5 grote trends van Google I/O 2017

Het is heel gemakkelijk om Google I/O af te doen als een kans om te pronken met nieuw speelgoed en om een ​​groot feest te geven. Gezien de verschijning van LCD Soundsystem op het slotconcert van dit jaar, is de indruk begrijpelijk. Maar I/O 2017 was het moment waarop Google's inspanningen op het gebied van big data, zoeken en alomtegenwoordigheid van apparaten hun vruchten afwierpen toen het overging naar een nieuwe focus op AI en machine learning.

Alles wat oud is, is eindelijk hier

Google I/O 2016 staat om twee redenen in mijn hoofd gegrift. Ten eerste was het bloedheet, waardoor de pret van een conferentie in de buitenlucht met het zweet werd getemperd. Ten tweede is er niets aangekondigd dat daadwerkelijk is vrijgegeven.Achteraf gezien was 2016 een bouwjaar voor Google. Vorig jaar aangekondigde producten, waaronder Google Assistant en Google Home, zijn nu in het wild - sommige, zoals Android Wear 2, slechts een paar maanden. Dit jaar hoorden we over verbeteringen en Google stelde deze open voor ontwikkelaars.

Ontwikkelaars kunnen nu werken op Android, Chrome, de Google Assistent en Google Home via de Actions API. Instant-apps zijn nu ook beschikbaar, waardoor het primaire wrijvingspunt van het downloaden en gebruiken van apps wordt weggenomen. De alomtegenwoordigheid van de Google Assistent betekent ook dat de acties die ervoor zijn ontwikkeld, zullen filteren op veel nieuwe platforms, waaronder de iPhone.

De iPhone werd zelfs zo vaak genoemd dat het minder als een concurrent begon te voelen en meer als een ander platform dat rijp was voor ontwikkeling. Het feit dat de Google Assistent naar Siri-territorium zal verhuizen, maakte dit overduidelijk.

Dit is vooral opmerkelijk omdat Android altijd het middelpunt is geweest van de Google-ontwikkelaarservaring. Toegegeven, niet elke deelnemer is een app-ontwikkelaar, maar Android heeft altijd een grote rol gespeeld. Dit jaar nam de aanwezigheid van Android niet per se af, maar het was slechts een van de vele platforms onder de Google-paraplu.

De teugels in handen nemen

Als ontwikkelaarsconferentie is I/O niet alleen een gelegenheid om ontwikkelaars aan te moedigen om nieuwe tools en nieuwe platforms te gebruiken, maar ook om nuttige feedback te geven. Dat is niet ongebruikelijk, maar er was dit jaar wel wat spanning in de discussies.

Tijdens de keynote van de ontwikkelaar legden Android-lampen uit hoe nieuwe beperkingen op gegevens, verwerkingskracht en batterijvermogen voor apps niet bedoeld zijn om te bestraffen, maar om Android beter te maken voor iedereen, inclusief gebruikers. Dat is een verstandig standpunt - het zou zelfs juist kunnen zijn - maar het voelde beslist meer prescriptief aan dan eerdere Google-sessies.

Dat zijn slechts enkele van de nieuwe manieren waarop Google Android terugwint. Project Treble, beschreven in het Android-beveiligingspaneel, verdeelt Android in drie segmenten. Google behoudt de controle over het kernsegment van het besturingssysteem, waardoor hopelijk grotere, bredere updates mogelijk zijn met minder bemoeienis van apparaatfabrikanten en providers.

Er zijn ook nieuwe regels over gebruikers-ID's. Ontwikkelaars en adverteerders gebruiken deze om gebruikers op en naast hun apparaten te volgen en gerichte advertenties weer te geven. Ze beperken is een privacywinst voor consumenten, en waarschijnlijk een datawinst voor Google, dat de meeste middelen beheert om gebruikers te identificeren.

Het keerpunt in Android O

Een andere innovatie in Android O komt in het meldingscentrum. Google-ontwerpers en -ontwikkelaars hebben de afgelopen paar iteraties van het besturingssysteem bijzondere aandacht besteed aan meldingen en pictogrammen. Ze begrijpen terecht dat dit een belangrijk aandachtsgebied is voor consumenten en een primair gebied van interactie.

'Kanalen' is de interne term die Google toepast op nieuwe categorieën van meldingen. In O groeperen ontwikkelaars hun meldingen in verschillende typen, zodat gebruikers kunnen veranderen hoe die meldingen worden weergegeven, of helemaal niet. Het leiderschap van Google zegt dat dit een functie is waarom wordt gevraagd door gebruikers en ontwikkelaars, en de voordelen voor beide zijn duidelijk. Gebruikers krijgen meer controle over hoe hun telefoon werkt - een belangrijk Android-concept. Ontwikkelaars hebben meer manieren om met gebruikers te communiceren en gebruikers zullen minder snel apps verwijderen die ongewenste meldingen genereren. In plaats daarvan kunnen die meldingen eenvoudig het zwijgen worden opgelegd.

Dat heeft allemaal een addertje onder het gras: zodra ontwikkelaars Android-versie 26 (of Android O, op zijn vrienden) targeten, moeten ze meldingskanalen gebruiken. Als ze dat niet doen, worden de meldingen van hun app verwijderd en worden ze gewoon niet weergegeven. Dit zal natuurlijk een beperkte impact hebben in de Android-gebruikersgemeenschap, gezien de lage acceptatiegraad voor nieuwe Android-besturingssystemen. Maar O zal een keerpunt zijn voor het platform en alle ontwikkelaars.

Ook tijdens de sessie over meldingen namen de Googlers op het podium de ongebruikelijke stap om ontwikkelaars te vragen geen misbruik te maken van de mogelijkheid om kleuren voor meldingen te wijzigen - een nieuwe functie in Android O. Deze waarschuwing was opgenomen in de ontwikkelaarsdocumentatie (en ik heb het genoteerd in mijn recensie van de pre-release van O), maar het was vreemd om het op het podium te horen. Het was ook vreemd om Googlers te horen zeggen dat ze ontwikkelaars 'veel vertrouwen schenken' en beloofden deze privileges weg te nemen als ze het gevoel hadden dat kleurrijke meldingen werden misbruikt. Het was vreemd, deels vanwege de paternalistische toon, maar ook omdat de overgrote meerderheid van Android-ontwikkelaars niet in de kamer of bij I/O was.

VR en AR, ontketend

Er zijn slechts twee grote technologiebedrijven met volledig functionele AR-ervaringen: Microsoft via HoloLens en Google met Project Tango. Tango is mijn eeuwige favoriet bij Google I/O, deels omdat het zo radicaal verschilt van andere Google-inspanningen, en ook omdat het al sinds 2014 klaar voelt voor primetime.

Tango had het afgelopen jaar een grote opkomst met de aankondiging van de eerste commerciële telefoon die dit ondersteunt, de Lenovo Phab 2 Pro.

Dit jaar kregen we bericht van een geheel nieuw toestel met een dunnere body en een helderder scherm. Lowe's heeft er ook mee ingestemd om Google 400 van zijn winkels in kaart te laten brengen voor navigatie in de winkel via Tango-apparaten die je rechtstreeks naar items op je boodschappenlijstje kunnen brengen.

Uit mijn gesprekken met het Project Tango-team ligt de focus op dit moment vooral op het verbeteren van de algehele ervaring en het ondersteunen van de uitrol van consumententoepassingen voor wat ooit een laboratoriumexperiment was. Maar we hebben wel wat tips gekregen. Een sessie specifiek over Tango toonde toekomstige inspanningen om discrete objecten in de kamer te identificeren, software die een kamer in kaart kan brengen en vervolgens alle meubels eruit kan verwijderen, en een app om automatisch 2D-plattegronden te genereren. Een van de meest opwindende toepassingen was een autonome drone met behulp van Tango-technologie om op topsnelheid door obstakels te navigeren.

De grootste VR-aankondiging van Google I/O waren zonder twijfel standalone VR-apparaten. Google had weinig details, maar het is een duidelijke afwijking van eerdere VR-inspanningen. Google dompelde zijn teen in de wereld van VR met de Cardboard, een frame van $ 20 voor een smartphone die een verrassend meeslepende en goedkope VR-ervaring bood. Het bedrijf verdubbelde met Daydream, dat alleen geavanceerde telefoons en een gespecialiseerde headset gebruikte, maar nog steeds aanzienlijk minder kostte dan elke andere VR-ervaring.

Een op zichzelf staand VR-apparaat neemt effectief de hindernis van Google zelf weg. Het is een enorme zegen voor Google en voor de ontwikkelaars die dit nieuwe platform willen proberen. Met een op zichzelf staand apparaat kan Google VR aanbieden aan iedereen die zo'n apparaat wil kopen. Je hebt geen gespecialiseerde Android-telefoon nodig; het wordt allemaal één pakket.

Verwant

  • De coolste dingen van Google I/O 2017De coolste dingen van Google I/O 2017

Daydream is op zich al erg indrukwekkend en ik kijk uit naar een op zichzelf staand apparaat waarmee iPhone-gebruikers en anderen kunnen genieten van Daydream-apps. Hopelijk kost het veel, veel minder dan de Vive en de Oculus Rift. Maar ik ben bang dat ik te ver van het nederige Cardboard af ga. Een deel van wat indruk op me maakte, was de doe-het-zelf-efficiëntie en de opmerkelijk lage toegangsdrempel. Naarmate de prijs van de VR-ervaring van Google stijgt, daalt het aantal mensen dat ervan kan genieten.

Vooruit gaan

In 2016 was het niet duidelijk wat de AI-revolutie eigenlijk betekende voor Google. Hoewel machine learning zeker op de voorgrond stond, was er geen tastbaar bewijs van hoe dit zou werken voor Google. Het had allemaal gemakkelijk kunnen worden afgedaan als een rage, of gewoon een leuke manier om een ​​deel van de vooruitgang van Google in te kapselen dat onder de radar was gevlogen.

Dit jaar hebben we eindelijk gezien wat 'AI first' echt betekent. Het betekent Google op meer plaatsen, het betekent dat ontwikkelaars op nieuwe manieren (en op nieuwe apparaten) kunnen communiceren. En nog belangrijker, het toont Google met veel meer focus dan ooit tevoren. Het lijkt mij zeer waarschijnlijk dat dit jaar specifiek een belangrijk keerpunt zal zijn, niet alleen voor Google, maar voor de hele industrie.

Aanbevolen verhalen

Je kunt niet ontsnappen aan de Google Assistent, zelfs niet op tv

De Google Assistent en Android O verschijnen mogelijk op een tv bij jou in de buurt.

Wat kunt u verwachten op Google I/O 2017

Over de Google Assistent, Android O, Daydream VR en nog veel meer horen we dit jaar op Google I/O.

Het Pentagon jaagt op ISIS met behulp van big data en machine learning

Het Pentagon jaagt op ISIS met behulp van big data en machine learning.

Hoe 5 ondernemers van dieptepunt naar rockster gingen

Het transformeren van strijd in succes is hoe de sterken overleven.

5 Enterprise Resource Planning (ERP) trends om te kennen in 2017

De enterprise resource planning (ERP)-industrie ontwikkelt zich snel. Ontdek vijf opkomende trends die u moet kennen om voorop te blijven lopen.