Android domineert rivaliserende besturingssystemen, maar Google staat voor uitdagingen

De iPhone van Apple mag dan populair zijn, volgens nieuwe gegevens van Strategy Analytics draaide bijna 88 procent van de smartphones die in het afgelopen kwartaal werden geleverd, op Android.

Het onderzoeksbureau meldde deze week dat de totale wereldwijde smartphone-zendingen in het derde kwartaal van 2016 met 6 procent per jaar groeiden tot 375,4 miljoen stuks - het snelste groeipercentage in de smartphone-industrie in een jaar.Android was de grote winnaar; zijn 'dominantie van wereldwijde smartphone-zendingen bleef sterk in het derde kwartaal van 2016', zei Neil Mawston, uitvoerend directeur van Strategy Analytics, in een verklaring. 'De winst van Android ging ten koste van alle grote rivaliserende platforms.'

Het mobiele besturingssysteem van Google veroverde een record van 87,5 procent van de markt, terwijl Apple's iOS terrein verloor en daalde tot 12,1 procent wereldwijd marktaandeel dankzij 'slechte prestaties in China en Afrika', zei Mawston. Alle andere besturingssystemen voor smartphones waren samen goed voor slechts 0,3 procent van de markt.

'BlackBerry en Microsoft Windows Phone zijn zo goed als verdwenen als gevolg van strategische verschuivingen, terwijl Tizen en andere opkomende platforms verzwakken als gevolg van beperkte productportfolio's en bescheiden ondersteuning van ontwikkelaars', zei Mawston.

Strategy Analytics Director Woody Oh voegde toe dat 'het leiderschap van Android op de wereldwijde smartphonemarkt op dit moment onaantastbaar lijkt', maar het valt nog te bezien wat de toekomst in petto heeft.

'De goedkope services en gebruiksvriendelijke software blijven aantrekkelijk voor hardwaremakers, operators en consumenten over de hele wereld', zei hij. 'Er blijven echter een aantal uitdagingen voor Google. Het Android-platform raakt overvol met honderden fabrikanten, weinig verkopers van Android-apparaten maken winst en de nieuwe Pixel-reeks van Google valt zijn eigen hardwarepartners aan die Android in de eerste plaats populair hebben gemaakt.'

Meer verhalen