Belangrijk: Hoe u schadelijke virussen kunt scannen en verwijderen

Om de zoveel tijd horen we over een nieuw en vreselijk virus dat zich over het internet verspreidt en miljoenen Windows-computers infecteert. Vandaag laten we u de stappen zien om die bedreigingen te verwijderen en (hopelijk) te voorkomen dat ze zich in de toekomst voordoen.

Opmerking: het nieuwste vreselijke virus zal op 1 april 2009 toeslaan. Het heet Conficker en we zullen uitleggen hoe je ervoor kunt zorgen dat je veilig bent.

Wanneer er zich een uitbraak voordoet, moet u de volgende stappen ondernemen:  1. Voer het Microsoft Windows-hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software uit.
  2. Voer de McAfee Stinger Tool uit (optioneel)
  3. Zorg ervoor dat u bijgewerkte antivirussoftware gebruikt.
  4. Zorg ervoor dat Windows Updates is ingeschakeld.
  5. Ontvang een melding voor Microsoft-beveiligingswaarschuwingen.

We hebben het niet over gewone virussen... uw antivirussoftware kan die aan. We hebben het over de verschrikkelijke virussen die uw computer laten crashen, uw informatie stelen, de foto's van uw kinderen verwijderen - en ervoor zorgen dat uw computer op afstand wordt bestuurd door een spammer. Slechte dingen, maar ze kunnen meestal worden voorkomen.

Voer de Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool uit

De eerste stap bij het detecteren en verwijderen van vreselijke virussen en wormen van uw computer is het uitvoeren van Microsoft's eigen Malicious Software Removal Tool - het is geen vervanging voor antivirus, maar het is de beste manier om van enkele van de ergste overtreders af te komen, zoals de huidige Conficker-worm.

Om de tool uit te voeren, hoeft u alleen maar het bestand van Microsoft te downloaden en uit te voeren. Er is geen installatieprogramma vereist.

belangrijke-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 1

Als u getroffen zou zijn, zou de tool het virus verwijderen en u waarschuwen. Omdat we gelukkig veilig zijn, kregen we het vriendelijke bericht dat er geen schadelijke software is gedetecteerd. U kunt op Gedetailleerde resultaten van de scan weergeven klikken voor meer informatie.

belangrijke-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 2

Door in de lijst naar beneden te scrollen, kunt u de huidige dreiging vinden en ervoor zorgen dat u niet geïnfecteerd bent.

belangrijke-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 3

De tool zou automatisch moeten worden bijgewerkt via Windows Update, maar u kunt deze ook altijd rechtstreeks downloaden. Dit is een belangrijk hulpmiddel om in de buurt te blijven.

Download de Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool van microsoft.com

Voer de McAfee Stinger Tool uit (optioneel)

Een alternatieve tool is de McAfee Stinger-tool, een freeware-tool die alleen de ergste virussen van je computer verwijdert. U kunt controleren of Stinger het huidige virusprobleem kan verwijderen door het dialoogvenster Lijst met virussen te controleren... zorg ervoor dat u de nieuwste versie van Stinger hebt voordat u deze gebruikt.

belangrijke-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 4

Druk gewoon op de knop Nu scannen om een ​​volledige scan van uw computer uit te voeren, maar houd er rekening mee dat dit lang kan duren.

belangrijk-hoe-om-te-scannen-en-kwaadaardige-virussen te verwijderen foto 5

Als het klaar is, zou u een rapport moeten krijgen met het aantal schone bestanden.

belangrijk-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 6

Het is een eenvoudig en nogal lelijk hulpmiddel, maar het doet zijn werk. Het is echter nog steeds geen vervanging voor echte antivirus.

Download McAfee Avert Stinger van vil.nai.com

Zorg ervoor dat u geüpdatete antivirussoftware gebruikt

Dit is een van de belangrijkste stappen om jezelf veilig te houden. U moet ervoor zorgen dat uw antivirussoftware is ingeschakeld en goed werkt! Hier is een korte lijst van wat u moet doen:

  1. Zorg ervoor dat uw virusdefinitie-updates automatisch worden bijgewerkt.
  2. Zorg ervoor dat realtime scannen is ingeschakeld.
  3. Voer een volledige scan uit (optioneel maar handig)

belangrijk-hoe-om-te-scannen-en-kwaadaardige-virussen te verwijderen foto 7

Als u niet zeker weet welke antivirussoftware u moet gebruiken en geen geld te besteden heeft, kunt u AVG Free Edition uitproberen, of u kunt een kijkje nemen in de grote lijst met antivirussoftware die we hebben getest met Windows 7 .

Opmerking: we raden ClamWin niet per se aan voor gewone gebruikers, omdat het geen realtime bescherming heeft. Het is precies wat ik op deze computer heb geïnstalleerd en ik had een screenshot nodig.

Zorg ervoor dat Windows Updates is ingeschakeld

Nu komen we bij de belangrijkste stap: ervoor zorgen dat Windows volledig is gepatcht en Windows Updates is ingeschakeld. Je kunt jezelf niet beschermen tegen wormen en hackers als je een hopeloos verouderde versie van Windows gebruikt die niet is gepatcht. Het zal gewoon niet werken.

Open Windows Updates, zorg ervoor dat u op Controleren op updates klikt en installeer elke beveiligingspatch die ze aanbevelen. Klik vervolgens op de link Instellingen wijzigen...

En zorg ervoor dat je het hebt ingesteld om automatisch op updates te controleren, en het automatisch installeren van updates is geen slechte optie. Onthoud dat als je een niet-gepatcht systeem gebruikt, je jezelf openstelt voor allerlei slechte dingen.

belangrijke-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 9

Opmerking: neem me niet kwalijk voor het alarmerende karakter van dit punt, maar patchen is de belangrijkste sleutel tot bescherming tegen internetwormen.

Ontvang een melding voor Microsoft-beveiligingswaarschuwingen

Als u er zeker van wilt zijn dat u veilig bent, kunt u zich aanmelden voor waarschuwingen van Microsoft wanneer er een belangrijke patch moet worden geïnstalleerd. U kunt ook op elk moment de actuele beveiligingsbulletins raadplegen door naar de homepage van hun beveiligingsbulletins te gaan.

Abonneer u op Microsoft-beveiligingswaarschuwingen via e-mail of RSS

Nieuwste startpagina van Microsoft-beveiligingsbulletin

Hoe zorg ik ervoor dat de patch is geïnstalleerd?

Dus nu komen we er meteen aan ... hoe weet u of u kwetsbaar bent voor een van de beveiligingslekken? Als voorbeeld bekijken we het beveiligingslek dat u kwetsbaar maakt voor de Conficker-worm: een kwetsbaarheid in de serverservice kan leiden tot uitvoering van externe code. Als u door de lijst met downloads kijkt, ziet u de specifieke patch voor uw systeem.

Als Windows-update zegt dat je up-to-date bent, kun je controleren op een bepaalde patch door aan de linkerkant op Updategeschiedenis bekijken te klikken.

belangrijk-hoe-om-te-scannen-en-kwaadaardige-virussen te verwijderen foto 10

Dit brengt u naar een lange lijst van elke update die is geïnstalleerd. Kijk door de lijst en je zou de update moeten zien die wordt genoemd in het beveiligingsbulletin ... voor mij was het KB958644 voor x64-gebaseerde systemen, aangezien ik 64-bits Vista gebruik.

belangrijk-hoe-scannen-en-verwijderen-kwaadaardige-virussen foto 11

Het is op zijn minst een opluchting om te weten dat je niet kwetsbaar bent... in ieder geval voor de huidige worm.

Conclusie

Deze stappen zijn essentieel om uw computer te beschermen tegen hackers, wormen en virussen, maar ze zijn niet de enige belangrijke sleutels tot veiligheid. U moet nog steeds waakzaam blijven en uw gezond verstand gebruiken: download geen bestanden van niet-vertrouwde bronnen, gebruik een firewall en zorg ervoor dat uw e-mailprovider op virussen scant voordat u bijlagen opent.

Meer verhalen

Wat u mag verwachten van de Windows 7 Beta

Als je het nog niet hebt gehoord, is de openbare bèta van Windows 7 vrijgegeven via de Microsoft-website en iedereen die zich vanaf nu tot 24 januari registreert, ontvangt een tijdelijke licentiesleutel voor de bèta 1-versie. Vandaag zullen we de functies doornemen en wat u mag verwachten.

Geek Fun: Herinner je je het Old-School SkiFree-spel nog?

Ik strompelde gisteren op internet toen ik een knaller uit het verleden tegenkwam: het originele SkiFree-spel voor Windows, geschreven door een Microsoft-programmeur op Windows 3.0 in 1991. Stel je mijn verbazing voor toen ik ontdekte dat hetzelfde spel eigenlijk prima werkt op Windows Vista.

Een iGoogle-tabblad maken en delen

Dit gastartikel is geschreven door Paige Eissinger van de onofficiële Google Gadget Blog

Activeer Flip 3D met uw muis in Vista

De afgelopen jaren hebben veel mensen me gevraagd of ze Flip 3D op de een of andere manier kunnen activeren door de muis naar een hoek van het scherm te verplaatsen, en ik heb ze altijd gezegd dat ze in plaats daarvan de veel krachtigere Switcher-vervanging moesten gebruiken, maar dat is op het punt staan ​​te veranderen.

Zet uw Pidgin-vriendenlijst in de Windows Vista-zijbalk

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je Instant Messenger-contacten in de Vista Sidebar kunt krijgen? Natuurlijk kun je de eerder genoemde AOL Instant Messenger (AIM) Gadget voor Vista Sidebar gebruiken, maar wat als je in plaats daarvan een fan bent van de Pidgin-client met meerdere protocollen?

Vraag de lezers: welke onderwerpen moeten we in 2009 behandelen?

Aan het eind van elk jaar kijken we graag terug en bedenken wat we volgend jaar beter kunnen doen. Terwijl we dit deden, merkten we dat bijna al onze meest populaire artikelen in 2008 eigenlijk in 2007 zijn geschreven, waardoor ik tot de conclusie kwam dat er ergens een probleem is.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: gebruik uw computer op een gemakkelijke manier als wekker

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet bepaald een ochtendmens ben... zelfs met de geweldige Tassimo-koffiemachine die ik dit jaar voor Kerstmis heb gekregen, wil ik nog steeds niet uit bed komen. Maar nu kan ik de luidsprekers van mijn computer gebruiken om me gemakkelijk wakker te maken.

Tweede jaar How-To Geek: groeipijnen en geleerde lessen

Het is het einde van het jaar, wanneer je alle Best of 200x-berichten op bijna elke site moet doorstaan ​​... en dit artikel is geen uitzondering. Vandaag zullen we praten over onze successen, mislukkingen en lessen die we het afgelopen jaar hebben geleerd.

Eenvoudig formaat van foto's wijzigen in Windows Vista of XP

Nu de cadeautjes zijn geopend, grote diners zijn genuttigd en familieleden (goed of slecht) hebben bezocht, is het tijd om al die digitale afbeeldingen te nemen en ze te ordenen. De digitale camera's van tegenwoordig maken geweldige, gedetailleerde foto's, maar de afbeeldingen zijn vaak te groot om gemakkelijk te verzenden.

Kerstplezier: ontstress de feestdagen met online flashgames

De feestdagen kunnen een stressvolle tijd zijn, vooral nu de economie dit jaar sterft en het moeilijk wordt om cadeaus te betalen. We raden je aan wat tijd te verspillen met het spelen van flash-games met vakantiethema om je in de stemming te brengen, vooral als je de dag voor Kerstmis vastzit op je werk!