een zeer lichte set codes die kan worden gebruikt in plaats van de uitgebreide opmaakopties die gebruikelijk zijn in tekstverwerkers. Als je ooit sterretjes (*) rond een woord in een chat-app hebt getypt om het vet te maken, is dat vergelijkbaar met Markdown. Het is heel eenvoudig en het kost helemaal geen tijd om te leren, vooral als je een spiekbriefje hebt om je te begeleiden

Het idee achter Markdown is dat je basisopmaak kunt toepassen, zoals het markeren van titels en ondertitels, vetgedrukte en cursieve tekst, zonder je vingers van het toetsenbord te halen. Het is ook minder storend dan een paneel met 50 verleidelijke lettertypen die je graag wilt proberen. Ulysses is alleen beschikbaar voor Mac en iOS. Windows-gebruikers kunnen ook yWriter proberen, dat PCMag nog niet heeft beoordeeld.

Wat zijn de beste schrijf-apps voor romanschrijvers?

Auteurs van boeken besteden veel tijd aan het ordenen van hun manuscript. Of het nu fictie of non-fictie is, het werk krijgt niet altijd de vorm zoals de auteur het oorspronkelijk bedoeld heeft. Hoofdstukken bewegen soms. Verhalen worden niet altijd lineair verteld. En scènes worden soms effectiever als hun volgorde verandert.

Om het vormgeven van een verhaal op deze manier te vergemakkelijken, heb je een bibliotheek nodig, of een paneel in de schrijf-app met bestandsmappen en hun organisatie. Niet alle schrijf-apps hebben er een, maar Ulysses en Scrivener wel. Scrivener is ook een Editors' Choice van PCMag. Er zijn twee grote verschillen tussen Scrivener en Ulysses. Een daarvan is dat Ulysses veel meer de nadruk legt op zijn afleidingsvrije mogelijkheden dan Scrivener. De andere is dat de interface van Ulysses er eigentijds uitziet, terwijl die van Scrivener uit het begin van de jaren 2000 lijkt te stammen.

Schrijven voor medium, WordPress-blogs en meer

Boekschrijvers en scenarioschrijvers zijn natuurlijk niet het enige type schrijvers. Veel schrijvers maken kortere stukken die ze rechtstreeks online publiceren, zonder ooit door een agent, uitgever of filmproducent te gaan. Als u publiceert op Medium of een WordPress-blog, is het zeker handig om een ​​schrijf-app te hebben die elk stuk rechtstreeks naar uw platform naar keuze kan exporteren.

Ulysses en iA Writer hebben beide integratiemogelijkheden voor die twee platforms. Net als Ulysses is iA Writer een afleidingsvrije schrijf-app, maar het is veel eenvoudiger dan zelfs Ulysses. Het heeft een aantal handige functies, zoals teksttransclusie, die leuk kunnen zijn om te leren voor mensen die meer als programmeurs dan traditionele schrijvers denken. Met teksttransclusie kunt u een definitief document van vele kleinere stukken maken door in wezen opdrachten te geven over welke bestanden u moet samenvoegen en in welke volgorde. 'Laat eerst de inleiding zien. Voeg vervolgens een afbeelding toe. Voeg dan mijn betoog toe. Laat tot slot mijn auteursbiografie zien.' De tekst van uw document kan alle vier zinnen lang zijn, maar het kan een stuk opleveren dat, wanneer het wordt geëxporteerd, 25 pagina's lang is.

Jouw schrijven, jouw keuze

Elke schrijver zal een aantal unieke behoeften en verlangens hebben. Heb je een app nodig die zowel op Windows als op macOS werkt? Is het leren van een nieuwe manier om tekst op te maken een dealbreaker? Moet uw uiteindelijke inzending voldoen aan de industrienormen, zoals scenario's en teleplays dat doen? Het aanbod aan software voor schrijvers is indrukwekkend. Als niets je aanspreekt uit de volledige recensies die hieronder zijn gelinkt, moet je ook onze korte samenvattingen van vele andere apps voor schrijvers lezen. Tot slot, als u besluit dat een speciaal schrijfhulpmiddel gewoon niets voor u is, en u liever gewoon een gewone, oude tekstverwerker gebruikt, hebben we ook de beste kantoorsuites verzameld.

Uitgelichte beoordelingen van schrijfapps:

 • Definitieve conceptbeoordeling


  $249,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Final Draft is de software die je nodig hebt als je in de scenarioschrijfwereld zit of wilt worden. Het heeft alle tools die je nodig hebt om het script goed te krijgen, zowel vanuit een verhaalperspectief als vanuit een technisch perspectief. Lees de volledige recensie
 • recensie van de schrijver


  $ 45,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Gebouwd met schrijvers in gedachten, heeft Scrivener alles wat je nodig hebt om een ​​stuk te onderzoeken, op te stellen, te ordenen, te bewerken en af ​​te maken. Lees de volledige recensie
 • Ulysses Beoordeling


  $ 44,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Ulysses is de beste en mooiste schrijf-app zonder afleiding voor Mac. Het is ideaal voor schrijvers die de voorkeur geven aan een minimale interface en totale flexibiliteit in hun apps, in plaats van degenen die het beter doen met structuur en hand vasthouden. Lees de volledige recensie
 • Adobe Story CC Review


  adviesprijs van $ 9,99
  %displayPrice% bij %seller% Scenarioschrijvers die niet alleen schrijven, maar ook hun eigen werk regisseren en produceren, zullen geen betere uitlaatklep voor hun creativiteit vinden dan Adobe Story. Lees de volledige recensie
 • Storyist (voor Mac) Review


  $ 59,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Storyist verpakt de kracht van een volledige tekstverwerker in een app voor schrijvers. Als je niet wordt afgeleid door te veel functies, is het een uitstekende Mac-app. Lees de volledige recensie
 • iA Writer (voor Mac) Review


  adviesprijs van $ 9,99
  %displayPrice% bij %seller% Door minimalisme tot in het extreme door te voeren, is iA Writer misschien wel de schrijf-app met de minste ingebouwde afleiding, en het is ook nog eens goedkoop. Maar deze Mac-app is ook BYOE: alles zelf meenemen. Lees de volledige recensie
 • WriteRoom (voor Mac) Review


  adviesprijs van $ 9,99
  %displayPrice% bij %seller% WriteRoom is een goedkope Mac-schrijfapp met een minder-is-meer-aanpak die je helpt je op je woorden te concentreren. Het is te kaal voor boekprojecten of scenario's, maar voor kortere werken kan het de klus klaren. Lees de volledige recensie
 • yWriter Review


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De gratis schrijf-app yWriter heeft een stats-zware, technische uitstraling, wat geweldig is voor schrijvers die hunkeren naar organisatie en gegevens over hun werk. Lees de volledige recensie
 • Gefocust (voor Mac) Review


  $ 29,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Minimale schrijfsoftware Focused is te duur voor wat het doet. Hoewel het redelijk capabel is, zijn er tal van andere apps voor de Mac die meer doen voor minder. Lees de volledige recensie

Aanbevolen verhalen

De beste grasmaaier

De beste grasmaaier is gemaakt door niemand minder dan Honda.

Microsoft praat over het brengen van apps naar het universele Windows-platform, Store

Het omzetten van oudere Windows-programma's in moderne UWP Windows Store-apps biedt een hele reeks voordelen.

Wat te verwachten op de Microsoft Build 2017-conferentie

Microsoft's Build 2017-conferentie belooft Windows 10-updates, Cortana-nieuws en meer.

Wat is de structuur van het schrijven van essays en tips?

Het schrijven van essays is niet alleen een soort werk, maar vereist ook een uitgebreide reeks ideeën om de lezers logischer te maken. Succesvol een essay structureren...