De beste gratis antivirusbescherming van 2017

Gratis antivirus kan u veilig houden

U zorgt ervoor dat u geen gevoelige informatie op uw computer bewaart. Je gebruikt het alleen voor websurfen en sociale media. Geen enkele hacker of cybercrimineel zou geïnteresseerd zijn in zo'n saaie computer, toch? Mis. Uw pc zou een geweldige rekruut zijn in het zombieleger van een botherder, spam spuwen, bitcoins delven of deelnemen aan een denial-of-service-aanval. En als ransomware je weghoudt van je sociale media en kattenvideo's, zul je ontdekken hoeveel die activiteiten je waard zijn. Serieus, u hebt antivirusbescherming nodig, ongeacht hoe u uw computer gebruikt. Gelukkig kun je die bescherming gratis krijgen, en de beste gratis antivirusprogramma's kunnen sommige betaalde verslaan tijdens het testen. We hebben 13 gratis antivirusprogramma's beoordeeld en de top 10 is hier naar boven afgerond. Het is gemakkelijk om er een te kiezen die bij je past.

Heel wat van deze producten zijn alleen gratis voor niet-commercieel gebruik; als je je bedrijf wilt beschermen, moet je opscheppen voor de betaalde editie. Op dat moment zou u waarschijnlijk moeten overwegen om te upgraden naar een volledige beveiligingssuite. Het gaat tenslotte om de beveiliging van uw bedrijf. En als u voorbij de MKB-status bent gegroeid, kunt u door te investeren in een SaaS-eindpuntbeveiligingssysteem de beveiliging in uw hele organisatie bewaken en beheren.Bekijk onze best betaalde antivirusoplossingen

Uw antivirusprogramma zou zeker de mogelijkheid moeten hebben om bestaande malware uit te roeien, maar zijn voortdurende taak is om te voorkomen dat ransomware, botnets, Trojaanse paarden en andere soorten vervelende programma's voet aan de grond krijgen. Alle antivirusprogramma's in deze collectie bieden realtime bescherming tegen malware-aanvallen. Sommigen gaan de strijd stroomopwaarts aan en werken er hard aan om ervoor te zorgen dat u zelfs nooit naar een malware-hostingsite bladert, of voor de gek wordt gehouden door uw inloggegevens door te geven aan een phishingsite.

Onafhankelijke Antivirus Lab-testresultaten

Over de hele wereld brengen onderzoekers van onafhankelijke testlaboratoria voor antivirusprogramma's hun dagen door met het testen van antivirusprogramma's. Sommige van deze laboratoria brengen regelmatig openbare rapporten uit over hun bevindingen. Ik volg vijf van dergelijke labs op de voet: AV-Comparatives, AV-Test Institute, Simon Edwards Labs (de opvolger van Dennis Technology Labs), Virus Bulletin en MRG-Effitas. Ik let ook op of leveranciers een contract hebben gesloten voor certificering door ICSA Labs en West Coast Labs.

Beveiligingsbedrijven betalen doorgaans voor het voorrecht om bij tests te worden betrokken. In ruil daarvoor leveren de laboratoria hen gedetailleerde rapporten die kunnen helpen hun producten te verbeteren. Het aantal laboratoria dat een bepaalde leverancier omvat, dient als een maatstaf voor significantie. In elk geval vond het laboratorium het product belangrijk genoeg om te testen, en de verkoper vond de prijs de moeite waard. De laboratoria testen niet noodzakelijk het gratis product van een leverancier, maar de meeste leveranciers bieden volledige bescherming in het gratis product, waardoor premiumversies worden verbeterd met extra functies.

PCMag gratis antivirustestresultaten

Naast het zorgvuldig doornemen van de resultaten van de onafhankelijke laboratoria, voer ik ook mijn eigen praktijktest voor het blokkeren van malware uit. Ik stel elke antivirus bloot aan een verzameling malware-samples, inclusief een verscheidenheid aan verschillende soorten malware, en noteer de reactie ervan. Doorgaans zal de antivirus de meeste voorbeelden op zicht wissen en enkele van de resterende detecteren wanneer ik ze probeer te starten. Ik leid een malware-blokkerende score af van 0 tot 10 punten op basis van hoe grondig de antivirus het testsysteem beschermt tegen deze voorbeelden.

Aangezien ik maand na maand dezelfde voorbeelden gebruik, meet de malwareblokkeringstest absoluut niet het vermogen van een product om gloednieuwe bedreigingen te detecteren. In een aparte test probeer ik malware te downloaden van 100 zeer nieuwe kwaadaardige URL's geleverd door MRG-Effitas, meestal minder dan een dag oud. Ik merk op of de antivirus alle toegang tot de URL blokkeerde, de kwaadaardige lading tijdens het downloaden heeft weggevaagd of niets heeft gedaan. Norton heeft de huidige topscore in deze test, gevolgd door Avira Free Antivirus.

Als je meer wilt weten over mijn testtechnieken, lees dan meer over hoe we beveiligingssoftware testen.

Handige functies

Vrijwel elk antivirusproduct scant bestanden bij toegang om ervoor te zorgen dat malware niet kan starten, en scant ook het hele systeem op aanvraag of volgens een door u ingesteld schema. Zodra dat opschonen en plannen is voltooid, is het blokkeren van alle toegang tot malware-hosting-URL's een andere goede manier om problemen te voorkomen. Veel producten breiden die bescherming uit om gebruikers ook weg te houden van frauduleuze websites, phishing-sites die inloggegevens voor financiële sites en andere gevoelige sites proberen te stelen. Een paar beoordelen links in zoekresultaten en markeren gevaarlijke of dubieus.

Op gedrag gebaseerde detectie, een kenmerk van sommige antivirusproducten, is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant kan het malware detecteren die nog nooit eerder is gezien. Aan de andere kant, als het niet goed wordt gedaan, kan het de gebruiker verbijsteren met berichten over volkomen legitieme programma's.

Een eenvoudige manier om uw pc te beschermen, is door alle beveiligingsupdates te installeren, zowel voor Windows als voor browsers en andere populaire toepassingen. Windows 10 maakt het gemakkelijker dan ooit om up-to-date te blijven, maar er zijn tal van beveiligingslekken in oudere Windows-versies, in populaire apps en in add-ons. Scannen op kwetsbaarheden in de vorm van ontbrekende updates is een functie die het vaakst wordt aangetroffen in commerciële antivirusproducten, maar het komt ook voor in sommige gratis. In de bovenstaande grafiek kunt u zien welke producten deze handige functies bevatten.

Wat is hier niet?

Dit artikel rapporteert alleen over gratis antivirusproducten die in onze recensies minstens een goede beoordeling hebben gekregen: drie sterren of beter. Onder degenen die de cut niet hebben gehaald, is Microsoft Windows Defender, met 2,5 sterren. Alle onafhankelijke laboratoria die ik volg, nemen Microsoft bij het testen op, maar de meeste gebruiken het als een basislijn. Als een product het niet beter kan doen dan de baseline, heeft het echte problemen.

FortiClient-fans zullen merken dat dit product niet in de grafiek voorkomt. Het kreeg drie sterren, maar het is heel anders dan de rest. FortiClient is eigenlijk ontworpen om te werken als client voor Fortinet's netwerkbeveiligingsappliance, maar is incidenteel beschikbaar als gratis stand-alone.

Er zijn ook tal van gratis antivirusprogramma's die uitsluitend werken om bestaande malwareplagen op te ruimen. Je brengt deze alleen-opruimen-tools naar voren als je een vervelende malware-plaag hebt. Als het probleem weg is, hebben ze geen zin meer, omdat ze geen permanente bescherming bieden. Onze Editors' Choice in deze categorie is Malwarebytes Anti-Malware 3.0, en het is er zeker een die je moet proberen als je een malwareprobleem hebt. Maar omdat ze gratis zijn, kun je anderen blijven proberen als de eerste het werk niet doet. Als de schrik voorbij is, heb je een volledige antivirus nodig voor voortdurende bescherming.

Wat is de beste gratis antivirus?

Onze huidige Editors' Choice-producten voor gratis antivirusprogramma's zijn Avast Free Antivirus en AVG AntiVirus Free. Beide krijgen zeer goede scores van de onafhankelijke laboratoria, en ook in onze eigen tests. Beide bevatten enkele handige bonusfuncties. Met name Avast heeft een wachtwoordbeheerder en een netwerkbeveiligingsscanner in zijn toolkit. Als u wat geld in uw budget heeft voor beveiliging, bieden de best betaalde antivirusproducten doorgaans meer en betere bescherming. Zo niet, probeer dan een paar van deze gratis tools en kijk welke je het beste bevalt.

Uitgelicht in deze verzameling

 • Avast gratis antivirus 2017


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Avast Free Antivirus 2017 combineert een geweldige gratis antivirus met een verrassend uitgebreide verzameling bonusfuncties. Lees de volledige recensie
 • AVG AntiVirus Gratis (2017)


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% AVG AntiVirus Free heeft een nieuwe look en wat nieuwe technologie, maar onze praktische tests en onafhankelijke laboratoriumtests tonen aan dat het net zo betrouwbaar is als altijd. Lees de volledige recensie
 • Bitdefender Antivirus Gratis Editie (2017)


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Bitdefender Antivirus Free Edition bevat precies dezelfde antivirustechnologie als de commerciële Bitdefender Antivirus, zonder de vele handige bonusfuncties van de betaalde editie. Lees de volledige recensie
 • Check Point ZoneAlarm Gratis Antivirus+ 2017


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% ZoneAlarm Free Antivirus+ combineert een eersteklas firewall met antivirusbescherming onder licentie van het bekroonde Kaspersky. Dit gratis programma kan een goede keuze zijn als u geen volledige beveiligingssuite wilt. Lees de volledige recensie
 • Sophos Thuis


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Sophos Home brengt de geavanceerde antivirustechnologie van het bedrijf gratis naar de thuisgebruiker. Het scoort zeer goed bij de onafhankelijke laboratoria en in de meeste (maar niet alle) van onze eigen tests. Lees de volledige recensie
 • Avira-antivirus (2017)


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De gratis Avira Antivirus krijgt uitstekende beoordelingen van de onafhankelijke laboratoria, maar bij het testen waren de scans traag en de browserbeveiliging werkt alleen met Chrome en Firefox. Lees de volledige recensie
 • adaware antivirus gratis 12


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% In een complete make-over heeft adaware antivirus free 12 een nieuwe naam en een nieuw uiterlijk gekregen. Onder de motorkap zijn de testresultaten echter niet de beste, en concurrerende gratis producten hebben veel meer te bieden. Lees de volledige recensie
 • Comodo Antivirus 10


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De gratis Comodo Antivirus 10 heeft een nieuwe look en heeft onze praktische malware-blokkeringstest doorstaan. Het deed het echter niet zo goed bij andere tests van PCMag of de weinige onafhankelijke laboratoria die het hebben geëvalueerd. Lees de volledige recensie
 • Panda gratis antivirus (2017)


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% Panda Free Antivirus heeft een aantrekkelijke gebruikersinterface en een ongebruikelijke USB-vaccinatiefunctie, maar de scores zijn gedaald in zowel onze tests als onafhankelijke laboratoriumtests. Lees de volledige recensie
 • Qihoo 360 totale beveiliging 8.6


  $0,00 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De gratis Qihoo 360 Total Security 8.6 wordt geleverd met een heleboel bonustools, maar de belangrijkste antivirusbescherming kan niet tippen aan de beste gratis antivirusprogramma's. Lees de volledige recensie

Aanbevolen verhalen

De beste deals van de Wirecutter: bespaar $ 200 op een Yuneec Q500 Typhoon-drone

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met The Wirecutter, een kopersgids voor de beste technologie. Wanneer lezers ervoor kiezen om The Wirecutter's onafhankelijk gekozen...

Koop een LG G6, krijg een gratis Google Home

Alle vier de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen de nieuwste vlaggenschiptelefoon van LG dragen; wanneer je tot en met 30 april bestelt, krijg je een gratis Google Home.

De beste antivirusbescherming van 2017

Antivirussoftware is van cruciaal belang voor alle pc's. Zonder dit loopt u het risico uw persoonlijke gegevens, uw bestanden en zelfs het geld van uw bankrekening te verliezen. We hebben 46 hulpprogramma's getest om u te helpen de juiste te kiezen voor uw computer.