10 tips om Windows 10 sneller te maken

Omdat pc-hardware steeds sneller wordt, wordt software dat ook, en Windows 10 is daarop geen uitzondering. Dit geldt met name voor de opstarttijd: als u een upgrade uitvoert van Windows 7 of eerder, zult u aangenaam verrast zijn door hoe snel uw machine klaar is voor actie. Maar er zijn nog andere prestatiefactoren waarmee u rekening moet houden nadat u aan de slag bent. We hebben tien tips verzameld, waarvan vele eeuwigdurende oude standbys zijn in het Windows-prestatiespel.

Het probleem met veel Windows-versnellingsverhalen is dat ze je vertellen om enkele van de meer charmante functies van het besturingssysteem uit te schakelen, zoals visuele animaties. De meeste tips hier laten zien hoe u uw Windows 10-systeem kunt versnellen zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk en de functionaliteit. De meeste zijn gratis, maar bij sommige moet je wat geld uitgeven aan software of hardware. Voor degenen met oudere machines met een lager vermogen die een snelheidsboost willen maar niet geïnteresseerd zijn in extra goodies, kunnen een paar tips aan het einde de systeemprestaties verbeteren ten koste van wat toeters en bellen.Als u uw eigen tips heeft om Windows 10 te versnellen, aarzel dan niet om uw suggesties in het commentaargedeelte hieronder te plaatsen.


1. Verwijder Crapware
Die extra voorgeïnstalleerde software die door pc-makers is geïnstalleerd, blijft een probleem met nieuwe computers. Ik werkte onlangs met een goedkope Lenovo-pc waarop bijna 20 zogenaamde hulpprogramma's waren geïnstalleerd, en deze zouden af ​​en toe en ongewenst opduiken en onderbreken wat ik op de computer aan het doen was.

Dit gaat als volgt: Tik op de Start-knop (standaard helemaal in de linkerbenedenhoek van het scherm), vervolgens op Alle apps onderaan en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de dader en kies Installatie ongedaan maken. Dit wordt onmiddellijk verwijderd. U kunt ook met de rechtermuisknop op de Start-knop van het Windows-logo klikken en de eerste keuze Programma's en onderdelen kiezen. U kunt ook gewoon Programma's typen in het vak Cortana Vraag me iets naast de Start-knop.

U kunt de boosdoeners meestal vinden door de lijst met geïnstalleerde apps te sorteren op de naam van uw PC Maker. Als je ongewenste apps hebt gevonden die je niet wilt, selecteer je ze en klik je op Verwijderen. Helaas kun je er maar één tegelijk verwijderen, dus trek een half uur uit voor dit project. Vergeet niet de bijl mee te nemen naar apps die je zelf hebt geïnstalleerd maar niet meer wilt, en voor software die je niet wilt, die naast software is geïnstalleerd die je wel wilde.

Houd er rekening mee dat er met Windows 10 twee soorten applicaties zijn: traditionele desktop-apps en moderne Windows Store-apps. Om de laatste te verwijderen, gaat u naar de pagina Apps & Functies van de app Instellingen. Daar zie je beide soorten apps, terwijl het goede oude configuratiescherm alleen goede oude desktopprogramma's bevat. In beide kunt u sorteren op grootte, installatiedatum of naam, of zoeken naar een bepaalde app.

De reden dat dit de prestaties ten goede komt, is dat veel programma's processen laden tijdens het opstarten en waardevolle RAM- en CPU-cycli in beslag nemen. Terwijl u zich in het gedeelte Programma's en onderdelen van Control bevindt, kunt u ook op Windows-onderdelen in- of uitschakelen klikken en de lijst scannen om te zien of er iets is dat u niet gebruikt. U kunt ook software zoals PCDecrapifier en Revo Uninstaller-hulpprogramma's proberen. Voor meer hulp over wat u moet verwijderen, leest u Crapware opschonen van een nieuwe pc.


2. Beperk opstartprocessen
Veel programma's installeren zijprocessen die elke keer dat u uw pc start, worden uitgevoerd, en sommige zijn niet dingen die u altijd op uw systeem moet hebben. Vergeleken met Windows 7, waarin u het hulpprogramma MSCONFIG moest uitvoeren, biedt Windows 10 (en Windows 8.x daarvoor) u een nieuwe, eenvoudigere manier om te beperken wat er bij het opstarten wordt uitgevoerd: vanuit de bijgewerkte Taakbeheer.

De eenvoudigste manier om Taakbeheer op te roepen, is door op Ctrl-Shift-Esc te drukken. Schakel over naar het tabblad Opstarten en u ziet alle programma's die worden geladen bij het opstarten van Windows. Het dialoogvenster heeft zelfs een kolom die u de opstartimpact voor elk laat zien. De kolom Status laat zien of het programma al dan niet kan worden uitgevoerd bij het opstarten. U kunt met de rechtermuisknop op een item klikken om deze status te wijzigen. Het is meestal vrij eenvoudig om dingen te zien die u niet wilt uitvoeren. Als u bijvoorbeeld iTunes nooit gebruikt, heeft u iTunesHelper waarschijnlijk niet altijd nodig.


3. Ruim uw schijf op
Typ Schijfopruiming in het menu Start. Hiermee wordt het vertrouwde hulpprogramma Schijfopruiming geopend dat al verschillende generaties van het besturingssysteem deel uitmaakt van Windows. Schijfopruiming vindt ongewenste rommel en bestanden zoals tijdelijke bestanden, offline webpagina's en installatiebestanden op uw pc en biedt aan om ze allemaal tegelijk te verwijderen. Misschien vindt u zelfs dat uw Prullenbak uit zijn voegen puilt: de mijne had 1,47 GB. Ik wist niet dat die er was! Dit heeft echter over het algemeen alleen een merkbaar effect op de snelheid als uw schijf bijna vol raakt. Als u niet regelmatig schijfdefragmentatie hebt gepland, stelt u dat in de Optimize Drives-tool in, die u kunt vinden door de naam in het Cortana-zoekvak naast de Start-knop te typen. Een ander geweldig hulpmiddel voor het opschonen van pc's is Iolo System Mechanic 14, onze Editors' Choice voor pc-optimalisatiehulpprogramma's.


4. Voeg meer RAM toe
Windows 10 is niet zo'n groot varken als eerdere versies van het besturingssysteem, maar meer geheugen is altijd een manier om pc-bewerkingen te versnellen. Voor veel van de huidige Windows-apparaten, zoals de Surface convertible tablets, is het toevoegen van RAM echter geen optie. Gaming- en zakelijke laptops laten vaak nog RAM-upgrades toe, maar dat wordt met het jaar zeldzamer. De nieuwe, slankere ultrabooks en convertibles zijn meestal vast. Als je nog steeds een desktop tower gebruikt, kan dit artikel je laten zien hoe je RAM kunt toevoegen. De websites van de grotere RAM-makers (Crucial, Kingston, Corsair) bieden allemaal productzoekers die u laten zien welk type RAM uw pc gebruikt, en de prijzen zijn redelijk. Ik vond 8 GB high-performance DDR3 RAM voor minder dan $ 40 op Newegg.com.


5. Installeer een SSD-opstartschijf
Het afgelopen jaar heb ik een solid-state (SSD) opstartschijf op mijn desktop-pc thuis geïnstalleerd en het resultaat was een opmerkelijke snelheidswinst. En niet alleen voor het opstarten van Windows, maar ook voor het laden en gebruiken van veeleisende applicaties zoals Adobe Photoshop Lightroom. Als je een laptop gebruikt, kan dit ook een optie zijn. Voor systeemversnelling is het zinvol om je interne opstart-harde schijf te vervangen, maar een externe SSD met een USB 3.0-aansluiting kan je ook een snelheidsboost geven in applicaties die veel opslagruimte gebruiken. Voor meer informatie kunt u het artikel van PCMag bekijken, De beste SSD's en hoe u een SSD kunt kopen, of bekijk onze recente opslagrecensies.


6. Controleer op virussen en spyware
U kunt hiervoor de ingebouwde Windows Defender of een app van derden gebruiken, maar u wordt het best bediend door de beste keuze van PCMag-beveiligingsgoeroe Neil Rubenking onder de malware-opruimprogramma's, Malwarebytes Anti-Malware - het is gratis! Maar vergeet ook niet om doorlopende anti-malwarebescherming te gebruiken. Sommige AV-producten hebben een kleinere voetafdruk op de systeemprestaties dan andere, en de lichtste van allemaal, volgens Rubenking, is Webroot SecureAnywhere AntiVirus.


7. Wijzig de energie-instellingen in maximale prestaties
Dit is natuurlijk geen goede keuze als u elektriciteit wilt besparen, maar het kan uw computergebruik een boost geven. Ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Energiebeheer. Klik vanaf hier op de vervolgkeuzepijl aan de rechterkant en kies Hoge prestaties.


8. Gebruik de probleemoplosser voor prestaties
Typ in het zoekvak van Cortana naast de knop Start probleemoplossing en onder Systeem en beveiliging ziet u de keuze Controleren op prestatieproblemen. Voer de probleemoplosser uit en deze kan de oorzaak van uw vertraging vinden. Loop voor de goede orde de andere probleemoplossers door, waaronder systeemonderhoud, zoeken en indexeren, hardware en geluiden en programma's.


9. Wijzig het uiterlijk in het dialoogvenster Prestatie-opties
U kunt dit eenvoudig bereiken door uiterlijk aanpassen in Cortana te typen. In het dialoogvenster kunt u het keuzerondje bovenaan gebruiken met het label Aanpassen voor de beste prestaties of selecteren welke eye-candy-functies u kunt missen in de lange lijst met selectievakjes onder deze keuzes. Als u de algemene best presterende knop kiest, verliest u alle visuele effecten. U ziet bijvoorbeeld niet de inhoud van een venster dat u sleept verplaatsen, maar alleen een rechthoek die de randen van het venster voorstelt. Het is waarschijnlijk een betere manier om de effecten die u leuk vindt aangevinkt te houden in het dialoogvenster.


Verwant

  • 10 tips om u te helpen het meeste uit Windows 1010 te halen Tips om u te helpen het meeste uit Windows 10 te halen
  • Microsoft Windows 10Microsoft Windows 10

10. Zoekindexering uitschakelen
Vooral voor pc's met een lager vermogen kan zoekindexering systeembronnen opslokken, al is het maar tijdelijk. Als je veel zoekt, zal dit je niet aanspreken, omdat sommige zoekopdrachten langzamer gaan. Om indexering uit te schakelen, opent u het Configuratiescherm voor indexeringsopties (u kunt ook gewoon index typen in het zoekvak van de Start-knop, en u zou Indexeringsopties boven aan de resultatenlijst moeten zien), klik op Wijzigen en verwijder locaties die worden geïndexeerd en bestand soorten ook.

Als u zoekindexering ingeschakeld wilt laten, maar merkt dat het u af en toe vertraagt, kunt u het proces stoppen als u extra snelheid nodig heeft. Klik met de rechtermuisknop op Computer in het menu Start of op het bureaublad en kies Beheren. Dubbelklik vervolgens op Services en toepassingen en vervolgens op Services. Zoek Windows Search en dubbelklik daarop. In dit dialoogvenster Eigenschappen kunt u het opstarttype Handmatig of Uitgeschakeld kiezen om het proces standaard stil te hebben. Het nieuwe automatische opstarttype (vertraagde start), volgens Microsoft Help, 'heeft de voorkeur boven het automatische opstarttype omdat het het effect op de algehele opstartprestaties van het systeem helpt verminderen'. Dat was de standaardinstelling op mijn geüpgradede Windows 10-pc.

Aanbevolen verhalen

Met podcast-updates van Apple kun je 'Serial' inhalen

Apple's benadering van podcasts evolueert met ondersteuning voor seizoenen in 'Serial'-stijl.

Apple verduidelijkt hoe tips zouden moeten werken in iOS-apps

Apple wil natuurlijk 30 procent van dat lieve in-app-fooigeld krijgen.

Microsoft plaagt Windows 10 'Find Lost Pen'-functie

De nieuwste versie van Windows 10 Insider-preview biedt een heleboel nieuwe functies die schrijvers zullen waarderen, waaronder de mogelijkheid om te zien waar je was toen je je pen voor het laatst gebruikte.

De next-gen SSD's van WD voegen nog meer snelheid en capaciteit toe

De nieuwe schijven van Western Digital zijn de eerste die gebruik maken van 64-laags 3D NAND-technologie.