De beginnershandleiding voor Greasemonkey-gebruikersscripts in Firefox

Iedereen weet dat Firefox add-ons heeft voor vrijwel alles, maar als je je installatie niet wilt opblazen, heb je in plaats daarvan altijd de optie Greasemonkey-scripts. Hier is een korte inleiding over het gebruik ervan.

Aan de slag met gebruikersscripts

Als je Greasemonkey eenmaal hebt geïnstalleerd, is het beheren van de extensie heel eenvoudig. Klik met de linkermuisknop op het statusbalkpictogram om de extensie in of uit te schakelen en klik met de rechtermuisknop om het hier getoonde contextmenu te openen.de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 1

Of u nu de knop Opties in het venster Add-onsbeheer of het hierboven weergegeven contextmenu gebruikt, beide zullen het dialoogvenster Gebruikersscripts beheren openen. Op dit moment heb je een mooie schone lei om mee te werken ... tijd om wat scripts toe te voegen.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 2

De meeste gebruikersscripts zijn te vinden op twee verschillende sites, de eerste met de toepasselijke naam userscripts.org, en u kunt bladeren op tag of zoeken naar een script.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 3

Zoals u hier kunt zien, kan uw zoekopdracht naar een bepaald type script snel worden beperkt op basis van categorie. Er is zeker veel om uit te kiezen.

Voor ons voorbeeld hebben we ons gericht op de textarea-tag. Er waren 62 scripts beschikbaar, maar we vonden al snel wat we zochten op de eerste pagina.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 5

Uw scripts installeren, beheren en gebruiken

Als u een script vindt dat u wilt installeren, gaat u naar de startpagina van het script en klikt u op de knop Installeren.

Opmerking: link voor dit script hieronder.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 6

Nadat u op de knop Installeren heeft geklikt, opent Greasemonkey het volgende installatievenster. U kunt het volgende bekijken:

  • Een samenvatting van wat het script doet
  • Een lijst met websites waarop het script zou moeten werken (ons voorbeeld is voor iedereen ingesteld)
  • Bekijk de scriptbron indien gewenst
  • Maak een definitieve beslissing over het installeren van het script of het annuleren van het proces

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 7

Als u met de rechtermuisknop op ons statusbalkpictogram klikt, wordt ons nieuwe script vermeld en actief weergegeven.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 8

Als u het venster Gebruikersscripts beheren opnieuw opent, ziet u:

  • Ons nieuwe script vermeld in de kolom aan de linkerkant
  • De websites/pagina's inbegrepen
  • Een optie om het script uit te schakelen (kan ook in het contextmenu)
  • De mogelijkheid om het script te bewerken
  • De mogelijkheid om het script te verwijderen

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 9

Als u ervoor kiest om het script te bewerken, wordt u gevraagd om naar een standaard teksteditor van uw keuze te bladeren en deze te selecteren (alleen de eerste keer). Nadat u een teksteditor hebt geselecteerd, kunt u alle gewenste wijzigingen in het script aanbrengen.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 10

We hebben besloten om ons nieuwe gebruikersscript op de site te testen. Als we naar het opmerkingenveld onderaan gaan, kunnen we het formaat van het venster eenvoudig naar wens aanpassen.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 11

Het opmerkingenveld is zeker een stuk groter geworden.

de-beginner-en-8217;s-gids-naar-greasemonkey-gebruikersscripts-in-firefox foto 12

Conclusie

Als u het aantal extensies in uw Firefox-installatie liever tot een minimum beperkt, dan kunnen Greasemonkey en de Userscripts-website gemakkelijk die extra functionaliteit bieden zonder de opgeblazenheid. Zie ons artikel over Greasefire voor meer informatie over de detectie van automatische websitescripts.

Opmerking: zie ons artikel hier voor gespecialiseerde How-To Geek-gebruikersstijlscripts die aan Greasemonkey kunnen worden toegevoegd.

Links

Download de Greasemonkey-extensie (Mozilla-add-ons)

Installeer het Textarea & Input Resize User Script

Bezoek de website Userscripts.org

Bezoek de Userstyles.org-website

Meer verhalen

Windows 7 Media Center verwijderen, uitschakelen of verwijderen

Hoewel Windows 7 Media Center veel is verbeterd ten opzichte van eerdere versies van Windows, wilt u het misschien om verschillende redenen uitschakelen. Hier bekijken we een aantal methoden om er vanaf te komen.

Extensies van derden uitschakelen in Internet Explorer

Bent u op zoek naar een manier om het browsen naar sites waarvan u niet zeker bent in Internet Explorer wat veiliger te maken? Hier bekijken we snel hoe u extensies van derden in IE kunt uitschakelen.

Verhoog de snelheid van uw netbook met een SD-kaart en ReadyBoost

Op zoek naar een manier om de prestaties van uw netbook te verbeteren? Hier leest u hoe u een standaard SD-geheugenkaart of een USB-flashstation kunt gebruiken om de prestaties te verbeteren met ReadyBoost.

He jij! Stop met het gebruik van de knop Toepassen en klik gewoon op OK! [Geek Rants]

Als computernerd merk ik dat ik vaak mensen help en kijk hoe ze instellingen op hun pc wijzigen ... en ze klikken bijna altijd op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK. Waarom?

Friday Fun: favoriete games om te spelen in Chrome

Online games kunnen een perfecte onderbreking zijn terwijl u aan het werk bent en de keuze uit een veelvoud aan games maakt het nog beter. Als je een gameverslaafde bent, wil je zeker eens kijken naar de Game Button-extensie voor Chrome.

Maak aangepaste sneltoetsen voor Windows-toetsen in Windows

Bijna iedereen gebruikt een of andere soort sneltoetsen op hun Windows-systeem, maar wat als u nieuwe zou kunnen maken voor uw favoriete apps of mappen? Je zult er misschien versteld van staan ​​​​hoe eenvoudig het kan zijn met slechts een paar klikken en zonder programmeren met WinKey.

Integreer Google Docs met Outlook op de gemakkelijke manier

Wil je Google Docs en Microsoft office samen gebruiken? Hier leest u hoe u Harmony voor Google Docs kunt gebruiken om ze naadloos te integreren met Outlook.

Problemen met pictogramweergave oplossen door de miniatuurcache van Windows 7 opnieuw op te bouwen

Heb je ooit door foto's of video's op je pc gebladerd en gemerkt dat de miniaturen niet correct werden weergegeven? Soms raken ze beschadigd en kunt u ze snel opnieuw opbouwen om het probleem op te lossen.

Stream media en live tv via internet met Orb

Op zoek naar een manier om uw mediacollectie via internet te streamen? Of misschien op afstand tv kijken en opnemen? Vandaag gaan we kijken hoe we dat allemaal en meer kunnen doen met Orb.

Laat Firefox Google-resultaten weergeven voor standaardzoekopdrachten in de adresbalk

Heeft u ooit iets verkeerd in de adresbalk van Firefox getypt en u vervolgens naar een pagina gebracht die u niet had verwacht? De reden is dat Firefox de I'm Feeling Lucky-zoekopdracht van Google gebruikt, maar u kunt dit wijzigen.