Astronomen maken eerste afbeelding van web van donkere materie

Donkere materiefilamenten overbruggen de ruimte tussen sterrenstelsels in deze valse kleurenkaart. De locaties van heldere sterrenstelsels worden weergegeven door de witte gebieden en de aanwezigheid van een donkere materie-gloeidraad die de sterrenstelsels overbrugt, wordt in rood weergegeven.S. Epps & M. Hudson / Universiteit van Waterloo

Zie je die afbeelding hierboven? Degene die eruitziet als een kosmische rorschach-test? Dat is de eerste samengestelde afbeelding van een web van donkere materie dat zich uitstrekt tussen sterrenstelsels, volgens een artikel gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Decennia lang voorspelden wetenschappers dat donkere materie - een stof die grotendeels niet detecteerbaar is omdat hij niet schijnt, geen licht absorbeert of reflecteert - als een brug tussen sterrenstelsels zou dienen. En blijkbaar hadden ze gelijk. Het samengestelde beeld suggereert dat donkere materie in feite de lijm is die het universum bij elkaar houdt. 'Dit beeld brengt ons verder dan voorspellingen naar iets dat we kunnen zien en meten', zegt Mike Hudson, een professor in de astronomie aan de Universiteit van Waterloo, in een verklaring.De Waterloo-onderzoekers gebruikten een techniek die zwakke zwaartekrachtlens wordt genoemd om de composiet te maken. Het is een effect dat ervoor zorgt dat afbeeldingen van verre sterrenstelsels enigszins vervormen wanneer een onzichtbare massa zoals een zwart gat of donkere materie aanwezig is. De composiet bestaat uit meer dan 23.000 melkwegparen die zich op een afstand van 4,5 miljard lichtjaar bevinden.'Door deze techniek te gebruiken, kunnen we niet alleen zien dat deze filamenten van donkere materie in het universum bestaan, we kunnen ook zien in hoeverre deze filamenten sterrenstelsels met elkaar verbinden', zegt Seth Epps, co-auteur van het artikel. en destijds een masterstudent aan de Universiteit van Waterloo. Hmm, een mysterieuze substantie die de melkweg samenbindt. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Aanbevolen verhalen

Mercedes en Bosch werken samen om robotaxi's te creëren

Door veel ingenieurs op het probleem van zelfrijdende auto's te gooien, hebben we in 2020 Mercedes-taxi's zonder bestuurder.

Hoe maak je een back-up en herstel je een afbeeldingsbestand van Windows 10

Hier leest u hoe u een volledig afbeeldingsbestand kunt maken en herstellen als uw huidige systeem ooit kapot gaat.

Anoniem valt het donkere web aan

De hackers zeiden dat ongeveer de helft van de gegevens die op de getroffen servers waren opgeslagen, kinderpornografie was.

Geek Trivia: Astronomen bij de Parkes-telescoop hebben vastgesteld wat de oorzaak is van mysterieuze interferentie?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!