Astronomen fotograferen zeldzaam dubbelringstelsel

Ryan Beauchemin

Zie je die foto's hierboven? Dat is onze eerste blik op PGC 1000714, een sterrenstelsel op 359 miljoen lichtjaar afstand van onze planeet dat anders is dan de meeste sterrenstelsels die we eerder hebben waargenomen. Hoewel de meeste sterrenstelsels die we kennen spiralen zijn zoals de onze, lijkt PGC 1000714 meer op Hoag's Object dat in 1950 werd ontdekt. ​​Het zijn beide ringstelsels die worden gekenmerkt door een kern omringd door een stervormende buitenste ring, behalve dat deze twee buitenste banden in plaats van één.

Astronomen van de University of Minnesota Duluth en het North Carolina Museum of Natural Sciences vonden de tweede ring toen ze een telescoop met een grote diameter in Chili gebruikten om de unieke structuur te observeren. Ze verzamelden multi-golfbandbeelden van PGC 1000714 om de leeftijd van de kern en de blauwachtige buitenband te bepalen - uiteindelijk vonden ze zowel de antwoorden op hun vragen als een zwakkere, roodachtige binnenring.Omdat de ringen gebieden zijn waar sterren worden gevormd door botsend gas, suggereren hun verschillende kleuren dat de melkweg twee verschillende vormingsperioden heeft meegemaakt. De rode binnenring is ouder en waarschijnlijk veel dichter bij de leeftijd van de 5,5 miljard jaar oude rode kern, terwijl de blauwe buitenband pas 0,13 miljard jaar bestaat.

De astronomen denken niet te kunnen achterhalen hoe de ringen zijn gevormd op basis van de gegevens die ze hebben. Ze geloven echter dat de buitenste band het resultaat zou kunnen zijn van het opnemen van een gasrijk dwergstelsel dat vroeger in de buurt was. Volgens projectleider Burcin Mutlu-Pakdil is 'minder dan 0,1% van alle waargenomen sterrenstelsels Hoag-type sterrenstelsels.' Door alle zeldzame te observeren die we vinden, leren we meer over hoe sterrenstelsels ontstaan ​​en evolueren.

Aanbevolen verhalen

Als je van fitness houdt, wil Motiv dat je er een belletje bij doet

De Motiv Ring kan alles wat een fitnesstracker kan... alleen kleiner

Omnity's zoekmachine gebruikt zeldzame woorden om onverwachte resultaten te vinden

Als je in de academische wereld zit of diepgaand onderzoek moet doen, is de zoekmachine van Omnity het proberen waard - en nu is het gratis.

Hoe maak je een afbeelding met dubbele belichting in Photoshop

Beelden met dubbele belichting zijn op dit moment populair. Taylor Swift's Style-muziekvideo en het openingsthema van True Detective gebruikten beide het effect. Het is een techniek waarbij twee afzonderlijke foto's, meestal een portret en een landschap, worden samengevoegd tot één ongewoon beeld. Oorspronkelijk namen fotografen er twee

Hoe u een foto correct scant (en een nog beter beeld krijgt)

Ergens in je huis staat een doos met oude analoge foto's waarvan je waarschijnlijk digitale kopieën wilt hebben. Tenzij u weet hoe u uw scanner correct moet gebruiken, kan de beeldkwaliteit slecht zijn. Hier leest u hoe u de beste resultaten krijgt.

Geek Trivia: Astronomen bij de Parkes-telescoop hebben vastgesteld wat de oorzaak is van mysterieuze interferentie?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!