Apple vervangt PowerVR door interne GPU

Apple heeft graag zoveel mogelijk controle over de technologie die in zijn apparaten wordt gebruikt. Het verlangen naar controle reikt zelfs tot aan de processor in het hart van de iPad en iPhone, die Apple zelf ontwerpt. Nu lijkt het erop dat Apple het ontwerp van de GPU ook in huis haalt.

Als je teruggaat naar de eerste iPhone in 2007, of de eerste iPad in 2010, zul je een PowerVR GPU aantreffen. Die chips zijn ontworpen door het Britse bedrijf Imagination Technologies, dat tot nu toe een zeer gezonde relatie met Apple heeft gehad op telefoon, tablet, tv en horlogehardware (zelfs de gloednieuwe iPad gebruikt een PowerVR GT7600 GPU). Maar een persbericht dat vandaag door Imagination is uitgebracht, onthult dat de relatie met Apple ten einde loopt.Apple liet onlangs aan Imagination weten dat ' het over 15 maanden tot twee jaar niet langer het intellectuele eigendom van de Groep in zijn nieuwe producten zal gebruiken.' Blijkbaar ontwikkelt Apple zijn eigen GPU, die PowerVR en elke andere technologie of IP die eigendom is van Imagination in toekomstige apparaten zal vervangen.

Imagination behandelt dit nieuws met nogal wat argwaan, en stelt volgens het bedrijf dat het 'uiterst uitdagend zou zijn om vanaf de basis een gloednieuwe GPU-architectuur te ontwerpen zonder inbreuk te maken op de intellectuele eigendomsrechten, en daarom accepteert Imagination de beweringen van Apple niet.'

Die vermoedens worden duidelijk verergerd door het feit dat Apple weigert bewijs te leveren dat het de technologie van Imagination niet langer nodig heeft of gebruikt, of patenten schenden die het bezit.

Verwant

  • Nieuwe iPad versus iPad Pro 9,7-inch: Apple Tablet Showdown Nieuwe iPad versus iPad Pro 9,7-inch: Apple Tablet Showdown

De reactie van Imagination is begrijpelijk. De producten van Apple vertrouwen al meer dan tien jaar op PowerVR en Apple kent de gelicentieerde technologie door en door. Het zou behoorlijk indrukwekkend zijn om hun eigen vervanging helemaal opnieuw te produceren en zonder enige Imagination IP te schenden, vooral gezien de compatibiliteit met alle bestaande App Store-software.

Volgens The Verge bezit Apple 8 procent van Imagination en heeft het vorig jaar een overname van het bedrijf nagestreefd. Uiteindelijk is dat om onbekende redenen niet gebeurd, en het ziet er nu naar uit dat de relatie slecht kan aflopen en gevolgd kan worden door juridische stappen. Dat hangt allemaal af van de GPU die Apple op zijn vroegst in juli 2018 onthult, op basis van het tijdschema van Imagination.

Aanbevolen verhalen

Apple bouwt eigen GPU voor iPhone en iPad

Dat zegt de geschifte leverancier die ze nu ontwerpt.

Galaxy S8 vs. iPhone 7: vlaggenschepen van Samsung en Apple staan ​​tegenover elkaar

De Samsung Galaxy S8 is een grote, mooie en krachtige nieuwe Android-telefoon, maar hoe verhoudt hij zich tot Apple's iPhone 7?

Low-Code-tools ter vervanging van bedrijfssoftware, zegt TrackVia

Een gebrek aan aanpassings- en integratiemogelijkheden frustreert business- en IT-managers, blijkt uit onderzoek van low-code softwareleverancier TrackVia.