AMD onthult Biz-gerichte Ryzen Pro-CPU's

AMD maakte furore toen het in februari krachtige en relatief goedkope Ryzen-processors voor consumenten-pc's aankondigde, en het bedrijf is deze week terug met een soortgelijke aankondiging voor de zakelijke markt.

De nieuwe Ryzen Pro-CPU's, die donderdag zijn onthuld, volgen een bekend model van het toevoegen van beveiligings- en beheerfuncties op afstand aan de consumentenversie van de processors. Ze bevatten extra beveiligingsprocessen die rechtstreeks op het silicium draaien, wat betekent dat Ryzen-processors codering bieden die onafhankelijk is van het besturingssysteem dat ze gebruiken. Ze zijn ook uitgerust met altijd-aan-beveiliging voor het BIOS die voorkomt dat schadelijke software de computer infecteert tijdens het opstarten, voordat de antivirussoftware van het besturingssysteem de kans krijgt om te starten.Die beveiligingsfuncties zijn verwant aan Intel's vPro-technologie, die beschikbaar is op Core i5- en Core i7-processors voor de zakelijke markt, maar niet op de Core i3-modellen op instapniveau. AMD zegt dat zijn beveiligingsfuncties zullen worden aangeboden op de volledige reeks Ryzen Pro-chips, inclusief de goedkoopste Ryzen 3-chips.

De line-up begint met de Ryzen 3 Pro 1200, die vier cores en vier threads heeft met een basiskloksnelheid van 3,1 GHz. Bovenaan de line-up staat de Ryzen 7 Pro 1700X, met acht cores, 16 threads en een basiskloksnelheid van 3,4 GHz. Daartussenin zijn vier opties uit de Ryzen 3, Ryzen 5 en Ryzen 7 families.

Verwant

  • AMD Ryzen en Intel Kaby Lake testen voor zakelijk gebruik AMD Ryzen en Intel Kaby Lake testen voor zakelijk gebruik

Elke chip is ontworpen om rechtstreeks te concurreren met een gelijkwaardige processor uit Intel's line-up (de Ryzen 7 Pro neemt het op tegen de Core i7, enzovoort). AMD bood voorlopige prestatieresultaten van zijn eigen tests, waaruit blijkt dat de Ryzen-chips aanzienlijk sneller zijn dan hun Intel-tegenhangers in sommige gespecialiseerde benchmarkprogramma's, zoals Cinebench. Maar bij de PCMark- en Sysmark-tests, die de dagelijkse computertaken benaderen, is de prestatiekloof tussen de Intel- en AMD-chips meestal te verwaarlozen.

AMD zegt dat Ryzen Pro-aangedreven desktops tegen het einde van het jaar te koop zullen zijn, terwijl laptops beschikbaar zullen zijn in de eerste helft van 2018.

Aanbevolen verhalen

Rapport: Nvidia, AMD plannen GPU's voor het delven van cryptovaluta

Een goedkope maar relatief krachtige grafische kaart is nodig voor digitale valutamijnwerkers, wiens computers dienen als clearinghouse voor transacties.

Surface Pro review: de beste hybride notebook van Microsoft speelt veilig

Microsoft's Surface Pro is fantastisch, maar we hadden meer verwacht na zo'n lange wachttijd.

Firefox onthult eindelijk zijn snellere, meer geheugenefficiënte browser

Firefox is eindelijk klaar met Chrome en andere browsers.

AMD beweert dat zijn Ryzen 5 een betere waarde heeft dan Intel's Core i5

Voor dezelfde prijs biedt het 'enorm meer' vermogen, zegt het.