Alexa op de Huawei Mate 9 is (nog) niet de moeite waard

alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-de-moe-de-moe-foto 1 Cherylnn Low / Engadget

Het is tijd om het te noemen: Amazon heeft de smart home-industrie veroverd. Van aangesloten apparaatmakers en gamemakers tot televisienetwerken en zelfs financiële instellingen, iedereen springt aan boord van de Alexa-trein. Maar Amazon kijkt naar een nieuw domein: je smartphone. En zijn bod op aanwezigheid in telefoons wordt geconfronteerd met stevige concurrentie van bestaande assistenten. Maar toen Huawei op CES aankondigde dat het Alexa naar zijn Mate 9-vlaggenschip zou brengen, waren we geïntrigeerd. Maar we wisten niet goed wat we konden verwachten, aangezien de details destijds schaars waren. Nu de update echter in de VS is uitgerold, hebben we een duidelijker beeld van wat Alexa hier kan doen. Het blijkt dat de voordelen van het hebben van Amazon's helper op een telefoon beperkt zijn en te veel inspanning vergen om praktisch te zijn.

Laten we beginnen met het grootste minpunt: elke keer dat je met Alexa wilt praten op de Mate 9, moet je eerst de Huawei Alexa-app openen door erop te tikken. Voor een dienst die Huawei zelf 'een voornamelijk spraakgestuurde ervaring' noemt, is het gebrek aan hotword-ondersteuning raadselachtig. Ik ben gewend om Siri aan de andere kant van de kamer toe te schreeuwen en haar te vragen aantekeningen te maken of me weersupdates te geven als mijn handen bezet zijn. Toen ik Alexa van de Mate 9 een schakelaar in mijn appartement wilde laten inschakelen, moest ik naar de telefoon lopen, hem ontgrendelen, de app zoeken, erop tikken en dan zeggen 'Alexa, zet kast WeMo aan'. Ik had naar de schakelaar kunnen lopen en hem drie keer aan kunnen zetten in de tijd die ik nodig had om Alexa te vragen dit te doen. Een altijd luisterende assistent had me vier stappen bespaard.Galerij: Huawei Alexa screenshot-galerij | 12 foto's

alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-de-moeite-de-inspanning-nog-foto 212

  • alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-wel-de-moe-de-moe-foto 3
  • alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-wel-de-moe-de-moe-foto 4
  • foto 5
  • alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-wel-de-moe-de-moe-foto 6+8

Bovendien wordt een voortgezet gesprek met Alexa frustrerend als er lange pauzes zijn tussen je opdrachten, aangezien de telefoon na de vooraf ingestelde tijd (tussen 15 seconden en 10 minuten) in slaap valt en je moet ontgrendelen als je wilt praten met de assistent weer. Je zou dit kunnen omzeilen door je Mate 9 zo in te stellen dat hij pas gaat slapen na 30 minuten inactiviteit (de maximaal toegestane periode), maar dat is een compromis dat beveiligingsbewuste mensen waarschijnlijk niet zullen tolereren.

Toch is het een fout die ik graag over het hoofd zie, aangezien Alexa op een smartphone niet alleen om handsfree gemak gaat. De helper van Amazon heeft momenteel een robuustere set functies dan zijn rivalen, met meer dan 7.000 vaardigheden die stembesturing mogelijk maken voor een overvloed aan diensten. Veel hiervan zijn beschikbaar op de Mate 9, maar een paar grote ontbreken. Vooral het niet kunnen spelen van muziek of het niet kunnen instellen van alarmen en herinneringen voelt als een grote vergissing, aangezien dit de tools zijn die ik het meest gebruik op de Echo. Gelukkig kun je voor die taken in ieder geval nog steeds Google Assistant of Siri gebruiken.

alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-wel-de-moe-de-moe-foto 7

Ondanks deze tekortkomingen biedt de Alexa-integratie toch enkele gemakken. Als je de telefoon al in je handen of binnen handbereik hebt, en je wilt meer doen dan alleen een lamp aandoen, kun je eenvoudig de app openen en zeggen: 'Alexa, verander de lichten in filmmodus'. Voor Mate 9-bezitters die hun smart home-apparaten willen koppelen aan de helper van Amazon, maar niet willen betalen voor de Echo of Echo Dot, is dit een leuke bonus. Alexa op de Mate 9 reageerde ook snel op mijn commando's en begreep me meestal zelfs met luidruchtige collega's op de achtergrond.

Maar het is geen functie die shoppers zal overtuigen om een ​​Mate 9 te kopen. Android-gebruikers kunnen op de Google Assistent leunen om soortgelijke taken uit te voeren. Veel slimme apparaten voor thuisgebruik werken al met Google Home en er wordt verwacht dat er meer zullen meedoen, waardoor de Assistent mogelijk net zo capabel is als Alexa.

Op iOS kun je via de Amazon-app kiezen tussen Siri of Alexa. Net als op de Mate 9 ontbreekt hotword-ondersteuning voor Alexa op iPhones, hoewel dat minder een verrassing is gezien het notoir gesloten besturingssysteem van Apple. Je kunt Alexa echter vragen om muziek te streamen van stations in de iOS-app van Amazon, dus het onvermogen van de Mate 9 om dit te doen is inderdaad vreemd.

alexa-on-the-huawei-mate-9-isn-and-039;t-de-moe-de-moe-foto 8

Om eerlijk te zijn, kan het afspelen van muziek in de toekomst naar de Mate 9 worden uitgerold, samen met enkele andere functies. Tijdens een telefonische briefing vorige maand vertelde Vincent Wen, vice-president van Huawei Device USA, aan verslaggevers dat het instellen van alarmen met Alexa 'zeer binnenkort' komt, en dat hij 'op de hoogte moet blijven van toekomstige versies' voor muziekondersteuning. Er is geen specifiek tijdsbestek gegeven voor deze updates. De samenwerking tussen Huawei en Amazon in dit project voelt gehaast, en ik wou dat ze hadden gewacht tot de integratie vollediger was voordat ze het naar buiten brachten.

Uiteindelijk is Alexa op de Mate 9 een veelzeggende en teleurstellende preview van wat Amazon in de maak heeft voor zijn assistent op smartphones. Op zowel iOS als de Mate 9 ontbreekt spraakactivering. Er is nog geen officiële Android-versie van Alexa, maar altijd luisteren is ook zeldzaam bij aanbiedingen van derden. Amazon moet een manier vinden om die mogelijkheid in te schakelen en de meest gebruikte vaardigheden voor Alexa op smartphones te ondersteunen om echt nuttig te zijn. Ondertussen zijn er tal van andere zelfstandige apparaten dan de Echo-luidsprekers die Alexa-ondersteuning bieden. Het vlaggenschip van Huawei is een capabele phablet met ingebouwde kunstmatige intelligentie en profiteert niet van de Alexa-implementatie in zijn huidige vorm.

Aanbevolen verhalen

SpaceX schrijft vandaag geschiedenis door Falcon 9 Rocket opnieuw te gebruiken

De raket die vandaag wordt gebruikt, maakte eerder deel uit van de CRS-8-missie in april 2016.

LG zet Alexa in alles (behalve telefoons)

LG debuteerde op CES met nieuwe thuishubs met Alexa. We hoorden meer van de visie van het bedrijf op de digitale assistent van Amazon tijdens een reis naar het hoofdkantoor in Korea.

Alexa op Huawei's Mate 9 luistert niet tenzij je op . drukt

Het schiet bijna zijn doel voorbij.

Foto's maken met de Huawei P10 . van het Leica-merk

Kan het de Pixel-telefoon van Google verslaan?