Beginner Geek: standaardprogramma's instellen in Windows 7 en Vista

Als je ooit een programma hebt geïnstalleerd en plotseling ontdekte dat bepaalde bestandstypen ermee werden geopend in plaats van wat je eerder had, kan dit verwarrend en vervelend zijn. Vandaag bekijken we hoe u kunt bepalen welke toepassingen bepaalde bestandstypen op uw computer openen.

Het probleem

Je bent eindelijk Windows 7 aan het uitzoeken en luistert naar je favoriete nummers op Windows Media Player en alles is geweldig. Je besluit dan iTunes te installeren omdat je net een iPod cadeau hebt gekregen. Na de installatie realiseer je je dat de pictogrammen in je muziekmap er anders uitzien en dat ze standaard worden geopend met iTunes in plaats van WMP... wat is er gebeurd?Terwijl je iTunes aan het installeren was, is het je misschien niet opgevallen dat het zichzelf installeert als de standaardspeler voor alle audiobestanden, tenzij je de optie uitschakelt. Deze situatie kan veel voorkomen met alle verschillende programma's en bestandstypen. Met behulp van de functie Standaardprogramma's instellen in Windows 7 en Vista kunt u bepalen welke toepassingen aan elk bestandstype zijn gekoppeld.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 1

Standaardprogramma's instellen

Om toegang te krijgen tot de functie Standaardprogramma's instellen, klikt u op Start en vervolgens op Standaardprogramma's.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 2

Klik op Uw standaardprogramma's instellen.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 3

Doorloop elk programma en beslis of u het wilt instellen voor het standaardprogramma om alle bestandstypen te openen die het kan openen.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 4

Of u kunt kiezen aan welke bestandstypen u elk programma wilt koppelen. Net als in dit voorbeeld selecteren we Foobar2000 als de standaardprogramma's voor slechts bepaalde soorten audiobestanden, terwijl VLC en WMP andere openen.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 5

Je kunt ook naar binnen gaan en bestandstypen associëren met verschillende programma's, zoals in dit voorbeeld VLC WMV-bestanden opent en we willen dit wijzigen in Windows Media Player. U kunt het bestandstype markeren en op de knop Programma wijzigen klikken of er gewoon op dubbelklikken.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 6

Selecteer een programma uit de lijst onder Aanbevolen of Andere programma's of blader naar de locatie van een specifieke app als deze niet in de lijst staat. Merk op dat het vakje Altijd het geselecteerde programma gebruiken om dit soort bestanden te openen is aangevinkt en grijs wordt weergegeven omdat we de Standaardprogramma's instellen doorlopen om naar het scherm Openen met te gaan. Windows gaat ervan uit dat wijzigingen permanent zijn vanwege de route die we hebben genomen om hier te komen en maakt het grijs.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 7

Als u met de rechtermuisknop op een bestand klikt en via het contextmenu naar Openen met gaat...

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 8

Het vak is niet grijs en u kunt beslissen of het altijd dat type programma zal openen of niet.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 9

In Standaardprogramma's instellen kunt u ook de instellingen voor automatisch afspelen wijzigen voor wanneer u media of apparaten zoals een flashstation plaatst. U kunt bijvoorbeeld dvd's instellen om altijd te openen in Media Player en muziek-cd's om u elke keer te vragen. U kunt het ook uitschakelen door AutoPlay gebruiken voor alle media en apparaten uit te schakelen.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 10

Als je het hebt ingesteld om je te vragen wanneer je een dvd plaatst ... wordt automatisch afspelen geopend en kun je kiezen waarmee je het wilt openen. U kunt ook toegang krijgen tot de bovenstaande instelling door te klikken op Meer AutoPlay-opties weergeven in het Configuratiescherm.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 11

Een ander cool hulpprogramma voor het beheren van bestandsassociaties is de Editor voor standaardprogramma's die we eerder hebben behandeld. Dit geeft je alle opties die we zojuist hebben bekeken en nog veel meer.

beginner-geek-set-default-programma's-in-windows-7-en-vista foto 12

Dit zou u moeten helpen om te beslissen welke programma's u met verschillende bestandstypen wilt gebruiken. In deze tutorial hebben we ons gericht op muziek- en filmbestanden, maar het werkt hetzelfde voor elk bestandstype.

Meer verhalen

Back-up van Windows Mail-berichten en -contacten in Vista

Als u Vista gebruikt en Windows Mail gebruikt om uw e-mail te beheren, wilt u misschien een back-up maken voordat u een upgrade naar Windows 7 uitvoert. Vandaag bekijken we hoe u een back-up kunt maken van uw Windows Mail-berichten en -contacten in Vista.

Moe van het wachten op Google Wave? Probeer ShareFlow nu

Terwijl u wacht om de nieuwe samenwerkingsservice van Google te bemachtigen, kunt u vergelijkbare soorten functies in ShareFlow bekijken. Hier zullen we kijken naar de gratis service en wat deze te bieden heeft.

Amarok gebruiken om uw iPod te beheren

Installeer Amarok

Add-onbeheer verplaatsen naar de zijbalk in Firefox

Wilt u uw add-ons liever in de zijbalk beheren in plaats van in een apart venster? Dat kan nu met de Add-ons Sidebar-extensie voor Firefox.

Maak bladwijzers altijd eenvoudig open in nieuwe tabbladen

Heeft u ooit op een bladwijzer geklikt en realiseerde u zich pas te laat dat deze op uw huidige tabblad werd geopend in plaats van op het nieuwe tabblad dat u wilde? Hier zullen we een aantal methoden bekijken om ze in een nieuw venster te laten openen.

Maak een online videoserie - Windows Live Movie Maker gebruiken

In dit artikel gaan we in op het maken, bewerken en opmaken van een video om op YouTube te uploaden. De applicatie die we zullen gebruiken is Windows Live Movie Maker (WLMM), de nieuwe applicatie voor het maken van video's die Windows Movie Maker zal vervangen, die momenteel beschikbaar is in XP en

Open afbeeldingen in nieuwe tabbladen op de gemakkelijke manier

Heb je ooit een webpagina met veel afbeeldingen bekeken en wilde je een gemakkelijke manier om die afbeeldingen in nieuwe tabbladen te openen om naar te kijken nadat je klaar bent met bladeren op de pagina? Dat kan nu met Afbeelding openen in nieuw tabblad.

Werk aan en verbeter uw foto's met PhotoFiltre

Op zoek naar een goed betrouwbaar fotoprogramma met een mooie set tools erbij? Nu kunt u genieten van het werken aan en verbeteren van uw foto's met PhotoFiltre.

Microsoft Security Essentials is een gratis antivirusprogramma

Microsoft Security Essentials is een gratis hulpprogramma dat realtime bescherming biedt om schadelijke virussen en andere malware van uw pc te identificeren en te verwijderen. Vandaag bekijken we hoe het presteert en welke bescherming het te bieden heeft.

Q-Dir – Bestandsbeheer met meerdere panelen

Soms zou het leuk zijn om meer te hebben dan een weergave met twee panelen als je door een bestandsbeheerder kijkt. Nu kunt u uw bestanden beheren met maximaal vier weergavevensters tegelijk met Q-Dir.