De ontwikkelaarspreview van Android O is hier

Getty Images

Google I/O is nog maar een paar maanden verwijderd -- maar net als vorig jaar hoeven we niet tot die tijd te wachten om een ​​eerste voorproefje te krijgen van wat er naar Android komt. Vandaag lanceert Google een ontwikkelaarspreview van Android O, iets meer dan een jaar na de eerste details over Android 7.0 Nougat. Net als vorig jaar belicht het bedrijf een handvol belangrijke functies en laat het ontwikkelaars weten hoe ze het kunnen uitproberen. Maar zoals vaak het geval is met preview-releases, is Android O niet klaar voor gewone gebruikers en niet voor bangeriken.

Afgaande op de informatie die Google vandaag heeft vrijgegeven, heeft Android O geen grote, opvallende consumentenfunctie zoals multitasking op een gesplitst scherm. Waarschijnlijk komt het dichtst in de buurt van een wijziging in de manier waarop het systeem met meldingen omgaat. Android maakt nieuwe 'meldingskanalen' mogelijk, die volgens de ietwat vage beschrijving van Google klinken als een manier voor ontwikkelaars om verschillende soorten meldingen samen te voegen tot een bundel waar een gebruiker doorheen kan bladeren. Een voorbeeldscreenshot dat Google heeft verstrekt, toonde een nieuws-app met 10 verschillende 'categorieën' van meldingen, zodat je alle technische nieuwsmeldingen in één keer kunt zien. Het is iets dat we in actie moeten zien om te beoordelen, maar het kan mogelijk helpen om een ​​rommelig meldingsvenster te vereenvoudigen.Een andere vrij grote verandering wordt 'achtergrondlimieten' genoemd. Hoewel het niet iets is waar een gebruiker rechtstreeks mee zal communiceren, kan het de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen, iets waar Google zich al een tijdje op richt in Android. Achtergrondlimieten doen precies wat het zegt: limieten stellen aan wat apps op de achtergrond kunnen doen, op drie hoofdgebieden. Achtergrondservices, locatie-updates en 'impliciete uitzendingen' zullen allemaal automatisch worden beperkt door Android om ontwikkelaars te helpen apps te maken die uw batterijduur niet vervuilen.

De eerste release van Google geeft niet veel informatie over hoe dit de functionaliteit van apps zal beïnvloeden, maar het bedrijf geeft toe dat het een 'belangrijke verandering' is voor Android. Daarom biedt het veel documentatie over wat er verandert en hoe je apps kunt laten werken in het nieuwe systeem -- we hebben nog niet de kans gehad om het te beoordelen, maar we zullen dit bericht bijwerken met iets belangrijks dat we leren.

Andere functies die het vermelden waard zijn, zijn onder meer een beeld-in-beeld-modus voor telefoons (de functie kwam vorig jaar op tablets), 'adaptieve' app-pictogrammen die native zouden moeten zijn voor meerdere telefoonopstartprogramma's, betere toetsenbordnavigatie voor apparaten zoals Chromebooks en ondersteuning voor apps voor automatisch aanvullen. . Google vergelijkt deze apps met wachtwoordmanagers; het klinkt alsof het een verbeterde manier is om alle informatie te beheren die je moe wordt om steeds opnieuw te moeten invoeren.

Ontwikkelaars kunnen Android O uitproberen in de officiële Android-emulator, maar als je het op echte hardware wilt proberen, moet je je apparaat downloaden en flashen. Google zegt dat dappere ontwikkelaars dit kunnen doen met de Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5x, Nexus 6P en Nexus Player. Als u geïnteresseerd bent in het bouwen van apps om met Android O en Android Wear 2.0 te werken, is dat ook beschikbaar in de emulator.

Android O wordt nog niet naar het bètakanaal geduwd (waar zowat iedereen het kan proberen), dus probeer dit alleen als je echt een spel bent om mogelijk schade aan te richten op het door jou gekozen apparaat. Voor alle anderen zegt Google dat het veel meer details over Android zal hebben tijdens I/O in mei -- we zullen waarschijnlijk ook de volledige bètaversie rond de maand zien.

Aanbevolen verhalen

De AR-app van Pottery Barn geeft een voorbeeld van je toekomstige meubels

Probeer het virtueel voordat je koopt.

De 100 beste Android-apps van 2017

Of je nu een gloednieuwe Pixel-telefoon hebt of een oudere tablet die je wilt opknappen, dit zijn de apps waarmee je het meeste uit je Android kunt halen.

De Nintendo 3DS is here to stay (voorlopig)

Een handvol games zit nog in de pijplijn.

Ontwikkelaarsinstellingen inschakelen op Android Auto

Het is geen geheim dat Google de ontwikkelaarsopties graag verborgen houdt in de meeste van zijn producten - er is tenslotte geen reden om toevallige gebruikers daar te laten sleutelen. Maar als je van knutselen houdt (of natuurlijk een ontwikkelaar bent), dan kan dit verborgen menu erg leuk zijn.