Android-gids: de opslag en back-ups van uw apparaat beheren

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 1

De opslagruimte van je telefoon is beperkt en het is verbazingwekkend hoe snel deze vol kan raken met foto's, muziek en andere bestanden. Als je bijna geen ruimte meer hebt, moet je iets doen: zonder een behoorlijke hoeveelheid vrije ruimte kun je eigenlijk geen nieuwe apps installeren, nieuwe foto's maken of ... iets anders doen met je smartphone.

Dus in dit laatste en zeer belangrijke hoofdstuk bespreken we hoe je ruimte op je apparaat kunt besparen en deze weer kunt terugkrijgen als het te vol raakt. Dit kan worden bereikt door applicaties te verwijderen (behandeld in les 2), evenals door oude bestanden die u niet meer nodig hebt op te ruimen en een deel ervan naar de cloud te verplaatsen.Verloren ruimte terugwinnen

Laten we aannemen dat, toen je de keuze had tussen een telefoon of tablet, je degene met de minste hoeveelheid opslagruimte hebt gekocht. Je zou niet gek zijn - apparaatfabrikanten hebben de neiging veel geld te verdienen door aanzienlijk meer te vragen voor extra opslagruimte dan het eigenlijk waard is. Niet alleen dat, maar het is zo eenvoudig om uw apparaat snel te vullen met apps, video's, foto's en games. Voor je het weet, kreunt je telefoon om ruimte en wil je een nieuwe kopen.

Het is belangrijk om uw opslag zo nu en dan te controleren, maar hoe langer u wacht, hoe langer het duurt om ruimte terug te winnen. Toch weten we dat er maar een klein deel van jullie is die daadwerkelijk al die wazige foto's van je kat zal doornemen en verwijderen en uiteindelijk Angry Birds zal verwijderen, tenzij het moet.

Oude apps, foto's en meer verwijderen uit de opslaginstellingen van Android

Android biedt een redelijk goed diagnostisch hulpmiddel om de beschikbare ruimte op uw telefoon te zien, evenals wat de meeste ruimte in beslag neemt. Open de Opslaginstellingen (Instellingen > Opslag) en je krijgt snel inzicht in wat er onder de motorkap gebeurt. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel er wordt gebruikt, kan het enkele minuten duren voordat dit scherm volledig is geladen.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 2

Bovenaan ziet u de totale hoeveelheid opslagruimte die op uw apparaat wordt gebruikt, samen met eenvoudig te analyseren staafdiagrammen voor verschillende categorieën. Als u op een van deze klikt, heeft u de mogelijkheid om verder te onderzoeken wat de meeste ruimte in beslag neemt.

In onze schermafbeelding hierboven nemen apps bijvoorbeeld duidelijk de meeste ruimte in beslag. Als u op dit scherm op Apps tikt, wordt het scherm App-opslag geopend, met de sorteeroptie standaard op Sorteren op grootte. Op die manier worden de apps die de meeste ruimte innemen bovenaan weergegeven, in afnemende volgorde van de gebruikte ruimte.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 3

Tik op een app om toegang te krijgen tot de opties Gegevens wissen en Cache wissen, die we in les 2 hebben behandeld. Als u de app volledig wilt verwijderen, tikt u op de naam in de koptekst om naar de informatiepagina te gaan en de app van daaruit te verwijderen.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 4

Hoewel apps een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag kunnen nemen, zijn afbeeldingen, video's en muziekbestanden misschien wel de echte ruimtezwijnen. Om echt een idee te krijgen over hoeveel ruimte we het hebben, raadpleegt u de bovenstaande schermafbeelding Opslag - bijna drie gigabyte wordt alleen al door afbeeldingen gebruikt! Om te beginnen met het verwijderen van afbeeldingen, video's of muziekbestanden, ga je gang en tik je op de juiste titels in het menu Opslag. Er verschijnt een nieuw scherm met alle mappen die het geselecteerde bestandstype bevatten. Van daaruit kunt u de bestanden die u wilt verwijderen doornemen en handmatig selecteren door ze lang in te drukken en vervolgens het prullenbakpictogram te kiezen. Helaas kunt u hiermee niet de hele map verwijderen.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 5

Als u echter foto's en video's wilt verwijderen, is er een eenvoudigere manier om Google Foto's te gebruiken. We zullen hieronder aangeven hoe u dat kunt doen.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van gegevens en cache

We hebben hierover gesproken in les 2, maar het is voor herhaling vatbaar: die Clear Data en Clear Cache-knoppen kunnen tijdelijk ruimte vrijmaken, maar het zijn geen permanente oplossingen, en ze kunnen dingen verwijderen die je misschien wilt behouden.

Als u de cache van een app wist, worden bestanden die tijdelijk zijn opgeslagen, verwijderd voor snelle toegang later. Dit kunnen sitegegevens zijn die Chrome bewaart voor toekomstige bezoeken, Facebook-profielfoto's voor al je vrienden om sneller te laden, of lokaal opgeslagen muziek in Spotify, zodat je een nummer niet steeds opnieuw hoeft te streamen. Maar als je de cache wist, komen die bestanden uiteindelijk pas later terug, dus ze zijn geen echte oplossing voor een telefoon die barst van de gegevens.

Het verwijderen van applicatiegegevens betekent daarentegen dat de app in kwestie terugkeert naar de standaardstatus. U moet opnieuw inloggen en eventuele personalisaties keren terug naar hun standaardstatus.

Hier kunnen zeker onbedoelde gevolgen aan zitten. Als u bijvoorbeeld een widget op uw startscherm gebruikt, zoals voor het weer, en u wist de gegevens, dan verliest u waarschijnlijk alle aanpassingen. En wanneer u zich aanmeldt en de app opnieuw instelt, komen die gegevens allemaal terug en nemen ze ruimte in beslag op uw telefoon.

U kunt gegevens het beste onaangeroerd laten of per app wissen. En hoewel u alle cachegegevens veilig kunt wissen, moet u er rekening mee houden dat als u een beperkt gegevensabonnement heeft, het herhaaldelijk downloaden van gegevens uw maandelijkse hoeveelheid zal opeten.

Een back-up maken van de gegevens van uw telefoon

Ten slotte, hoewel u zich misschien voornamelijk zorgen maakt over het vrijmaken van opslagruimte, moet u zich ook zorgen maken over het bewaren van de spullen die u wilt behouden. In tegenstelling tot een traditionele desktopcomputer of zelfs een laptop, zijn telefoons gemakkelijk te verliezen, ze worden gestolen of ze kunnen beschadigd raken, alsof je er per ongeluk mee in het zwembad springt of het op je auto laat liggen. U wilt dus extra zorgvuldig zijn met het maken van back-ups van uw gegevens.

Ingebouwde back-up van Android

De instellingen voor Back-up en reset zijn de bescheiden poging van Android om back-upmogelijkheden in te bouwen. Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt op uw Android-apparaat, wordt u gevraagd een Google-account op te geven dat u voor back-ups wilt gebruiken. Daarna wordt er een back-up gemaakt van zaken als uw wifi-wachtwoorden, app-gegevens en andere instellingen naar dat account.

In de loop van de tijd is dit gedeelte veel eenvoudiger geworden dan het vroeger was. Het wordt nu gedefinieerd door twee secties: Apparaatback-up en Foto's-back-up, die elk onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd. Als het gaat om apparaatback-ups, heb je heel weinig controle over wat er gebeurt - dit is als het echt een geautomatiseerd, set-and-forget-ding is. Fotoback-ups zijn daarentegen veel gedetailleerder en u kunt die instellingen beheren in de Google Foto's-app.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 7

Raadpleeg ons artikel over van welke Android-gegevens automatisch een back-up wordt gemaakt voor meer informatie over waarvan automatisch een back-up wordt gemaakt.

Automatische fotoback-up

Veel cloudservices, zoals Dropbox, OneDrive en Google Drive, bieden meestal synchronisatie van foto's (en video's). Telkens wanneer u een foto maakt, wordt deze automatisch naar uw online opslag gestuurd. Dit zorgt er niet alleen voor dat er een back-up van uw foto's en video's wordt gemaakt (voor het geval u uw telefoon kwijtraakt), het betekent ook dat u ze uit de opslag van uw telefoon kunt verwijderen wanneer u ruimte moet vrijmaken. Dubbele klap!

Hiervoor raden we Google Foto's aan. Het is gratis, het is waarschijnlijk bij je telefoon geleverd en die foto's nemen geen ruimte in beslag op je Google Drive, zolang je maar in hoge kwaliteit uploadt in plaats van in de originele kwaliteit. Voor de meeste dingen komt dat waarschijnlijk goed.

Om fotosynchronisatie in te stellen, opent u Foto's en selecteert u Instellingen.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 8

Kies vervolgens Back-up en synchronisatie. Als het nog niet is ingeschakeld, ga je gang en doe dat nu.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 9

Merk op dat er een optie is waarmee je de maat kunt kiezen (Full of Standard). Als u Origineel formaat kiest, bent u beperkt tot uw beschikbare Google Drive-ruimte. Kies je voor Hoge kwaliteit (2048 px), dan krijg je onbeperkt gratis opslagruimte. De enige uitzondering hier is de Google Pixel-telefoon, die onbeperkte gratis opslagruimte krijgt met de oorspronkelijke resolutie.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 10

U kunt ook meer opslagruimte aanschaffen en kiezen wanneer en waarvan een back-up wordt gemaakt, bijvoorbeeld wanneer het apparaat aan het roamen is of is aangesloten.

De leukste eigenschap van Foto's is echter de mogelijkheid om snel bestanden te verwijderen waarvan een back-up is gemaakt. Zodra je alles hebt ingesteld en al je bestanden zijn opgeslagen in je Google Drive, ga je naar de Foto's-app en open je het menu aan de linkerkant. Onderaan dit menu staat een optie met de tekst Maak ruimte vrij. Hiermee worden automatisch alle afbeeldingen en video's gevonden waarvan een back-up is gemaakt op uw Drive en worden ze uit de interne opslag verwijderd. Het is briljant, gemakkelijk en supersnel.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 11

Als je een grote Dropbox-gebruiker bent, kun je daar ook automatische foto-uploads inschakelen. In het menu Instellingen van de app is er een sectie met de naam Camera-uploads. Als het nog niet is ingeschakeld, tikt u op de optie Camera-uploads inschakelen.

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 13

Als het eenmaal is ingeschakeld, heb je enkele opties om mee te spelen, zoals wanneer te uploaden (batterijstatus, opladen, enz.), Hoe te uploaden (wifi, mobiele data) en wat te uploaden (foto's, video's).

android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 15

Dat is alles wat er echt aan de hand is. Zodra u begint met het maken van foto's en het maken van video's, worden deze automatisch geüpload volgens uw specificaties of totdat u geen opslagruimte meer heeft.

Andere back-upoplossingen

Helaas, zoals we eerder hebben besproken, maakt Android geen back-up van alles. Om dat te doen, moet je echt buiten het systeem kijken en naar de Play Store gaan.

We hebben verschillende handleidingen die u misschien waardevol vindt. Als u gewoon een back-up van uw sms-berichten wilt maken, is dat vrij eenvoudig. U kunt ons artikel lezen over het gebruik van SMS Backup+. Als je er helemaal voor wilt gaan en een volledige back-up van je apparaat wilt maken, en je wilt of weet niet hoe je het moet rooten, dan kun je ons artikel volgen over het maken van volledige Android-back-ups zonder je apparaat te rooten.

Wat u uiteindelijk gebruikt, hangt af van hoeveel u een back-up wilt maken en hoe u dit wilt doen. Er zijn veel andere back-upoplossingen die u kunt verkennen, maar zoals altijd raden we aan om uw onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat de app legitiem is.

GERELATEERDE ARTIKELEN android-gids-het beheren-van-uw-apparaten-opslag-en-back-ups foto 18Een back-up maken van uw sms-berichten naar uw Gmail-account Een volledige back-up van een Android-telefoon of -tablet maken zonder uw apparaat te rooten of te ontgrendelen?

Conclusie

Dat is het einde van onze How-To Geek School-serie over hoe u het meeste uit uw Android-apparaten haalt. We hopen dat we hebben kunnen helpen bij het ophelderen van enkele van de reguliere functies van het systeem, en u ook enkele aanwijzingen hebben gegeven over hoe u kunt profiteren van minder bekende dingen.

Als je een deel van deze serie hebt gemist, raden we je natuurlijk aan om het navigatiegedeelte hierboven te gebruiken om terug te gaan en verder te lezen.

Meer verhalen

Geek Trivia: welke seriemoordenaar werd gevangen via de metadata in een Microsoft Word-document?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: een voormalige Japanse militaire basis wordt nu overspoeld door Tame?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Desktop Fun: Spring Blossoms Wallpaper Collection [Bonusgrootte]

Het noordelijk halfrond komt weer in bloei nu de lente is aangebroken, dus vul je bureaublad met de frisse, nieuwe groei van het seizoen met onze Spring Blossoms Wallpaper-collectie.

Geek Trivia: Walt Disney's laatste daad voor de dood was om de naam van welke acteur op te schrijven?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Ubuntu One Cloud Services zijn afgesloten

Het was geweldig zolang het duurde, maar Canonical heeft zijn nederlaag toegegeven met zijn Ubuntu One Cloud-service en is begonnen met het afsluiten. Maar maak je geen zorgen, er is nog tijd om ervoor te zorgen dat je een kopie van al je bestanden en muziek hebt en een nieuwe online cloudopslagprovider te vinden.

SysInternals Pro: afronden en de tools samen gebruiken

We zijn aan het einde van onze SysInternals-serie en het is tijd om alles af te ronden door te praten over alle kleine hulpprogramma's die we tijdens de eerste negen lessen niet hebben behandeld. Er zitten zeker veel tools in deze kit.

Hoe u uw mobiele telefoonsignaal gemakkelijk thuis kunt versterken

Een slechte signaalsterkte kan de schuld van uw provider zijn, of het kan zijn dat er signaalblokkerende materialen in de muren van uw huis zijn. Wat de oorzaak ook is, u kunt dat signaal versterken en het maximale aantal balken in huis halen. Of, nog beter, gebruik gewoon bellen via wifi op een moderne telefoon.

Moet u USB-flashstations echt veilig verwijderen?

U hebt waarschijnlijk gehoord dat u altijd het pictogram Hardware veilig verwijderen moet gebruiken voordat u een USB-apparaat loskoppelt. Er is echter ook een goede kans dat u een USB-apparaat hebt losgekoppeld zonder deze optie te gebruiken en dat alles goed werkte.

Waarom gebruiken verwisselbare schijven nog steeds FAT32 in plaats van NTFS?

Microsoft's Windows XP begon in 2001 standaard het NTFS-bestandssysteem te gebruiken voor zijn interne schijven. Het is nu 12 jaar later, dus waarom gebruiken USB-flashstations, SD-kaarten en andere verwisselbare schijven nog steeds FAT32?

Waarom is de Localhost IP 127.0.0.1?

Geeks over de hele wereld kennen hun lokale host als 127.0.0.1, maar waarom is dat specifieke adres, van alle beschikbare adressen, gereserveerd voor de lokale host? Lees verder om in de geschiedenis van lokale hosts te duiken.