Android O zal batterijverslindende apps dwarsbomen

MOUNTAIN VIEW, Californië - De volgende versie van het Android-besturingssysteem zal apps twee keer zo snel kunnen starten en voorkomen dat ze de batterijduur en het geheugen van een smartphone in beslag nemen.

Google heeft deze en andere verbeteringen aan zijn open-source mobiele besturingssysteem aangekondigd tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie hier op woensdag. De nieuwe Android-versie, met de codenaam Android O, is nu beschikbaar als bètaversie en de voltooide versie zal waarschijnlijk ergens dit jaar naar apparaten worden uitgerold.Hoewel smartphones het dagelijkse leven van miljoenen mensen hebben veranderd, is het dagelijkse leven van deze gadgets soms hopeloos kort dankzij de batterijbeperkingen en het feit dat sommige apps (hoesthoest, Facebook, hoest) beruchte machtsrovers zijn. Dus Android O zal zogenaamde 'wijze limieten' bevatten die de hoeveelheid energie en stroom die elke app gebruikt in de gaten houden, en de toegang van een app tot die bronnen beperken als deze ze overbelast.

Andere back-endverbeteringen helpen Android O om apps sneller te starten zonder extra programmeerwerk van hun ontwikkelaars. Google-apps zoals Spreadsheets starten twee keer zo snel in O als in Nougat, de huidige versie, en Google zei dat andere apps vergelijkbare resultaten zouden moeten zien.

Voor telefoons met beperkt geheugen en beperkte middelen, zoals die worden verkocht in opkomende markten zoals India, werkt Google ook aan een aparte versie van Android, Android Go genaamd. Het wordt het standaard besturingssysteem voor alle Android-telefoons met minder dan 1 GB geheugen en bevat lichtgewicht versies van essentiële Google-apps zoals YouTube, evenals een aangepaste versie van de App Store die toegang biedt tot andere gestroomlijnde apps.

Ondertussen heeft Google ook enkele verbeteringen aangekondigd aan de Android-gebruikersinterface op I/O. Ze bevatten een bijgewerkte versie van de Picture-in-Picture-modus (hieronder) die al beschikbaar is op sommige Android-telefoons, die de deur opent voor multitasking-mogelijkheden, zoals surfen op internet terwijl je een videogesprek voert.

De knip-en-plak-functie in Android O bevat nieuwe kunstmatige-intelligentie-algoritmen die automatisch een lange naam kunnen detecteren, bijvoorbeeld Bob's New York Pizza, en alles markeren wanneer je op een enkel woord tikt. Als u op een naam, adres of telefoonnummer tikt, wordt ook automatisch een voorgestelde app weergegeven, zoals Contacten of Google Maps. Alle AI-verwerking voor deze contextuele suggesties gebeurt op je telefoon, dus ze werken ook als je geen goede mobiele ontvangst hebt.

Verwant

  • Google Tips Standalone Daydream VR-headsets met trackingGoogle Tips Standalone Daydream VR-headsets met tracking

Verbeteringen aan Automatisch aanvullen in Android O maken het compatibel met meerdere apps, zodat uw opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden in Chrome ook werken om bijvoorbeeld in te loggen bij Spotify.

Ten slotte maakt Google de beveiligingsfuncties van Android beter zichtbaar met de nieuwe naam 'Protect' in de Google Play Store. Dat betekent dat een app het strenge controleproces van Google heeft ondergaan, dat meer dan 50 miljard apps scant op phishing en andere beveiligingsbedreigingen.

Ook op I/O vandaag kondigde Google upgrades aan voor Google Home en Google Foto's en lanceerde Google de Google Assistent op iOS. Het plaagde ook stand-alone, Daydream-enabled VR-headsets van HTC en Lenovo.

Aanbevolen verhalen

Android O richt zich op het verminderen van de opstarttijd en het leeglopen van de batterij

De 'Vitals'-service van Google helpt ontwikkelaars om problematische apps te repareren.

Volledige Android binnen 2 jaar in auto's

Google wil dat autofabrikanten een volledige kopie van het Android-besturingssysteem - niet alleen Android Auto - in hun auto's installeren om ramen, airconditioning en meer te bedienen.

De beste schrijf-apps van 2017

Romanschrijvers, scenarioschrijvers, boekschrijvers en bloggers: zoek niet verder voor de beste speciale tool voor uw vak.

Rapport: Uber stelt systeem in om Sting-operaties te dwarsbomen

Uber creëert geofences rond de kantoorgebouwen van ambtenaren waarvan het vermoedt dat ze betrokken zijn bij geheime operaties, meldt de New York Times.