4 manieren om te herstellen van een gecrashte of bevroren X-server op Linux

4-manieren-om-te-herstellen van-een-gecrashte-of-bevroren-x-server-op-linux foto 1

De X-server op Linux biedt uw grafische desktop. Als het crasht, verlies je al het niet-opgeslagen werk in grafische programma's, maar je kunt herstellen van de crash en de X-server opnieuw opstarten zonder je computer opnieuw op te starten.

X-servercrashes kunnen worden veroorzaakt door bugs met grafische stuurprogramma's - bijvoorbeeld de eigen grafische stuurprogramma's van AMD of NVIDIA - hardwareproblemen of andere softwarefouten.Afbeelding tegoed: Francois Schnell op Flickr

Ctrl+Alt+Backspace

De sneltoets Ctrl+Alt+Backspace startte traditioneel de X-server opnieuw op onder Linux. Na klachten - met name van nieuwe Linux-gebruikers die per ongeluk op deze toetsencombinatie drukten en al hun werk verloren - werd deze snelkoppeling standaard uitgeschakeld. Om het in te schakelen op Ubuntu, Fedora of een andere distributie met een op GNOME gebaseerde desktop, kun je het hulpprogramma Toetsenbordindeling gebruiken.

4-manieren-om-te-herstellen van-een-gecrashte-of-bevroren-x-server-op-linux foto 3

Klik op de knop Opties en schakel het selectievakje Control + Alt + Backspace in onder Toetsreeks om de X-server te doden.

4-manieren-om-te-herstellen van-een-gecrashte-of-bevroren-x-server-op-linux foto 4

Nadat het is ingeschakeld, kunt u op Ctrl+Alt+Backspace drukken om uw X-server onmiddellijk opnieuw op te starten. Deze snelkoppeling wordt echter geïmplementeerd door de X-server en werkt mogelijk niet als X op de een of andere manier vastloopt.

Van virtuele console wisselen

U kunt de sneltoets Ctrl+Alt+F1 (en andere sneltoetsen met F-toetsen) gebruiken om over te schakelen naar een andere virtuele console vanaf uw X-server. (Ctrl+Alt+F7 brengt je meestal terug naar X - de exacte F-toets hangt af van je Linux-distributie.)

Zodra u dit hebt gedaan, kunt u inloggen op de virtuele console en de juiste opdracht uitvoeren om uw X-server opnieuw op te starten. De opdracht die u nodig hebt, hangt af van de weergavebeheerder die u gebruikt. Op Ubuntu, dat de LightDM-displaymanager gebruikt, zou u de volgende opdracht gebruiken:

sudo-service lightdm opnieuw opstarten

4-manieren-om-te-herstellen van-een-gecrashte-of-bevroren-x-server-op-linux foto 5

SSH naar computer

Als u de X-server niet lokaal kunt doden, kunt u deze via het netwerk doden. Ervan uitgaande dat je een SSH-server hebt ingesteld en draait op je Linux-systeem, kun je inloggen vanaf een andere computer en de juiste opdracht uitvoeren om de X-server opnieuw op te starten. Meld u gewoon aan via SSH om toegang te krijgen tot een externe console en gebruik de juiste opdracht om uw displaymanager opnieuw te starten - op Ubuntu is dit de bovenstaande opdracht sudo service lightdm restart.

4-manieren-om-te-herstellen van-een-gecrashte-of-bevroren-x-server-op-linux foto 6

Gebruik de Magic SysRq-sleutel

We hebben in het verleden het gebruik van de magische SysRq-toets besproken - de SysRq is over het algemeen hetzelfde als de Print Screen-toets. Ervan uitgaande dat u de X-server lokaal wilt doden - niet via het netwerk - reageert uw systeem mogelijk niet op toetsaanslagen, inclusief de sneltoets Ctrl+Alt+F1. Dit kan gebeuren omdat de X-server het toetsenbord heeft overgenomen. Gebruik de volgende toetsencombinatie om de controle van de X-server weg te nemen:

Alt+SysRq+r

Nadat u dat hebt gedaan, kunt u proberen op Ctrl+Alt+F1 te drukken om toegang te krijgen tot een virtuele console. Je kunt ook de combinatie Alt+SysRq+k gebruiken, die alle programma's op je huidige virtuele console doodt, inclusief je X-server.

Als u uw computer opnieuw wilt opstarten, kunt u ook de magische SysRq-sleutel gebruiken om uw systeem schoon te herstarten - zie ons volledige bericht over de magische SysRq-sleutel voor meer informatie.

Meer verhalen

Uit de doos met tips: Xbox-controllers bedienen in Windows, uw computer koel houden in de zomer en een doe-het-zelf-boekscanner

Een keer per week verzamelen we enkele geweldige lezerstips uit het vak met tips en opmerkingen van lezers, en delen we deze met de rest. Deze week kijken we naar een alternatieve manier om de Xbox-controller in Windows te bedienen, hoe je je computer koel kunt houden in de zomerse hitte en hoe je een krachtige DIY-boekscanner kunt bouwen.

Geek Trivia: wat was het eerste nummer dat in mp3-formaat was gecodeerd?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Mercurius en geluidsgolven [Video]

In deze video wordt een toongenerator gebruikt om specifieke frequenties door een grote kwikdruppel te schieten, wat resulteert in een breed scala aan unieke vormen en patronen gecreëerd door staande golven, maar je moet het echt zien om het te waarderen.

DIY LEGO Kolonisten van Catan Bord combineert twee geeky hobby's in één

Hoewel Kolonisten van Catan (een modulair bordspel) en LEGO (een modulair bouwsysteem) voorbestemd lijken om perfect bij elkaar te passen, is de uitvoering van een functioneel Catan-bord uit LEGO-stenen lastig. Bekijk deze gepolijste build om te zien dat het goed is gedaan.

VPN versus SSH-tunnel: wat is veiliger?

VPN's en SSH-tunnels kunnen beide veilig netwerkverkeer via een versleutelde verbinding tunnelen. Ze lijken in sommige opzichten op elkaar, maar verschillen in andere. Als u probeert te beslissen welke u wilt gebruiken, helpt het om te begrijpen hoe elk werkt.

Ga direct naar bureaubladmodus in Windows 8 bij inloggen (zonder extra software te installeren)

Veel mensen zijn niet tevreden met het feit dat ze worden gedwongen om als eerste te communiceren met het nieuwe startscherm in Windows 8 zodra ze zich hebben aangemeld bij hun systeem. Maar er is een snelle en eenvoudige oplossing om rechtstreeks naar de bureaubladmodus te gaan ...

Geek Trivia: vuurwerk is ontstaan ​​in welk land?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Verouderde computeronderdelen als kunst [DIY]

Als je net als de meeste geeks bent, heb je een doos met verouderde computerapparatuur die je gewoon niet hebt kunnen slepen naar de inleverplaats van de haz-mat in je stad. Deze eenvoudige tutorial verandert printplaten in kunst aan de muur.

CERN kondigt de ontdekking van een higgs-bosonachtig deeltje aan

Wetenschappers van CERN hebben vandaag een persbericht uitgebracht waarin ze aangeven dat ze een deeltje hebben gevonden dat overeenkomt met het lang gezochte Higgs Boson-deeltje - het God-deeltje, dat zou kunnen helpen onze onde...

Video's en muziek streamen via het netwerk met VLC

VLC bevat een vrij eenvoudig te gebruiken streamingfunctie die muziek en video's kan streamen via een lokaal netwerk of internet. U kunt afstemmen op de stream met VLC of andere mediaspelers.