10 vragen die u moet stellen bij het franchisen van uw bedrijf

Uw bedrijf bloeit, is gemakkelijk te dupliceren en rijp voor groei. Je hebt er altijd van gedroomd om uit te breiden naar meerdere locaties. U besluit dat de tijd rijp is - u maakt de sprong naar franchising.

Net als in het huwelijksbootje stappen, is franchisegever worden geen onderneming waar je je snel aan overgeeft. Met zoveel kansen op mislukking, is het van cruciaal belang dat u uw due diligence doet bij het onderzoeken hoe u uw merk op de juiste manier kunt franchisen.

Van het budgetteren van aanloopkosten, het indienen van de juiste juridische papieren, het doorlichten van betrouwbare franchisenemers tot het plannen van royaltybetalingen, er is geen gebrek aan uitdagende taken die voor ons liggen. Maar als u uw kaarten goed speelt, kan uw merk ooit de volgende Supercuts of Subway zijn.Hier zijn 10 essentiële vragen die u moet stellen bij het franchisen van uw bedrijf:

1. Wat zijn enkele bronnen waar ik naar kan kijken als ik begin?

Joel Libava, een in Cleveland gevestigde professionele franchiseadviseur en auteur van Word een franchise-eigenaar! (Wiley, 2011), suggereert dat u contact opneemt met een franchise-ontwikkelingsbedrijf of een consultant die gespecialiseerd is in het helpen van mensen bij het franchisen van hun bedrijf. Ze kunnen de basis snel voor je uitwerken, en sommigen kunnen je ook koppelen aan potentiële franchisenemers als je er klaar voor bent. Houd er echter rekening mee dat dit op vergoedingen gebaseerde opties zijn die u elk meer dan $ 50.000 tot $ 100.000 kunnen kosten.

De International Franchise Association (IFA) is een andere slimme eerste stop om op de hoogte te blijven van franchising. De organisatie biedt een schat aan handige gratis en betaalde online leermiddelen.

2. Wat zijn de opstartkosten van de marge?

De initiële kosten kunnen variëren van $ 100.000 tot $ 150,00 en vaak hoger om het echt goed te doen, voornamelijk in marketing-, juridische en operationele kosten, gewoon om je franchise-operatie vanaf de eerste dag te starten, zegt Libava. Weet vanaf het begin dat het niet goedkoop is om van uw geweldige bedrijf een geweldige franchise te maken. Dit is niet het moment om te bezuinigen als je wilt slagen.

Verwacht van tevoren beaucoup-dollars te betalen voor alles, van professionele advieskosten, ontwerp van franchiselocaties, constructie en uitrusting. Stap dan op dat betalen voor de eerste inventaris en verzekering. De lijst met uitgaven loopt door.

3. Hoeveel franchise royaltypercentage moet ik innen?

Door uw franchisenemer een eeuwigdurend royaltypercentage in rekening te brengen, verdient u over het algemeen geld met franchising. Dit is een vooraf overeengekomen verlaging van hun bruto-omzet - meestal tussen 4 procent en 6 procent, hoewel sommige franchisevergoedingen oplopen tot 25 procent. Libava zegt dat 5 procent een vrij normale royalty is om in rekening te brengen voor het voorrecht om je merk te gebruiken en alles wat daarbij komt kijken.

Franchise royaltybetalingen worden doorgaans maandelijks geïnd. U brengt franchisenemers ook een eenmalige franchisevergoeding in rekening, meestal variërend van $ 30.000 tot $ 35.000. De vergoeding dekt de kosten van toegang en aankoop van een licentie om het bedrijf te exploiteren. Franchisekosten kunnen hoger zijn dan $ 100.000 voor geavanceerde ontwikkelingsdeals en masterfranchises.

4. Hoeveel moet ik verdienen?

Er is geen one-size-fits-all nummer. De winstmarges variëren afhankelijk van hoe succesvol uw franchisebedrijf wordt. Om je eetlust op te wekken, biedt Libava dit scenario, dat volgens hem vrij typisch is aan de top van de franchiseketen: als ik een franchisegever ben met 500 franchisenemers die elk één winkel hebben, en als elke winkel $ 500.000 per jaar doet in bruto-omzet, en ik krijg elk jaar vijf procent daarvan van elke franchisenemer, ik zou $ 25.000 per jaar maal 500 krijgen. En, boem, dat is in totaal $ 12,5 miljoen, geen slechte betaaldag.

5. Van welke fundamentele juridische overwegingen moet ik op de hoogte zijn?

Franchising is bezaaid met ingewikkelde juridische vraagstukken. U kunt het beste overleggen met een ervaren advocaat die gespecialiseerd is in het franchiserecht. Het is ook belangrijk op te merken dat bepaalde staten registratievereisten hebben waaraan u moet voldoen om uw bedrijf legaal te franchisen.

6. Wat is een Franchise Disclosure Document en waarom moet ik er een hebben?

De FTC schrijft voor dat alle franchisegevers potentiële franchisenemers ten minste 14 dagen voordat ze gaan samenwerken een Franchise Disclosure Document (FDD) verstrekken. Het is een complex juridisch document van 23 secties, dat soms honderden pagina's beslaat en het beste wordt ingevuld door een advocaat.

Het document informeert franchisenemers over de geschiedenis en financiën van uw bedrijf, over de verschillende ins en outs van uw franchisesysteem (handelsmerken, patenten, auteursrechten, enz.), evenals de specifieke overeenkomsten en contracten die franchisenemers moeten ondertekenen om zich in te kopen. - die doorgaans tussen $ 10.000 en $ 35.000 kosten om te laten opstellen - zijn ontworpen om franchisenemers te helpen de best mogelijke beslissing te nemen wanneer ze overwegen om in uw franchise te investeren.

7. Hoe kan ik potentiële franchisenemers aantrekken?

Een van de beste manieren is om in de verschillende marketingmaterialen van uw bedrijf en op uw website duidelijk uit te leggen wat ze kunnen winnen door in uw merk te investeren. Om meer bekendheid te geven aan uw franchisemogelijkheid, wilt u ook stands opzetten op, en misschien zelfs aanwezig zijn op beurzen in de franchisesector, zoals de International Franchise Expo.

U kunt ook overwegen een contract te sluiten met een franchisemakelaar om franchisenemersleads voor u te genereren. Als ze een match maken die resulteert in een verkoop, zegt Mark Siebert, oprichter en CEO van iFranchise Group, een franchisingadviesbureau in Homewood, Illinois, dat je hen een vergoeding kunt betalen tussen $ 10.000 en $ 15.000.

Bij marketing aan potentiële franchisenemers zegt Seibert dat het het beste is om uw kans te presenteren als een wederzijds voordelige relatie. Je wilt jezelf nooit presenteren als het soort franchisegever die richtlijnen door de strot van mensen gaat rammen, zegt hij. Verzeker potentiële franchisenemers in plaats daarvan dat u geen eenzijdige relatie in mijn-manier-of-de-snelweg-stijl zult hebben. Laat zien dat je open staat voor een partnerschap van geven en nemen tussen twee ondernemers en ze zullen komen.

8. Hoe moet ik potentiële franchisenemers screenen?

Als jonge, nieuwe franchisegever is het heel moeilijk om een ​​cheque van $ 30.000 af te wijzen van iemand die het geld heeft, zegt Libava, maar je moet heel voorzichtig zijn, je moet ze persoonlijk interviewen en je moet ze leren kennen en je moeten ervoor zorgen dat ze de juiste blik in hun ogen hebben.

Om het vertrouwen verder te versterken - en om rotte appels van tevoren te verwijderen - raadt Libava u ook aan om achtergrond- en kredietcontroles uit te voeren bij alle potentiële franchisenemers. Wees op uw hoede voor rode vlaggen zoals eerdere rechtszaken, aanklachten wegens fraude of veroordelingen en faillissementen.

9. Hoeveel franchiselocaties moet ik eerst openen?

Je hebt hier twee keuzes:

  1. U kunt kiezen voor een franchise met één eenheid (directe eenheid), waarbij u franchisenemers één franchiselocatie laat exploiteren.

  2. U kunt franchisenemers multi-unit arrangementen aanbieden, waardoor zij meerdere franchisevestigingen kunnen runnen.

Zowel Libava als Siebert suggereren dat beginnende franchisegevers slechts één franchise-operatie met één eenheid afbijten. Als uw inaugurele franchise-inspanning voldoende winst oplevert om de onderneming de moeite waard te maken, en u tevreden bent met de hoeveelheid harde werk die ermee gemoeid is, alleen dan zou u moeten overwegen om extra eenheden toe te voegen.

10. Wat zijn enkele veelvoorkomende beginnersfouten die je moet vermijden?

Libava zegt dat de ergste fout die hij heeft gezien, is dat hij alleen met een franchiseadvocaat overlegt, zonder aanvullend advies in te winnen bij een franchise-ontwikkelingsbedrijf of -adviseur. Het wordt goedkoop genoemd en het kan u op de lange termijn echt kosten, soms uw hele operatie.

Een andere veelvoorkomende blunder is om van je bedrijf een franchise te maken zonder eerst een tweede cavia-locatie te openen, zegt hij. Dat is je prototypelocatie, hoe je ziet of franchising überhaupt voor jou haalbaar is.

Kim Lachance Shanrow

Kim Lachance Shandrow is de voormalige redacteur van de West Coast bij Entrepreneur.com. Voorheen was ze een commerciele columnist bij Los Angeles CityBeat, een nieuwsproducent bij MSNBC en KNBC in Los Angeles en droeg ze regelmatig bij aan...

Lees verder

Aanbevolen verhalen

Chauffeurs winnen als autofabrikanten Android gebruiken

Audi's concept Android-interface is een stuk beter dan wat er tegenwoordig in de meeste auto's zit.

Google Lens duikt weer op met vragen over AI en menselijke identiteit

Vandaag sprak Google-CEO Sundar Pichai op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf een zin uit die ongetwijfeld zal worden herhaald in de bestuurskamers van het bedrijf over de hele...

Windows 10 Fall Creators Update: 7 dingen om uit te checken

Ondanks de naam hoef je geen creatief type te zijn om te profiteren van het bijgewerkte besturingssysteem van Microsoft.

Amerikaanse wetshandhavers kunnen bedrijven niet vragen buitenlandse gegevens door te geven

De zaak van Microsoft over buitenlandse zoekopdrachten heeft een hoger beroep overleefd.