8 films die je IQ verhogen - #5 zal testen hoe slim je bent

Als je je intelligentie een boost wilt geven, kun je altijd een boek lezen, jezelf omringen met goed opgeleide mensen, een nieuwe vaardigheid leren en voor je gezondheid zorgen door te sporten, voldoende te slapen en hersenvoedsel te eten. U kunt zelfs uw intelligentie vergroten door af en toe tv en films te kijken.

Natuurlijk moet je onderscheid maken in welke shows en films je wilt bekijken. Educatieve inhoud zoals documentaires en actualiteitenprogramma's zijn uw beste opties, omdat ze uw algemene kennis en gespreksrepertoire kunnen verbeteren. Soms kan dit soort inhoud je zelfs helpen een nieuwe interesse te ontdekken die je misschien in een hobby wilt veranderen.

Naast documentaires en programma's zoals het journaal, kun je af en toe een film bekijken, zoals de volgende acht films. Ik heb gemerkt dat deze films niet alleen mijn interesse in nieuwe onderwerpen hebben gewekt, ze hebben ook een aantal waardevolle levens- en zakelijke lessen opgeleverd.8. Binnenstebuiten (2015)

Ja. Dit is een Pixar-film. Maar zoals Charlie Jane Adams, een van de oprichters van i09 en auteur van de bestseller All The Birds in the Sky, uitlegt, is dit verhaal over een jong meisje genaamd Riley dat worstelt om zich aan te passen aan de verhuizing naar een nieuwe stad, een uitgebreide metafoor voor de veranderingen die zich in je hart en geest voordoen als je opgroeit -- de duellerende emoties tonen de emotionele toestanden van een kind, die worden verdrongen en herschikt naarmate je volwassen wordt. De film onderzoekt ook de complexiteit van de manieren waarop verschillende emoties met elkaar omgaan.

In de loop van de film ontdekken Riley's emoties, Vreugde, Angst, Verdriet, Walging en Woede, hoe ze met moeilijkere situaties kunnen omgaan en hun oude veronderstellingen over wat voor soort emotionele toestand het beste is, los te laten. Daarnaast onderzoekt Inside Out ook de manieren waarop herinneringen in de hersenen worden opgeslagen en hoe herinneringen in de loop van de tijd kunnen veranderen als je ze opnieuw bezoekt.

Ook al is dit een kinderfilm, het zijn allemaal onschatbare lessen die ondernemers zouden moeten leren tijdens hun ondernemersreis.

7. Grenzeloos (2011)

Deze thriller met Bradley Cooper in de hoofdrol volgt Edward Morra, een worstelende schrijver, die kennismaakt met een nootropisch medicijn genaamd NZT-48. Deze mysterieuze pil geeft hem het vermogen om zijn hersenen volledig te gebruiken, wat op zijn beurt zijn leven drastisch verbetert.

Hoewel er niet zo'n medicijn is, althans niet legaal of op dit niveau, zal Limitless je ertoe aanzetten om slimmer te denken. Priming is volgens Psychology Today een onbewuste vorm van menselijk geheugen die zich bezighoudt met de perceptuele identificatie van woorden en objecten. Het verwijst naar het activeren van bepaalde representaties of associaties in het geheugen net voordat een actie of taak wordt uitgevoerd. Als u bijvoorbeeld het woord 'geel' ziet, kunt u het woord 'banaan' misschien iets sneller herkennen. Dit komt omdat geel en banaan nauw verbonden zijn in het geheugen.

6. Het imitatiespel (2014)

Deze film vertelt het verhaal van wiskundige Alan Turing, ook bekend als de vader van de moderne informatica, terwijl hij assisteerde bij een Britse code-breaking-operatie die hielp om de Tweede Wereldoorlog te verkorten.

Naast het leren van de geschiedenis van Turning en hoe hij de basis legde voor computers en kunstmatige intelligentie door een universele machine uit te vinden, viert The Imitation Game ook menselijk vernuft, moedigt het je aan om groot te denken en inspireert het je om meer te leren over Turing en de machine en testen die zijn naam dragen -- wat van pas zou komen als je betrokken bent bij de technische industrie.

5. 'Aandenken' (2000)

Het fascinerende detectiveverhaal van Christopher Nolan volgt Leonard (Guy Pierce), een man die niet in staat is nieuwe herinneringen te vormen, terwijl hij probeert de moordenaar van zijn vrouw te vinden. De film begint in het midden en werkt zijn weg terug naar het begin om de kijker door dezelfde emoties heen te laten gaan als Leonard.

Jongleren tussen deze niet-lineaire verhalen kan je aandacht en verbeelding verbeteren, omdat het je dwingt om je eigen conclusie te trekken. Maar nog belangrijker, Memento illustreert het belang van geheugentechnieken.

4. Jagen op goede wil (1997)

Deze Academy Award-winnende film volgt een conciërge met een geniaal intellect die bij MIT werkt met een bewogen verleden. Good Will Hunting bracht zelfs een MIT-professor binnen voor de complexe wiskundige vergelijkingen, en er zijn ook tal van uitstekende literaire en filosofische discussies tussen Will en Dr. Sean Maguire (Robin Williams), de meest waardevolle lessen van Good Will Hunting zijn het begrijpen dat onderwijs kan overal vandaan komen, perfectie bestaat niet, en het belang van emoties en relaties.

3. Eerste (2004)

Primer, geschreven, geregisseerd en met in de hoofdrol Shane Carruth, die een universitaire graad in wiskunde heeft en eerder als ingenieur werkte, is een sciencefictiondrama over twee ingenieurs die per ongeluk ontdekken hoe ze in de tijd kunnen reizen. De film heeft, net als Memento, een niet-lineaire structuur, onderzoekt de filosofische implicaties van tijdreizen en bespreekt complexe natuurkundige en wetenschappelijke theorieën, het Meissner-effect en Feynman-diagrammen.

Deze film kan ook worden vergeleken met een Rubix-kubus omdat hij meerdere keren moet worden bekeken om de plot te herschikken totdat je deze gecompliceerde puzzel hebt opgelost.

2. Een mooie geest (2001)

Geïnspireerd door de bestverkopende biografie van de Nobelprijswinnende econoom en wiskundige John Forbes Nash, Jr., richt deze Academy Award-winnende film zich op de ontdekking van het Nash-evenwicht, dat, zoals Investopedia uitlegt, een concept van speltheorie is waarbij het optimale resultaat van een spel is een spel waarbij geen enkele speler een prikkel heeft om af te wijken van zijn gekozen strategie nadat hij de keuze van een tegenstander heeft overwogen.

Dat klinkt misschien verwarrend, maar economen hebben deze theorie gebruikt om erachter te komen hoe concurrerende bedrijven hun prijzen bepalen, hoe overheden veilingen moeten ontwerpen om het meeste uit bieders te krijgen en hoe de soms zelfvernietigende beslissingen die groepen nemen, kunnen worden verklaard. Bovendien helpt het Nash-evenwicht economen te begrijpen hoe beslissingen die goed zijn voor het individu, verschrikkelijk kunnen zijn voor de groep.

1. Pi (1998)

Deze surrealistische psychologische thriller, geschreven en geregisseerd door Darren Aronofsky, volgt een werkloze getaltheoreticus genaamd Max, die lijdt aan clusterhoofdpijn, paranoia, hallucinaties en een sociale angststoornis. De film is opmerkelijk vanwege het behandelen van thema's variërend van religie, mystiek en de relatie van het universum tot wiskunde. Max raakt geobsedeerd door deze thema's om de sleutel te vinden tot de chaos die ons overal omringt, die hij kan gebruiken om alles te voorspellen, zoals de aandelenmarkt.

Een inleiding tot deze thema's is buitengewoon interessant, maar ik heb gemerkt dat de echte afhaalmaaltijd van deze film de gevaren zijn van het constant zoeken naar iets dat er misschien niet is. Hoe goed opgeleid en geïnformeerd je ook bent, je kunt niet altijd voorspellen wat er gaat komen.

Welke films hebben volgens jou je IQ een boost gegeven? En maak je geen zorgen als ze niet alom geprezen of complex zijn. Zelfs rommelfilms kunnen je slimmer maken.

John Rampton

John Rampton is een ondernemer, investeerder, online marketinggoeroe en startup-enthousiasteling. Hij is oprichter van het online facturatiebedrijf Due. John is vooral bekend als ondernemer en verbinder. Hij werd onlangs uitgeroepen tot #3 in de Top 50 Online Influ...

Lees verder

Aanbevolen verhalen

Hoe u uw accounts van internet kunt verwijderen

Het verwijderen van accounts die u op internet heeft aangemaakt, is niet altijd eenvoudig. Hier leest u hoe u verschillende grote namen kunt achterlaten, van Facebook en Google tot Netflix en Hulu.

Zakelijke Power Tools: 8 apps De CEO van Skyhigh kan niet zonder

Skyhigh Networks CEO Rajiv Gupta vertelt over de sociale netwerken, samenwerkings-apps en data-analysetools die hij gebruikt om met werknemers in contact te blijven en aan de top van zijn bedrijf te blijven.

Fox test het voorladen van films op telefoons

Wilt u dat films automatisch naar uw telefoon worden gedownload om te huren?

5 dagelijkse gewoonten die uw productiviteitsniveaus zullen verhogen

Iedereen wil meer gedaan krijgen, dus probeer enkele of al deze tips op te nemen.

Geek Trivia: de introductie van wat leidde tot een aanzienlijke stijging van de Amerikaanse IQ-niveaus?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!