9 manieren om een ​​echte leider te herkennen

Leiderschap is een eigenschap die velen snel beweren, maar slechts weinigen verdienen het echt.

Een leider zijn betekent niet dat je de titel 'leider' draagt. Het is niet iets dat je ervoor kiest om het ene moment te zijn en er vervolgens voor kiest het het volgende niet te zijn. Een leider is geen leider alleen omdat hij of zij is gepromoveerd. En een leider is niet iemand die een leidinggevende functie bekleedt.

Geen van deze dingen maakt een echte leider echt. Dit zijn de dingen die het doen:
Iemand die overhaaste conclusies trekt zonder eerst te proberen het te begrijpen, heeft een fatale fout gemaakt - voor zichzelf en zijn team. Om mensen effectief te leiden, moet je de tijd nemen om te luisteren en dingen vanuit hun perspectief te bekijken. Je moet jezelf in hun schoenen verplaatsen en de situatie volledig begrijpen.


Ken je die bazen die helemaal in de war raken en dan snel mensen gaan ontslaan? Dat is geen leider. Dat is een trigger-happy manager op een power trip - en er is een verschil. Een leider wacht tot de hitte van het moment voorbij is, zodat hij of zij goed kan nadenken over de situatie voordat hij tot een conclusie komt.


Het is gevaarlijk als iemand beweert 'alles te weten'. Een goede leider vindt het oké dat hij niet alle antwoorden heeft en weet dat hij de mensen zal vinden die dat wel hebben. Ze zien het niet als een zwakte – want dat is het niet. Het is slechts een onderdeel van het proces.


Als iemand mensen in dienst neemt of zich omringt met mensen die minder gekwalificeerd zijn dan zijzelf om simpelweg in een machtspositie te blijven, dan voelen ze zich bedreigd. Je wilt nooit de slimste persoon in de kamer zijn - en als je dat wel bent, zit je in de verkeerde kamer. Grote leiders weten dit en proberen zich te omringen met meesters in hun vak. De taak van de leider is dan om 'het orkest te spelen'.


Echte leiders weten dat grootsheid niet iets is dat onmiddellijk gebeurt. Grootsheid is het resultaat van uren, dagen, weken van ijverige oefening en inspanning. Ze vieren het proces en de dagelijkse drukte net zo veel als de grote finale.


Er is een verschil tussen 'opbouwende kritiek' en pure negativiteit. Mensen die negativiteit uiten, doen niets om iemand te helpen. Een goede leider zoekt naar manieren waarop hij kan helpen, niet naar manieren waarop hij anderen daarbij kan neerhalen.


Iedereen die zegt: 'Dat is niet mijn taak', geeft geen voorbeeld. Ja, mensen moeten op hun pad blijven en verantwoordelijk zijn voor hun eigen werk, maar als er brand is en het alle hens aan dek is, doet een leider geen stap achteruit en zegt: 'Oké allemaal, zoek het maar uit.' Ze krijgen het recht om met hen samen te werken.


Resultaatgericht zijn is geweldig, maar een cultuur die resultaten oplevert, moet op de een of andere manier gezond zijn. En het creëren van die cultuur vergt hard werken. Een groot leider weet dat hij niet in het middelpunt van de belangstelling staat, en wat belangrijker is, is het creëren van een omgeving waarin anderen zich bevoegd voelen om te slagen, ideeën naar voren te brengen en voor zichzelf te denken.


Iedereen die zegt: 'Het is onmogelijk. We kunnen niet,' is niet geschikt om te leiden. Een echte leider weet dat er altijd een weg is. Het is misschien niet de manier waarop iemand oorspronkelijk had gepland, maar het is niettemin een manier. Grote leiders vinden de wegen minder bereisd en doen wat nodig is om het collectief over het obstakel heen te krijgen.

Nicolas Cole

Nicolas Cole is een schrijver en expert op het gebied van personal branding en werkt exclusief samen met opinieleiders in verschillende sectoren aan het bouwen en versterken van betekenisvolle persoonlijke merken. Hij is een topschrijver op Quora met meer dan 11.000.000 views, en auteur...

Lees verder

Aanbevolen verhalen

Focus is de sleutel tot het mengen van virtuele objecten met de echte wereld

Stel je een realistisch scherptediepte-effect voor op virtuele objecten.

101 manieren om een ​​extra $ 500 per maand te verdienen terwijl je je fulltime baan behoudt

Of u nu uw creditcardschuld wilt afbetalen of geld wilt sparen voor uw droomvakantie, we kunnen allemaal wel wat extra geld gebruiken.

10 boeken die elke leider zou moeten lezen om succesvol te zijn

Lezen is de enige bewezen snelkoppeling naar succes.

Bekijk een SpaceX Falcon 9 die opstijgt vanaf het historische lanceerplatform van NASA

De Falcon 9-vlucht zal de autonome rendez-vousmodule van Raven naar het ISS vervoeren.

Nest Cams kunnen nu automatisch deuren herkennen

Gebruikers kunnen al activiteitszones rond deuren tekenen, maar nu is deze functie automatisch.