6 dingen waarvoor u Android niet meer hoeft te rooten

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-heb-naar-root-android-meer-te-doen-foto 1

Jarenlang hebben Android-enthousiastelingen hun apparaten geroot om dingen te doen die Android standaard niet toestaat. Google heeft veel functies toegevoegd die ooit root nodig hadden voor Android, waardoor veel van de redenen voor rooten werden geëlimineerd.

Sommige van deze functies zijn toegevoegd in Android 4.1 Jelly Bean, sommige zijn toegevoegd in Android 4.0 Ice Cream Sandwich en sommige zijn toegevoegd in eerdere releases. Je kunt de Nexus 7 en andere apparaten natuurlijk nog steeds rooten, maar het voelt tegenwoordig niet zo essentieel aan.Screenshots maken

U kunt altijd schermafbeeldingen maken door uw Android-smartphone of -tablet op uw computer aan te sluiten, maar het maken van schermafbeeldingen op uw apparaat was ooit een privilege dat alleen was voorbehouden aan rootgebruikers.

Om een ​​screenshot te maken, drukt u tegelijkertijd op de toetsen Volume omlaag en Aan/uit. Dit werkt op de Nexus 7 en Galaxy Nexus, maar sommige fabrikanten kunnen de standaard screenshot-toetscombinatie op hun apparaten wijzigen. Op Jelly Bean kunt u de schermafbeelding bekijken en delen vanuit uw meldingenlade.

Vooraf geïnstalleerde apps uitschakelen

U kunt nu vooraf geïnstalleerde applicaties op uw Android bevriezen (of uitschakelen). Dit is met name handig voor bloatware die providers of fabrikanten kunnen opnemen - het is natuurlijk mogelijk dat sommige fabrikanten deze functie op hun apparaten uitschakelen.

Om een ​​vooraf geïnstalleerde applicatie uit te schakelen, opent u het scherm Instellingen van Android, selecteert u Apps en bladert u naar de categorie Alle. Tik in de lijst op de app die je wilt uitschakelen.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-moet-root-android-meer-doen-meer foto 3

Als u de app niet kunt verwijderen, ziet u een knop Uitschakelen waar de knop Verwijderen zou zijn. Tik op de knop om de app uit te schakelen. De knop Uitschakelen is mogelijk niet beschikbaar voor sommige essentiële pakketten die deel uitmaken van het Android-besturingssysteem, maar u kunt standaard-apps zoals Agenda, Galerij en Klok uitschakelen. U kunt zelfs het ingebouwde toetsenbord van Android uitschakelen.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-hoe-je-root-android-meer-te-doen-foto 4

Machtigingen voor meldingen intrekken

Hoewel Android nog steeds geen fijnmazig beheer toestaat van alle machtigingen die een app aanvraagt ​​zonder root-toegang, kunt u de meldingsmachtiging van een app intrekken. Dit is ideaal voor apps die misbruik maken van meldingen door advertenties weer te geven of apps die gewoon te veel machtigingen tonen.

Ga naar het scherm Instellingen, selecteer Apps en tik op de app waarvoor je meldingen wilt uitschakelen. Schakel het selectievakje Meldingen weergeven uit en de app kan geen meldingen meer weergeven.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-hoe-je-root-android-meer-te-doen-foto 5

Mobiele gegevens beperken

Met de ingebouwde hulpprogramma's van Android kunt u voorkomen dat specifieke apps de mobiele gegevensverbinding op de achtergrond gebruiken. Het is niet echt een firewall die netwerktoegang voor specifieke apps blokkeert, maar het is nog steeds handig.

Om van deze functie te profiteren, gaat u naar uw scherm Instellingen en selecteert u Gegevensgebruik. Naast het instellen van datalimieten, het bekijken van grafieken en het volledig uitschakelen van mobiele data, kunt u op een specifieke app tikken en het selectievakje Mobiele data beperken aanvinken om te voorkomen dat de app mobiele data op de achtergrond gebruikt. De app kan nog steeds gegevens gebruiken als je hem opent en kan nog steeds gegevens gebruiken op wifi-netwerken, maar hij kan de mobiele gegevensverbinding op de achtergrond niet gebruiken.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-moet-root-android-meer-doen-meer foto 6

Als je een wifi-netwerk gebruikt dat eigenlijk een mobiele hotspot is, kun je op de menuknop tikken, Mobiele hotspots selecteren en Android vertellen of een specifiek wifi-netwerk moet worden behandeld als een mobiel netwerk. Android behandelt de geselecteerde netwerken als mobiele datanetwerken in plaats van wifi-netwerken.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-heb-naar-root-android-meer-te-doen-foto 7

Apparaatopslag versleutelen

Android bevat ingebouwde coderingsondersteuning, zodat u de volledige opslag van uw smartphone of tablet kunt coderen. Wanneer u het inschakelt, moet u het coderingswachtwoord invoeren - als u dit wachtwoord vergeet, moet u de fabrieksinstellingen herstellen en al uw gegevens verliezen. Als uw apparaat wordt gestolen, heeft de dief uw inloggegevens nodig om het te decoderen en toegang te krijgen tot uw gegevens (ervan uitgaande dat het is uitgeschakeld).

Om uw Android-smartphone of -tablet te versleutelen, gaat u naar het scherm Instellingen, tikt u op Beveiliging en tikt u op Tablet versleutelen of Telefoon versleutelen. Het proces zal enige tijd duren.

6 dingen die je niet meer doet en 8217

Verbinding maken met VPN's

Als u uw Android wilt verbinden met een virtueel particulier netwerk, bijvoorbeeld uw werk-VPN, hoeft u het niet meer te rooten en een VPN-client te installeren.

Om je Android met een VPN te verbinden, ga je naar het instellingenscherm, tik je op Meer onder Draadloos en netwerken en tik je op VPN. U kunt meerdere VPN-profielen toevoegen en bewerken.

6-dingen-die-je-doneert-en-8217;t-heb-naar-root-android-meer-te-doen-foto 9


Hoewel er nog steeds enkele dingen zijn die je alleen kunt doen door je Android te rooten, doet Google er goed aan om functies aan het Android-besturingssysteem toe te voegen waar ze zinvol zijn.

Meer verhalen

De beste tv's van 2016

Ongeacht je budget of de grootte van het scherm dat je wilt, hier is waar je op moet letten als je aan het winkelen bent, samen met de best beoordeelde televisies die we hebben getest.

De beste koptelefoon van 2016

Voor echt zoet klinkende deuntjes wil je die gebundelde oordopjes weggooien. Dit zijn de best beoordeelde on-ear en around-ear hoofdtelefoons die we hebben getest, in een breed scala aan prijsniveaus.

De beste VR-headsets (virtual reality) van 2016

Consumer virtual reality is eindelijk hier. Maar moet je er nu al in springen? We hebben de beste VR-headsets en -platforms getest om u te helpen erachter te komen welke, indien aanwezig, geschikt voor u is.

De beste drones van 2016

drones. Houd van ze of haat ze, ze zijn er om te blijven. Als jij een van de vele mensen bent die een quadcopter willen, zijn dit de beste die we hebben getest, samen met wat je moet weten om de juiste te kiezen.

De beste hightech auto's van 2016

Technologie is een van de belangrijkste kenmerken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe auto. Deze modellen hebben de beste autotechnologie die we hebben getest.

De beste 3D-printers van 2016

Het is gemakkelijker en goedkoper dan ooit om 3D-printen in uw huis, school of werkplaats te brengen. Dit is waar u op moet letten bij het winkelen en beoordelingen van onze best beoordeelde 3D-printers.

De 100 beste Android-apps van 2016

Of je nu een gloednieuw Samsung-apparaat hebt of een oudere Android-telefoon of -tablet die je gewoon wilt opfleuren, dit zijn de apps die ertoe doen.

De 100 beste iPhone-apps van 2016

Of je nu de nieuwe compacte iPhone SE hebt of een gigantische iPhone 6s Plus, hier zijn de apps die je nodig hebt om alles uit je smartphone te halen.

De beste antivirusbescherming van 2016

Antivirussoftware is een must voor elke computer. Zonder dit loopt u het risico uw persoonlijke gegevens, uw bestanden en zelfs het geld van uw bankrekening te verliezen. We hebben 46 hulpprogramma's getest om u te helpen de juiste te kiezen voor uw pc.

De beste Bluetooth-luidsprekers van 2016

Met Bluetooth-luidsprekers kun je draadloos muziek streamen vanaf je telefoon of tablet (of bijna elk ander apparaat). Van goedkope draagbare modellen tot stationaire sonische meesterwerken, dit zijn de beste die we hebben getest.