Australische politie heeft de datawet overtreden tijdens het controleren van de oproepen van een journalist

Reuters/Australische federale politie/Hand-out

Er is een goede reden waarom voorstanders van privacy en burgerrechten bezwaar maken tegen verreikende wetten voor het verzamelen van gegevens: zelfs als de meeste politie en spionnen het goed bedoelen, is het voor anderen maar al te gemakkelijk om hun macht te misbruiken of fouten te maken. En de Australische federale politie gaf zojuist een goed voorbeeld van dit probleem. De wetshandhavingsinstantie heeft toegegeven dat het de Australische Telecommunicatie-interceptiewet heeft geschonden door toegang te krijgen tot de gegevens van een niet nader genoemde journalist zonder het noodzakelijke speciale bevelschrift. Ambtenaren zeggen dat de spionage het gevolg was van een 'menselijke fout' en dat ze hun leven hebben verbeterd (inclusief het verwijderen van hun kopie van de gegevens), maar dit soort faux pas zou niet eens mogelijk zijn geweest als de TIA er niet was geweest .

De wet, die in oktober 2015 van kracht werd, vereist dat telecombedrijven oproepgegevens, locatiegegevens, internetadressen en andere informatie gedurende 2 jaar bewaren. Dat is op zich al erg genoeg, maar de politie heeft in de meeste gevallen zelfs geen bevelschrift nodig voor die informatie. Het op journalisten gerichte bevel is de uitzondering, en het is duidelijk dat de politie niet genoeg maatregelen had genomen om de pers te beschermen tegen die onbelemmerde toegang tot gegevens.De kans is groot dat de politie eerlijk is als ze zegt dat er geen 'kwaadaardigheid, kwaadwilligheid of kwade bedoelingen' was bij het oppikken van de informatie van de journalist. Het medialid was niet eens het doelwit van het onderzoek, zegt de AFP. Dat zal echter niet veel doen om privacybewuste Australiërs gerust te stellen. Je leert dit tenslotte alleen maar omdat de politie zich genoodzaakt voelde om zelf aangifte te doen. Wat als een gewetenloze rechercheur besluit een zaak te 'bedriegen' door informatie van een journalist te krijgen? Wat als iemand besluit een lastercampagne te voeren tegen een verslaggever? Zelfs als het toezicht foutloos was, maakt het bestaan ​​van gegevensverzameling het moeilijk om misbruik volledig te voorkomen.

Aanbevolen verhalen

Overheidsverzoeken om Facebook-gegevens nemen nog steeds toe

In de VS zijn de meeste verzoeken afkomstig van huiszoekingsbevelen en andere rechterlijke bevelen, hoewel sommige worden gedaan met behulp van geheime 'nationale veiligheidsbrieven'.

Reddit-wetshandhavingsverzoeken zijn in twee jaar verdrievoudigd

Het verzet zich zo veel als het kan, vooral voor privé-eisen.

Zwitserse politie gebruikt anti-dronewapens op het World Economic Forum

Ze gebruiken HP 47 Counter UAV Jammers die drones kunnen vangen binnen onzichtbare hekken.

Geek Trivia: In een poging om de uit de hand gelopen konijnenpopulatie te doden, wendde de Australische regering zich tot?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Crowdfunden zonder failliet te gaan en uw donateurs te irriteren

Crowdfundingproducten hebben unieke uitdagingen. Lees verder voor de ins en outs van het lanceren van een product.