5 psychologische lasten van ondernemer zijn

Ondernemerschap wordt vaak afgeschilderd als opwindend, amusant of zelfs uitbundig (vooral nadat een bedrijf succesvol is geworden), maar de waarheid is dat ondernemerschap een duistere kant heeft die niet vaak wordt gepubliceerd.

De meeste ondernemers in de publieke belangstelling zijn degenen die zeer succesvol zijn geworden, terwijl de meerderheid van de ondernemers een stille strijd doorstaat - of ze nu een consistente winst maken of niet.

Het is de moeite waard om je eigen bedrijf te starten en te beheren, zelfs als je faalt, maar voordat je de sprong waagt, moet je voorbereid zijn op deze psychologische lasten die ondernemers moeten dragen:1. Verantwoordelijkheid

Alles wat fout gaat, zal jouw schuld zijn - of tenminste, zo zal het lijken. Als leider van uw organisatie bent u degene die de laatste beslissing neemt over de meeste beslissingen, en u bent degene die het meest (positief of negatief) wordt beïnvloed door de resultaten van die beslissingen. Het nemen van te veel beslissingen kan uw stressniveau verhogen, en meer stress kan leiden tot slechte besluitvorming, zodat u verstrikt kunt raken in een meedogenloze cyclus van stress en beslissingen, zo meldt een onderzoek van het National Institute of Occupational Safety and Health.

2. Financiële stress en onzekerheid

Er bestaat niet zoiets als een typische startup; sommige van deze bedrijven kunnen bijna zonder investeringen van de grond komen, terwijl andere miljoenen dollars uitgeven voordat ze live gaan. Toch schat de Small Business Administration dat de gemiddelde startup ten minste $ 30.000 nodig heeft om op gang te komen, en als u de ondernemer bent die het bedrijf start, moet u mogelijk in uw spaargeld duiken of schulden opbouwen waarvoor u persoonlijk aansprakelijk bent.

Bovendien moet u waarschijnlijk uw dagelijkse baan opzeggen om u fulltime aan uw nieuwe bedrijf te wijden, en het is onwaarschijnlijk dat u meteen inkomsten zult genereren. U moet minimaal een paar maanden zonder inkomen rondkomen. En u zult dit moeten doen op basis van een bedrijfsplan waarvan u maar een klein beetje zeker weet dat het uiteindelijk een gestage inkomstenstroom zal opleveren.

Als u een gezin heeft of aanzienlijke persoonlijke spaargelden investeert, kan de financiële stress een nachtmerrie zijn.

3. Onwil om te vertrouwen

Geen enkele ondernemer bouwt alleen een bedrijf, maar zelfs als je jezelf omringt met de beste werknemers die je kunt vinden, kan het moeilijk zijn om erop te vertrouwen dat ze voor je baby zorgen. Maar als je wilt dat het bedrijf groeit, zul je dat wel moeten doen.

U moet taken delegeren, hele afdelingen aan andere mensen toevertrouwen en afhankelijk zijn van uw partners en leveranciers om u te steunen. Bovendien moet je luisteren naar het advies van mentoren en andere ondernemers als je een vollediger perspectief wilt op de problemen waarmee je te maken krijgt -- en die mensen zullen je niet altijd vertellen wat je wilt horen .

Uiteindelijk zullen de beslissingen en richting aan jou zijn, maar je zult nog steeds enige controle moeten loslaten over wat misschien wel het belangrijkste project van je leven is.

4. Balans tussen werk en privé

Als je de rol van ondernemer op je neemt, komt al het andere op de achtergrond. Je zult gepassioneerd en oprecht enthousiast zijn over je idee, en de eerste paar maanden zullen de lange werkdagen en weekenden voldoening geven. Maar dan, ook al kun je je eigen uren bepalen, val je dieper in de eisen van de ondernemende levensstijl.

Je zult je familie en vrienden minder zien, je krijgt maar een paar uur slaap per nacht, en je zult uiteindelijk maaltijden overslaan, junkfood eten en terugvallen op een aantal slechte gewoonten om jezelf op de been te houden. Om het nog erger te maken, als je gezondheid achteruitgaat, zul je het moeilijker vinden om weerstand te bieden aan problemen zoals depressie en burn-out.

5. Eenzaamheid

Er wordt niet vaak over gesproken, maar ondernemen is ontzettend eenzaam. Naast lange dagen werken en weg zijn van vrienden en familieleden, voel je je niet verbonden met de mensen om je heen. Je zult de 'baas' en de volmaakte professional moeten zijn voor alle collega's die je als een soort familie beschouwt. En u zult geen moment van zwakte kunnen tonen, zelfs niet als uw bedrijf op instorten staat.

Je zult niet veel of geen leeftijdsgenoten hebben, en of je nu succesvol bent of niet, je zult onderweg niet veel vrienden maken. Je hebt misschien professionele contacten, maar geen vrienden. Die diepe eenzaamheid zal alle andere psychologische lasten nog ingewikkelder maken.

Hulp krijgen

Als u een ondernemer bent die worstelt met deze psychologische lasten, heeft u hulp nodig. U bent toegewijd aan uw bedrijf, dat weet ik, en u kunt ofwel ontkennen dat u deze lasten ervaart, of het gevoel hebben dat u het te druk heeft om ze aan te pakken.

Maar maak er tijd voor. Vrij nemen. Op vakantie gaan. Breng meer tijd door met je vrienden en geliefden. Praat met je leeftijdsgenoten. Schakel een therapeut in. Wat u ook moet doen, geef prioriteit aan uw eigen zelfzorg, anders zullen zowel u als uw bedrijf de gevolgen ondervinden.

Jayson DeMers

Jayson DeMers is oprichter en CEO van AudienceBloom, een SEO-bureau in Seattle. Hij is de auteur van het e-boek, The Definitive Guide to Marketing Your Business Online.

Lees verder

Aanbevolen verhalen

In het onderzoekscentrum van GE en zijn zoektocht naar een geautomatiseerde toekomst

PCMag bezoekt de onderzoekscampus van GE in de staat New York om meer te weten te komen over zijn werk om alles te kwantificeren en die gegevens om te zetten in een gigantisch digitaal systeem.

Hoe een mens te zijn in de commentaren: Een opfriscursus

Engadget heeft zijn beleid voor opmerkingen bijgewerkt. Dit is wat u moet weten.

Sony brengt PlayStation 5 volgend jaar uit?

De PS4 Pro is pas afgelopen november gelanceerd. Een opvolger zo snel vrijgeven lijkt erg onwaarschijnlijk.

'Wilson's Heart': Inside Oculus' nieuwe psychologische thriller

Los het mysterie van je opsluiting op of sterf terwijl je probeert.