Artistieke AI schildert portretten van mensen die er niet echt zijn

artistieke-ai-verven-portretten-van-mensen-die-zijn-en-039;t-er-echt-daar foto 1 Mike Tyka

Mike Tyka schildert de portretten van mensen die niet bestaan. De onderwerpen van zijn kortstondige kunstwerken zijn niet geboren uit een penseel. In plaats daarvan zijn ze - ruwweg - gebeeldhouwd uit de digitale verbeelding van het neurale netwerk van zijn computer.

Gezichten zijn 'interessant en wij mensen reageren er sterk op, we hebben de neiging om er veel in te lezen', legde Tyka uit via e-mail. 'Ik merk dat ik een connectie met ze maak als ik met ze werk, ik ben benieuwd naar wie ze zouden kunnen zijn, als ze bestonden.'Als zodanig heeft Tyka de afgelopen negen maanden het project Portraits of Imaginary People ontwikkeld, dat een vervolg is op zijn eerdere werken, Inceptionism en The Groovik's Cube. Voor Imaginary People probeerde Tyka generatieve neurale netwerken te gebruiken om originele portretten te maken, net zoals Alexander Reben gebruikte om de spreekstijl van Bob Ross na te bootsen.

Om dit te doen, wendde Tyka zich tot een machine learning-techniek die bekend staat als een generatief adversarial netwerk (GAN). 'Ik begon te experimenteren met GAN's voor deze installatie die ik deed met Refik Anadol, waarbij we de techniek gebruikten om denkbeeldige historische documenten uit een groot archief te genereren', schreef Tyka. 'Nadat we dat project hadden afgerond (het opende in april in Istanbul), begon ik weer naar gezichten te kijken met dezelfde technieken.'

Als je wilt dat een generatief model zoals een GAN je bijvoorbeeld een afbeelding van een kat tekent, moet je eerst een enorme dataset van kattenafbeeldingen verzamelen en het model vervolgens trainen om een ​​afbeelding van een kat te maken met alle noodzakelijke kenmerken zoals oren, snorharen en een staart. In dit geval gebruikte Tyka ongeveer 20.000 portretten met hoge resolutie van Flickr als zijn basistrainingsdataset.

Dat is een goede eerste stap, maar laten we zeggen dat je een realistische afbeelding van een kat wilt, geen digitale doodle. Om dat te doen, moet je een tweede (tegenstrijdig) neuraal netwerk opzetten, ook wel een discriminator genoemd, voor je GAN. Dus terwijl het eerste netwerk (de generator) afbeeldingen van katten maakt, is het de taak van de discriminator om die gegenereerde afbeeldingen te vergelijken met voorbeelden uit de echte wereld (bijvoorbeeld echte afbeeldingen van katten) en erachter te komen of ze nep zijn of niet. Op basis van elk resultaat gaat het systeem terug en past het de parameters van het generatornetwerk aan om het outputbeeld er steeds realistischer uit te laten zien.

Galerij: generatieve portretten | 6 foto's

6

  • +2

Als je slechts een enkele, ongeconditioneerde GAN gebruikt, zal het uitvoerbeeld meestal alleen in het bereik van 128x128 tot 256x256 pixels zijn, legde Tyka uit. Om de grootte van deze door machines gegenereerde afbeeldingen te vergroten, stapelde hij meerdere, afzonderlijk getrainde GAN's op elkaar. 'De tweede fase is een superres GAN die [sic] afhankelijk is van de output van de eerste', zei Tyka. 'D.w.z. naast het discriminatorverlies (dat probeert het 'echt' te laten lijken) is er een extra term die ervoor zorgt dat de uitvoer een plausibele hoge resolutie versie is van de respectieve lage resolutie invoer.' Deze tweede fase verhoogt effectief de beeldresolutie tot 768x768 of 1024x1024 pixels.

Door de GAN van het tweede niveau (of zelfs het derde niveau) te trainen op afbeeldingen met een hogere resolutie van specifieke gezichtsdetails zoals oog-, haar- en huidtextuur, kan het fungeren als een upscaler voor de GAN's die eronder zijn gestapeld. Uiteindelijk wil Tyka foto's van 4K-kwaliteit genereren, hoewel hij momenteel moeite heeft om een ​​voldoende robuuste dataset te vinden om zo'n systeem te trainen.

Het verkrijgen van de resultaten die u hier ziet, is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er was genoeg werk te doen voordat de eerste simulatie ooit werd uitgevoerd. 'GAN's zijn moeilijk te trainen en moeilijk te controleren', legt Tyka uit. 'Het verzorgen van de invoergegevens is belangrijk, ervoor zorgen dat alle afbeeldingen een hoge resolutie hebben, geen artefacten bevatten en geen tekeningen zijn, maar echte foto's, is tijdrovend.'

Bovendien vereist het gesynchroniseerd houden van de vijandige netwerken een behoorlijke hoeveelheid vallen en opstaan. 'GAN's zijn vervelend omdat er geen globale objectieve functie is. De twee netwerken zijn als het ware elkaars objectieve functies, dus de doelpalen bewegen', legt Tyka uit. 'Het is moeilijk om verschillende runs met verschillende parameters te vergelijken, omdat er geen goede, stabiele maatstaf is voor hoe goed een bepaald net het doet.'

Toch draait het bij Tyka's gewenste eindresultaat voor dit project niet om nauwkeurigheid of trouw. 'Het doel is, zoals bij veel kunstprojecten, om meeslepende kunstwerken te maken die [sic] inspireert, ontroert of aan het denken zet', besloot hij. 'Dat is moeilijk te kwantificeren, dus ik volg gewoon mijn gevoel.'

Aanbevolen verhalen

'Tinder voor vrienden' gebruikt AI om flirterige berichten te blokkeren

Cheesy pick-up lines zijn genoeg om je regelrecht verbannen te krijgen.

Facebook-testtools om mensen te helpen profielfoto's te vergrendelen

Facebook begint in India nieuwe tools te testen om privacybewuste individuen meer controle te geven over wie hun profielfoto's kan downloaden en delen.

Hoe maak je jeugdige, stralende portretten in minder dan een minuut

Je hebt het gezien in tijdschriften, fotowebsites, advertenties en tal van andere plaatsen - die romantische, bijna zoetige look toegepast op een afbeelding om de huidtextuur te verzachten en stralende portretten te creëren. Hier leest u hoe u die supermodel-gloed in minder dan een minuut kunt krijgen.

Image Fulgurator schildert graffiti op foto's

Met een kleine creatieve aanpassing kan een oude filmcamera en flitser worden omgezet in een subtiel hulpmiddel om de foto's van anderen onzichtbaar te hacken.

Voeg artistieke effecten toe aan uw afbeeldingen in Office 2010

Zou je ooit willen dat je coole effecten zou kunnen toevoegen aan afbeeldingen in je Office-documentafbeeldingen, maar geen toegang hebt tot een grafische editor? Vandaag bekijken we de functie Artistic Effects, een nieuwe functie in Office 2010.