Beginner Geek: hoe u uw router kunt configureren

beginner-geek-hoe-je-router-configureren foto

Als je internettoegang hebt, heb je waarschijnlijk een router - en je router heeft zijn eigen instellingenschermen vol met opties. Iedereen zou moeten weten hoe ze de webinterface van hun router moeten gebruiken, al was het maar om hun wifi-beveiligingsinstellingen te configureren.

Enkele van de opties die u op uw router aantreft, zijn onder meer ouderlijk toezicht, tijdslimieten voor internetverbinding en statuspagina's die laten zien wie er is verbonden met uw wifi-netwerken. Deze opties zijn handig voor het beheren van uw thuisnetwerk.Toegang tot de webinterface van uw router

Allereerst moet u via uw webbrowser toegang krijgen tot de instellingeninterface van uw router. Routers zijn al verbonden met uw netwerk, zodat ze hun instellingen beschikbaar kunnen maken op elk lokaal netwerkapparaat door een interface te bieden waartoe u toegang hebt via een webbrowser.

Dit is net zo eenvoudig als het IP-adres van uw router in de adresbalk van uw webbrowser steken en op Enter drukken. Als je de handleiding van je router hebt, vind je het standaard IP-adres van je router in de handleiding.

Als u de handleiding of het modelnummer van uw router niet bij de hand hebt, is er nog steeds een gemakkelijke manier om de webinterface van uw router te vinden. Open in Windows het Configuratiescherm en klik op Netwerkstatus en taken weergeven onder Netwerk en internet. Klik op de naam van uw netwerkverbinding.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren

Klik op de knop Details in het statusvenster en kijk naar het adres rechts van IPv4 Default Gateway. Uw router fungeert als uw netwerkgateway, dus dit zou het IP-adres van uw router moeten zijn.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren 3

Sluit dit IP-adres aan op de adresbalk van uw webbrowser en druk op Enter om de webinterface te openen.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren 4

Inloggen

U hebt nu met succes toegang gekregen tot de webinterface van uw router en zou deze in uw webbrowser moeten zien. Elke routerfabrikant maakt zijn eigen interface en deze kunnen zelfs verschillen van het ene routermodel tot het andere. De interface van uw router ziet er anders uit dan in de onderstaande schermafbeeldingen, maar de concepten moeten hetzelfde zijn.

Afhankelijk van je router kan het zijn dat je direct wordt geconfronteerd met een inlogscherm of dat je eerst wat statusinformatie kunt bekijken. Hoe dan ook, u moet inloggen met de juiste gebruikersnaam en wachtwoord voordat u hier instellingen kunt wijzigen. Dit voorkomt dat andere mensen in uw netwerk de instellingen kunnen wijzigen zonder uw toestemming. U kunt zelfs een aangepast wachtwoord instellen, zodat niemand anders dan u kan inloggen en deze instellingen kan wijzigen.

U moet de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router weten om door te gaan. Als u ze niet kent, raadpleeg dan de handleiding van uw router of raadpleeg een website zoals routerpasswords.com, die de standaardgebruikersnamen en wachtwoorden voor veel verschillende routers vermeldt. U moet het modelnummer van uw router weten om deze informatie te vinden.

beginner-geek-hoe-uw-router-foto-configureren 5

Als je een aangepast wachtwoord op de router hebt ingesteld en je het niet meer weet, kun je het wachtwoord opnieuw instellen en toegang krijgen. Gebruik de resetknop van uw router om het aangepaste wachtwoord - en alle andere instellingen - terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. U hebt hiervoor fysieke toegang tot de router nodig.

Uw router configureren

U bent nu aangemeld bij de webinterface van de router, zodat u de instellingen van de router kunt openen en wijzigen. Klik van pagina naar pagina om instellingen te wijzigen, maar zorg ervoor dat u op elke pagina op de knop Toepassen of Opslaan klikt nadat u instellingen hebt gewijzigd om uw wijzigingen toe te passen.

Als u bijvoorbeeld uw Wi-Fi-instellingen wilt wijzigen en een aangepaste netwerknaam, wachtwoordzin, enz. wilt instellen, vindt u deze opties waarschijnlijk onder Wi-Fi- of Draadloze instellingen.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren 6

Zoek naar een wachtwoordoptie om de instellingen van de router te vergrendelen en te voorkomen dat andere mensen ze wijzigen. U kunt dit vinden onder Geavanceerd > Wachtwoord. Hier kunt u een nieuw wachtwoord instellen om te voorkomen dat andere mensen uw aangepaste instellingen wijzigen.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren 7

Voel je vrij om rond te klikken en de functies van je router te bekijken. U kunt overwegen om ouderlijk toezicht in te schakelen, tijdslimieten in te stellen om internetgebruik tijdens bepaalde uren te beperken, een aangepaste DNS-server in te stellen en een aantal andere aanpassingen uit te voeren. Als je geïnteresseerd bent in andere dingen die je met je router kunt doen, bekijk dan onze lijst met handige opties die je misschien vindt in de webinterface van je router.

Houd er rekening mee dat niet elke router elke functie heeft en dat verschillende routers verschillende lay-outs hebben, dus een instelling kan elders in de interface verschijnen. Gebruik de Help-functies die in de interface van uw router zijn ingebouwd of raadpleeg de handleiding voor meer informatie over wat een instelling precies doet. Over het algemeen kunt u handleidingen in PDF-vorm downloaden van de website van een routerfabrikant, dus u hoeft geen oude dozen of papieren op te graven om deze informatie te krijgen.

beginner-geek-hoe-uw-router-foto-configureren 8

U vindt ook interessante statusinformatie op uw router. U zou hier bijvoorbeeld de lijst moeten kunnen zien met computers en apparaten die op uw wifi-netwerk zijn aangesloten. Zoekt gewoon naar een statuspagina - deze informatie kan op een algemene statuspagina of een wifi-statuspagina staan.

beginner-geek-hoe-om-uw-router-foto te configureren 9


Zodra u het IP-adres en wachtwoord van uw router hebt gevonden, kunt u een bladwijzer maken en misschien zelfs het wachtwoord in uw browser opslaan. U kunt dan in de toekomst snel naar de webinterface van uw router gaan als u ooit meer wijzigingen moet aanbrengen.

Afbeelding tegoed: Andy Melton op Flickr

Meer verhalen

Geek Trivia: Voorafgaand aan het begin van de 19e eeuw, zou je wat niet ervaren met Kerstmis?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Wat is het verschil tussen een stand-alone en een geïnstalleerd uitvoerbaar bestand?

Hoewel de meesten van ons tevreden zijn met het 'beproefde' proces van het installeren van de uitvoerbare bestanden voor onze favoriete software, is het echt nodig om dit te doen? Zouden we diezelfde uitvoerbare bestanden kunnen extraheren in plaats van ze te installeren, en ze op dezelfde manier uit te voeren als hun zelfstandige neven?

Geek Trivia: Elke kerstavond gaat de helft van Zweden zitten om naar wat te kijken?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Volg de voortgang van de kerstman, speel games, luister naar muziek en meer met deze twee geweldige websites

De grote avond is bijna aangebroken, dus waarom zou u uw kleintjes niet helpen plezier te hebben en de voortgang van de Kerstman bij te houden terwijl u wacht om te gaan slapen? Het passeren van die laatste uren voor het slapengaan kan worden gevuld met plezier, games, vakantiemuziek en meer dankzij de twee geweldige Santa-trackerwebsites die zijn opgezet door NORAD

Het automatisch laden van afbeeldingen in Gmail uitschakelen voor meer privacy en sneller laden

Deze maand heeft Gmail een nieuwe functie uitgerold: na jarenlang ingesteld te hebben dat afbeeldingen alleen worden geladen wanneer daarom wordt gevraagd, worden ze nu automatisch geladen. Dat lijkt misschien een handige functie, maar het betekent ook dat op afbeeldingen gebaseerde trackers van marketeers automatisch worden geladen en mobiele e-mail langzamer wordt als dikke in-tekst

Geek Trivia: een aflevering van welk tv-programma honderden kinderen naar het ziekenhuis stuurde?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

'Hoe heeft de NSA onze e-mails gehackt?' & 'NSA-surveillance'

Dit is zeker een bewogen jaar geweest met betrekking tot de aanhoudende controverse rond de wijdverbreide informatieverzamelingsactiviteiten van de NSA. Maar hoe slaagden ze erin om 'toegang' te krijgen tot de informatie die door hun monitoring werd opgeslokt? YouTube-kanaal Numberphile kijkt naar de rekenkunde achter de NSA's

5 manieren om meldingen van websites te krijgen met alleen uw browser

Browsers voegen zo snel functies toe dat het moeilijk is om ze bij te houden. Internet Explorer biedt live tegelmeldingen en taakbalkbadges, Safari biedt pushmeldingen, Chrome heeft een eigen meldingscentrum en Ubuntu biedt webapp-meldingen.

Geek Trivia: In 1981 zou het twee uur duren om wat te downloaden?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Eerste ronde van Ubuntu 14.04 Alpha-releases zijn beschikbaar om te downloaden

Heb je uitgekeken naar de volgende Ubuntu LTS-release? Dan word je vast en zeker enthousiast van dit nieuwtje! De eerste alpha-builds van Ubuntu 14.04 zijn nu beschikbaar om te downloaden in vijf verschillende 'smaken' voor uw systeemtestplezier.