De beste draadloze routers van 2017

Met de weelde aan connected home-producten, smart-tv's, smartphones en andere mobiele apparaten die ons leven beheersen, is het belangrijker dan ooit om uw huis of bedrijf uit te rusten met een draadloze router die de toegenomen vraag naar Wi-Fi-connectiviteit aankan. Wanneer u een nieuwe router kiest, moet u rekening houden met de grootte van uw dekkingsgebied en het aantal clients, evenals met de soorten apparaten die verbinding zullen maken met de router. Toegegeven, niet iedereen heeft het soort prestaties nodig dat je krijgt met de nieuwste en beste modellen, en er is geen reden om te betalen voor functies die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken, maar als je meerdere gezinsleden hebt die strijden om bandbreedte voor zaken als het streamen van video en Als je Overwatch online speelt, kan een nieuwe router een wereld van verschil maken en de vrede helpen bewaren. We begeleiden u bij het kiezen van een router die voldoet aan uw huidige en toekomstige behoeften op het gebied van draadloze netwerken, en bieden onze topkeuzes om u op weg te helpen.

Single- of dualband?

Niet alle routers zijn gelijk gemaakt. Sommige modellen kunnen alleen communiceren via een enkele radioband, terwijl andere er twee kunnen gebruiken. Single-band routers werken op de 2,4 GHz-frequentieband en zijn doorgaans de goedkoopste modellen die er zijn, maar ze moeten concurreren met andere apparaten in huis die zich op dezelfde radioband bevinden, zoals magnetrons, Bluetooth-apparaten en draadloze telefoons. Dat gezegd hebbende, ze zijn perfect geschikt voor zaken als surfen op het web en verbinding maken met sociale-mediadiensten zoals Facebook en Twitter.Als een of meer van uw apparaten video streamen vanaf een service zoals Netflix, of verbinding maken met een online gamingservice zoals Xbox Live, overweeg dan een dual-band router. Deze hebben twee radio's; de ene maakt verbinding met de 2,4 GHz-band en de andere maakt verbinding met de 5 GHz-band. De 5GHz-band is doorgaans minder druk dan de 2,4GHz-band en biedt meer doorvoer, met minimale signaalinterferentie, waardoor het ideaal is voor videostreaming en gaming. Met dual-band routers kunt u een band toewijzen aan specifieke toepassingen en clients, waardoor de belasting op beide banden wordt verlicht.

Dan zijn er tri-band routers. Deze hebben drie radio's: een die werkt op 2,4 GHz en twee die op 5 GHz werkt. Deze modellen zijn geschikt voor huishoudens met meerdere apparaten die veel netwerkverkeer ervaren via veel videostreaming, torrent-downloads, bestandsoverdrachten en online gamen.

Draadloze protocollen

Draadloze Ethernet-netwerken gebruiken 802.11-protocollen voor het verzenden en ontvangen van gegevens. Apparaten die de oudere 802.11b- en 802.11g-standaarden gebruiken, zijn beperkt tot gegevensoverdrachtsnelheden van respectievelijk 11 Mbps en 54 Mbps, en ze werken alleen op de 2,4 GHz-band. Het meest gebruikte Wi-Fi-protocol, 802.11n, zorgt voor maximale gegevenssnelheden tot 600 Mbps en werkt op zowel de 2,4- als de 5GHz-band. Het maakt gebruik van Multiple Input Multiple Output (MIMO)-technologie, die verschillende antennes gebruikt om maximaal vier ruimtelijke streams te verzenden en ontvangen, wat resulteert in verbeterde prestaties. De meeste van de huidige laptops, smartphones en aangesloten apparaten voor thuisgebruik maken gebruik van 802.11n, dus een 802.11n-router is geschikt voor huishoudens met een handvol van deze apparaten die internettoegang delen. Maar als u uw netwerk gebruikt om grote bestanden te delen en meerdere smart-tv's, gameconsoles, mobiele apparaten en mediastreaming-apparaten draadloos met elkaar verbindt, is een krachtigere router die de nieuwste wifi-technologie biedt wellicht in orde.

De nieuwste klasse wifi-routers maakt gebruik van 802.11ac-technologie, die verschillende verbeteringen met zich meebrengt ten opzichte van eerdere protocollen, waaronder een grotere kanaalbandbreedte (tot 160 Hz, vergeleken met 40 Hz), meer MIMO-ruimtelijke streams (maar liefst acht) en beamforming, een technologie die Wi-Fi-signalen rechtstreeks naar een client stuurt in plaats van in alle richtingen uit te zenden.

Het 802.11ac-protocol biedt ook downstream Multi-User MIMO (MU-MIMO)-technologie, die is ontworpen om meerdere apparaten tegelijk van bandbreedte te voorzien in plaats van achter elkaar. Dat betekent dat maximaal vier clients hun eigen gegevensstromen kunnen hebben in plaats van op hun beurt te wachten om gegevens van de router te ontvangen. Om MU-MIMO te laten werken, moeten de router en de clientapparaten MU-MIMO Wi-Fi-circuits bevatten. MU-MIMO-routers en -clients zijn nog relatief zeldzaam, maar er komen steeds meer MU-MIMO-apparaten op de markt, waaronder smartphones en smart-tv's.

U ziet 802.11ac-routers met labels als AC1200, AC1750, AC3200, enzovoort. Dit geeft de theoretische maximale snelheid van de router aan. Een router die bijvoorbeeld een maximale verbindingssnelheid van 450 Mbps op de 2,4 GHz-band en 1.300 Mbps op de 5 GHz-band kan halen, wordt beschouwd als een AC1750-router. Een tri-band AC3200-router geeft u 600 Mbps over de 2,4 GHz-band en 1.300 Mbps over elk van de twee 5 GHz-banden. Het is belangrijk op te merken dat routers deze 'maximale snelheden' zelden of nooit bereiken in toepassingen in de echte wereld, maar als u op zoek bent naar prestaties, overweeg dan een van de hogesnelheidsrouters (maar wees bereid om een ​​premie te betalen).

Functies

Draadloze routers worden geleverd met een verscheidenheid aan functies, en zoals het geval is met zo ongeveer alles, hoe meer functies u krijgt, hoe meer u kunt verwachten te betalen. Zoek naar een router met ten minste vier 10/100/1000 (Gigabit) Ethernet-poorten, waarmee u verbinding kunt maken met bekabelde apparaten zoals desktop-pc's, NAS-schijven (Network-Attached Storage) en hubs voor thuisautomatisering. Met ten minste één USB-poort kunt u eenvoudig een printer of USB-drive aansluiten en delen via het netwerk, maar met twee poorten kunt u beide doen. Probeer daarnaast een router te kiezen die verwijderbare antennes biedt.

Als je wilt beheren hoe je wifi-netwerk wordt gebruikt, zorg er dan voor dat je volgende router ouderlijk toezicht, Quality of Service (QoS)-opties en een gastnetwerkfunctie heeft. Met ouderlijk toezicht kunt u de netwerktoegang voor bepaalde gebruikers beperken tot specifieke tijden en dagen en is ideaal voor ouders die de online gaming- en sociale netwerkactiviteiten van hun kind in de gaten willen houden.

Met een gastnetwerk kun je wifi-connectiviteit bieden aan gasten zonder je hele netwerk kwetsbaar te maken. In een notendop, u maakt een apart netwerk voor gasten met een Service Set Identifier (SSID) en wachtwoord die verschillen van uw inloggegevens voor het hoofdnetwerk. Hierdoor kunnen uw gasten verbinding maken met internet, maar krijgen ze geen toegang tot uw bestanden, printers en andere aangesloten apparaten.

Met QoS-instellingen kunt u beslissen welke toepassingen en clients netwerkprioriteit krijgen. Als een apparaat bijvoorbeeld Netflix-video streamt en een ander apparaat bestanden downloadt of een afdruktaak uitvoert, kunt u prioriteit geven aan het streamingapparaat om schokkerige, niet-gesynchroniseerde video te voorkomen. Hetzelfde geldt voor online gamen; het toewijzen van een hoge QoS-prioriteit aan een gameconsole zoals de Microsoft XBox One S of de Sony PS4 Pro helpt vertragingen te elimineren en de algehele gameplay te verbeteren.

Bekijk hoe we draadloze routers testen

Vrijwel alle routers bieden meerdere vormen van beveiliging aan. Met een router met Wi-Fi Protected Setup (WPS) voeg je met één druk op de knop compatibele apparaten toe. Druk gewoon op de WPS-knop op de router en druk vervolgens op de WPS-knop op het clientapparaat om het aan uw netwerk toe te voegen. Voor een veiligere verbinding kunt u Wi-Fi Protected Access (WPA of WPA2) gebruiken, waarbij voor elk apparaat een netwerkwachtwoord moet worden ingevoerd. Routers met WPA-Enterprise-beveiliging bieden een hoger beveiligingsniveau dan WPA/WPA2, maar vereisen een Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS)-server om elke client te verifiëren.

De technologie die momenteel wordt gebruikt om IP-adressen toe te wijzen, bekend als Internet Protocol versie 4 (IPv4), zal uiteindelijk worden vervangen door zijn opvolger, IPv6. IPv4 is een 32-bits adresseringsschema dat binnenkort geen adressen meer heeft vanwege het aantal apparaten dat verbinding maakt met internet. IPv6 is een 128-bits schema dat een (bijna) oneindig aantal IP-adressen biedt. De meeste huidige routers hebben ingebouwde ondersteuning voor IPv6-adressering, maar het is een goed idee om dit te verifiëren als u klaar wilt zijn voor de overgang wanneer IPv4 eindelijk de muur raakt.

Wi-Fi mesh-netwerksystemen

Wi-Fi-systemen bieden een eenvoudige manier om uw huis met Wi-Fi te dekken zonder dat er extra bedrading, bereikvergroters of toegangspunten nodig zijn. Ze gebruiken extension nodes, of satellieten, om je wifi-signaal uit te breiden over een groter gebied dan de meeste routers kunnen. Systemen zoals Google Wifi en de Linksys Velop maken gebruik van mesh-technologie, waarbij de satellieten met elkaar communiceren om overal in huis dekking te bieden, terwijl andere, zoals het Netgear Orbi High-Performance AC3000 Tri-Band Wi-Fi-systeem (RBK50), gebruik maken van een speciale Wi-Fi-band om met zijn satelliet te communiceren. Afhankelijk van het aantal knooppunten in het systeem dat u kiest, kunt u een consistente internetverbinding verspreiden over wel 4.000 tot 6.000 vierkante meter aan ruimte.

Satellieten in een Wi-Fi-systeem maken allemaal deel uit van hetzelfde netwerk en bieden naadloze connectiviteit terwijl u door het hele huis zwerft, en ze vereisen meestal geen configuratie of beheer na een paar tikken op een gratis bijbehorende mobiele app. Een aantal van de oplossingen in deze categorie ondersteunt geavanceerde functies zoals gastnetwerken, apparaatprioriteit, ouderlijk toezicht en MU-MIMO, maar omdat Wi-Fi-systemen zijn ontworpen om eenvoudig te zijn, zult u in de meeste gevallen niet in staat zijn om toegang tot dezelfde soort diepgaande instellingen als op routers. Om die reden zijn krachtige gebruikers en dwangmatige knutselaars misschien niet dol op wifi-systemen, maar voor iedereen die netwerkconfiguratie intimiderend vindt, behoren dit tot de vriendelijkste en meest innovatieve opties die je vandaag kunt vinden.

Lees voor meer informatie over The Best Wi-Fi Mesh Network Systems.

Prijs

Net als al het andere is de prijs van routers gebaseerd op prestaties en functies. Een eenvoudige, single-band 802.11n-router kan overal van $ 25 tot $ 100 draaien, een paar dollar geven of nemen. Je kunt een dual-band AC1200-model kopen voor slechts $ 130, maar je zult meer dan $ 250 moeten betalen voor een dual-band AC2400-router met MIMO-streamingmogelijkheden. Een AC3200 tri-band-model met alle toeters en bellen kost je ergens rond de $ 300. Vroege AC2600 MU-MIMO-routers komen op de markt voor ongeveer $ 300, maar deze prijzen zullen zeker dalen naarmate meer routerfabrikanten in actie komen.

Hoge doorvoersnelheden, goed bereik, eenvoudige installatie en beheersbaarheid, een solide functieset en, natuurlijk, eerlijke prijzen maken een toprouter. De 10 modellen die volgen, overspannen de prijsklasse en vinden op dit moment de beste balans tussen al onze criteria. We testen voortdurend routers en we werken deze lijst elke maand bij. Ga voor de laatste recensies naar de productgids van de router.

Als je de juiste hebt gevonden, bekijk dan onze tips om je router in te stellen, er het maximale uit te halen, je wifi-signaal te versterken en je verbindingssnelheid te testen.

Uitgelicht in deze verzameling

 • Asus RT-AC88U dual-band router


  Adviesprijs van $ 299,99
  %displayPrice% bij %seller% De Asus RT-AC88U is een dure dual-band router die boordevol functies zit. Het ondersteunt MU-MIMO-technologie en leverde een solide 5GHz-doorvoer in onze tests. Lees de volledige recensie
 • D-Link AC5300 Ultra wifi-router (DIR-895L/R)


  $ 379,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De D-Link AC5300 Ultra Wi-Fi Router (DIR-895L/R) is een gelikte, volledig geladen tri-band router die enkele van de snelste scores levert die we hebben gezien in doorvoer en bestandsoverdracht testen. Lees de volledige recensie
 • TP-Link Talon AD7200 multi-band wifi-router


  Adviesprijs van $ 349,99
  %displayPrice% bij %seller% De TP-Link Talon AD7200 Multi-Band is de eerste 802.11ad-router die op de markt komt, en hij schreeuwt positief, met een doorvoer van bijna 1 Gbps. Lees de volledige recensie
 • D-Link AC1200 wifi-router (DIR-842)


  $ 59,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De D-Link DIR-842 is een dual-band router van $60 die een solide doorvoer levert, vier bedrade LAN-poorten heeft, veel beheerinstellingen en een fluitje van een cent om te installeren. Lees de volledige recensie
 • D-Link AC3150 Ultra wifi-router (DIR-885L/R)


  Adviesprijs van $ 279,99
  %displayPrice% bij %seller% De mooie AC3150 Ultra Wi-Fi Router (DIR-885L/R) van D-Link biedt snelle doorvoerprestaties, MU-MIMO-gegevensstreaming en ondersteuning voor open-sourcefirmware, waardoor het onze topkeuze is voor midrange-routers. Lees de volledige recensie
 • Linksys EA6350 AC1200+ Dual-Band Smart Wi-Fi draadloze router


  $ 89,99 adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De Linksys EA6350 is een dual-band router die razendsnelle 5GHz-doorvoersnelheden, vier Gigabit LAN-poorten en een snelle USB-poort biedt. En het belt voor minder dan $ 90, waardoor het onze topkeuze is voor goedkope wifi-routers. Lees de volledige recensie
 • Linksys EA7500 Max-Stream AC1900 MU-MIMO Gigabit-router


  Adviesprijs van $ 199,99
  %displayPrice% bij %seller% De Linksys EA7500 Max-Stream AC1900 MU-MIMO Gigabit-router levert snelle dual-band- en MU-MIMO-prestaties en biedt een solide reeks poorten en beheerinstellingen. Lees de volledige recensie
 • Trendnet AC2600 StreamBoost MU-MIMO WiFi-router (TEW-827DRU)


  $ 208,99 Adviesprijs
  %displayPrice% bij %seller% De Trendnet TEW-827DRU-router levert uitstekende single-user en MU-MUMO-doorvoer, is een fluitje van een cent om te installeren en biedt tal van beheerinstellingen. Lees de volledige recensie
 • Asus RT-AC5300 Draadloze AC5300 Tri-Band Gigabit-router


  Adviesprijs van $ 399,99
  %displayPrice% bij %seller% Als je vaak online gamet of 4K-video streamt, is de Asus RT-AC5300 een tri-band router die snelle 2,4 GHz en 5 GHz doorvoer levert en een overvloed aan beheerinstellingen biedt, evenals Multi-User Meerdere invoer, meerdere uitvoer (MU-MIMO) gegevensstreaming. Lees de volledige recensie
 • Netgear AC1200 slimme wifi-router (R6220)


  Adviesprijs van $ 99,99
  %displayPrice% bij %seller% De Netgear AC1200 Smart Wi-Fi Router is relatief betaalbaar en biedt dual-band 802.11ac-technologie, een USB-poort en een ruime keuze aan beheerinstellingen. Lees de volledige recensie

Aanbevolen verhalen

De beste digitale camera's van 2017

Smartphones en spiegelloze camera's hebben de instapmarkt door elkaar geschud, terwijl professionele functies, zoals razendsnelle framesnelheden en 4K-opname, zijn doorgesijpeld in prosumer-modellen. Hier vind je alles wat je moet weten over het kopen van een camera, samen met onze topreviews.

De beste draadloze hoofdtelefoon van 2017

Last van verwarde snoeren? Hier leest u hoe u de juiste draadloze hoofdtelefoon of oortelefoon vindt, samen met onze best beoordeelde beoordelingen.

MWC 2017 liet ons de kracht van nostalgie zien

Bedrijven worstelen om op te vallen en strijden om uw aandacht door u te herinneren aan de goede oude tijd.

De beste draadloze routers die DD-WRT kunnen uitvoeren

Meer beveiliging en maatwerk in uw router nodig voor een virtueel particulier netwerk (VPN)? Probeer het zelf met OpenVPN, DD-WRT-technologie en een van deze compatibele draadloze routers.