10 soorten systeemhulpprogramma's en optimalisatieprogramma's die u niet nodig hebt op Windows

Windows-gebruikers zien advertenties voor allerlei systeemtools en optimalisatiehulpprogramma's. Het is gemakkelijk voor bedrijven om u te vertellen dat u deze tools absoluut moet gebruiken, maar u hebt de meeste rommel die wordt aangeboden niet nodig.

Het gebruik van deze systeemhulpmiddelen vertraagt ​​uw computer alleen maar, verspilt uw tijd en maakt uw leven ingewikkelder. Vereenvoudig je leven en sla deze systeemtools over - je hebt alleen het essentiële nodig.Register schoonmaker

U hoeft uw register niet op te schonen. Oké, er zijn enkele scenario's waarin een registeropschoner in theorie een probleem zou kunnen oplossen, maar dit zijn er maar heel weinig. Registeropschonerbedrijven beloven vaak dat registeropschoonprogramma's uw pc sneller zullen maken en eventuele crashes zullen verhelpen, maar dat doen ze niet. Het eenmaal per week uitvoeren van een registeropschoning zal waarschijnlijk meer problemen veroorzaken dan het oplost. Het register is enorm en het wissen van zelfs een paar duizend kleine vermeldingen zal uw computer niet versnellen.

Als u een registeropschoner moet gebruiken, gebruik dan de registeropschoner die in CCleaner is ingebouwd en sla alle betaalde registeropschoners over die door duistere bedrijven zijn geproduceerd.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 2

pc-opruimer

Hulpprogramma's voor het opschonen van pc's zijn een andere waardeloze categorie software. Net als registeropschoonprogramma's worden ze geadverteerd in banneradvertenties over het hele internet - er zijn zelfs overdag tv-advertenties voor dure pc-opschoonsoftware.

We hebben besproken waarom softwareprogramma's voor het opschonen van pc's over het algemeen oplichting zijn. Natuurlijk kun je ruimte vrijmaken en misschien zelfs je pc sneller maken door tijdelijke bestanden te verwijderen - maar je kunt dat doen met de gratis CCleaner-toepassing of zelfs de tool Schijfopruiming die bij Windows wordt geleverd. Sla de betaalde applicaties over, die waarschijnlijk niet zo goed werken als de gratis alternatieven.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 3

Geheugenoptimalisatie

Windows heeft geen hulp nodig bij het optimaliseren of vergroten van het geheugen van uw computer. RAM-optimizers waren misschien logisch in de tijd van Windows 95 toen Windows slecht geheugenbeheer had en computers kleine hoeveelheden geheugen hadden, maar ze zijn nu erger dan nutteloos. Het gebruik van een geheugenoptimalisatieprogramma vertraagt ​​uw pc, omdat nuttige cachebestanden uit uw RAM worden verwijderd. Moderne besturingssystemen zijn ontworpen om uw geheugen te gebruiken - dit versnelt alles.

We hebben precies besproken waarom geheugenoptimalisatieprogramma's in het verleden niet nuttig waren. Laat Windows zelf voor het geheugen zorgen. Als u geheugen wilt vrijmaken, sluit dan enkele programma's - gebruik geen geheugenoptimalisatie.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 4

Driver Cleaner

Er was een tijd dat stuurprogramma-opschoonprogramma's nuttige stukjes software waren, maar dat zijn ze niet meer. U hoeft uw stuurprogramma's niet op te schonen, dus vermijd de betaalde stuurprogramma's die beloven dat ze al uw pc-problemen kunnen oplossen. U moet zelfs de oude gratis hulpprogramma's voor het opschonen van stuurprogramma's vermijden, die al jaren niet zijn bijgewerkt omdat ze niet langer nuttig zijn.

Terwijl u toch bezig bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over het installeren van bijgewerkte stuurprogramma's, tenzij ze via Windows Update aankomen - het is de moeite niet waard, tenzij u een probleem ondervindt waarvan u weet dat de nieuwe stuurprogramma's zullen oplossen. De enige uitzondering zijn grafische stuurprogramma's - u wilt die bijgewerkt houden voor maximale prestaties als u een pc-gamer bent.

Spel Booster

Uw systeem hoeft niet te worden geoptimaliseerd voor games door een game-boosterprogramma. Game-boosters beloven je pc-games te versnellen door achtergrondprocessen voor je te stoppen, maar we hebben er een gebenchmarkt en geen echt verschil gevonden in gameprestaties in de echte wereld.

Natuurlijk, als je downloadt via BitTorrent of een veeleisende applicatie op de achtergrond gebruikt terwijl je een pc-game speelt, zullen de dingen langzamer gaan - maar je kunt dit oplossen door je downloads te pauzeren en zware programma's af te sluiten voordat je games gaat spelen. Sla de spelbooster over.

Afzonderlijk defragmentatieprogramma

Windows heeft een ingebouwde defragmentatietool die meer dan goed genoeg is - en indien nodig defragmenteert het uw harde schijven automatisch voor u op de achtergrond. Als u een gemiddelde Windows-gebruiker bent, hoeft u niet eens handmatig een defragmentatieprogramma uit te voeren - laat staan ​​het installeren van een defragmentatieprogramma van derden.

SSD-optimalisatie

Geconfronteerd met de opkomst van solid-state schijven, die geen defragmentatie vereisen, hebben defragmentatiesoftwarebedrijven hun tenen in de SSD-optimalisatiesoftwarewateren gedompeld. Het idee is dat solid-state schijven een programma op uw computer nodig hebben om ze te optimaliseren, zodat ze op hun topsnelheid kunnen werken, maar hier is geen echt bewijs voor.

Uw besturingssysteem en de firmware die op de SSD zelf draait, kunnen uw SSD zelf goed genoeg optimaliseren. SSD-optimalisatiesoftware die op uw computer wordt uitgevoerd, heeft niet eens de toegang op laag niveau om veel te doen wat het belooft.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 8

Verwijderprogramma van derden

Het de-installatieproces van Windows-software is niet perfect, en het is waar dat programma's vaak nutteloze bestanden laten rondslingeren nadat u ze hebt verwijderd. Om dit te voorkomen, gebruiken sommige mensen de-installatieprogramma's van derden om alle bestanden te wissen die een programma zou kunnen achterlaten.

De-installatieprogramma's van derden kunnen zeker helpen bij het verwijderen van enkele extra nuttige bestanden, maar voor de meeste mensen zijn ze het gedoe niet waard. De weinige bestanden die over zijn, zullen over het algemeen niets vertragen of te veel ruimte in beslag nemen. Tenzij u elke dag een groot aantal programma's installeert en verwijdert, heeft u geen verwijderprogramma van derden nodig. Verwijder de programma's gewoon normaal en ga verder met je leven.

Update Checker

Windows heeft geen standaard manier om te controleren op applicatie-updates, dus elk programma moet zijn eigen update-checker coderen en dit proces zelf beheren. Sommige mensen proberen deze chaos te temmen door een updatecontroleprogramma van derden te gebruiken dat u laat weten wanneer updates beschikbaar zijn voor een van uw geïnstalleerde programma's.

Er was een tijd dat deze hulpprogramma's nuttiger waren - Adobe's Flash Player heeft bijvoorbeeld constante updates nodig voor beveiligingsdoeleinden en er was een tijd dat Flash niet zelf op updates controleerde. Maar tegenwoordig heeft elke applicatie die moet worden bijgewerkt, zijn eigen geïntegreerde functie voor het controleren van updates. Windows, browser plug-ins, webbrowsers zelf, grafische stuurprogramma's - ze zullen allemaal controleren op updates en deze automatisch installeren of u vragen. Als een programma niet automatisch op updates controleert, zoals uw andere hardwarestuurprogramma's, hoeft het waarschijnlijk niet te worden bijgewerkt.

Maak je geen zorgen over updates van desktopapplicaties — installeer ze wanneer daarom wordt gevraagd, maar laat je software ze zelf controleren.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 10

Uitgaande firewall

De desktop-firewallindustrie maakte zich zorgen toen Microsoft naast Windows XP SP2 een capabele firewall aan Windows toevoegde. Ze herstelden zich snel door zich te concentreren op functies die de Windows-firewall niet heeft - hun firewalls van derden waarschuwen u voor programma's die naar huis bellen en stellen u in staat micromanagen welke programma's op uw computer toegang hebben tot internet.

In werkelijkheid is deze functie niet erg handig. Tegenwoordig belt bijna elk programma naar huis - al was het maar om te controleren op updates, zo niet om uw gegevens te synchroniseren of toegang te krijgen tot webinhoud. Gemiddelde Windows-gebruikers hoeven niet te beslissen welke applicaties wel en geen verbinding met internet kunnen maken. Als u een programma op uw computer uitvoert, maar het niet genoeg vertrouwt om het toegang tot internet te geven, dan zou u dat programma waarschijnlijk niet moeten uitvoeren.

Volledige beveiligingssuite

Antivirussoftware is handig, zelfs als je voorzichtig bent: het enorme aantal zero-day-kwetsbaarheden dat wordt gevonden in browserplug-ins zoals Flash en zelfs browsers zelf maken antivirussoftware een nuttige verdedigingslaag, zelfs voor Windows-gebruikers die hun software up-to-date houden en download nooit applicaties van onbetrouwbare websites.

Volledige beveiligingssuites zijn een andere zaak. Ze bevatten elke extra functie die ze kunnen bedenken: phishing-filters, zware firewalls met veel knoppen en wijzerplaten, software voor het opschonen van tijdelijke bestanden die elke browsercookie op uw computer als een bedreiging beschouwt, en meer. Hoewel u een antivirusprogramma zou moeten gebruiken, hebt u niet de zware, dure, allesomvattende reeks extra tools nodig. Als je een tool nodig hebt, kun je deze apart krijgen - als je bijvoorbeeld een hulpprogramma wilt om tijdelijke bestanden te wissen, gebruik dan gewoon de gratis CCleaner.

Het ergste van alles is dat zware beveiligingssuites uw computer met al hun functies kunnen vertragen. Ze leiden je ook af met melding na melding om je eraan te herinneren dat ze iets doen. Als ze je blijven lastigvallen, denk je dat ze iets nuttigs doen en betaal je voor een ander abonnement als je huidige abonnement afloopt.

10 soorten systeemtools-en-optimalisatieprogramma's-die-u-doneert-en-8217;t-nodig-op-windows foto 12


Niet alle systeemtools van derden zijn waardeloos. We zullen binnenkort de weinige systeemtools behandelen die u echt moet gebruiken, dus houd ons in de gaten.

Natuurlijk zijn er situaties waarin veel van deze programma's nuttig kunnen zijn. Misschien wilt u een de-installatieprogramma van derden gebruiken om een ​​programma op te ruimen dat niet correct zou worden verwijderd en een grote puinhoop achterliet, u moet mogelijk voorkomen dat een toepassing toegang krijgt tot internet op een vergrendeld serversysteem, enzovoort. Maar we zijn niet gefocust op de randgevallen - we kijken naar programma's die op de markt worden gebracht voor gemiddelde Windows-gebruikers en vertellen u dat u ze niet constant hoeft uit te voeren, wat de advertenties ook zeggen.

Meer verhalen

Meerdere afbeeldingen combineren in een PDF-bestand op Android

Je hebt foto's gemaakt van een papieren document met je Android-telefoon en nu moet je het naar iemand sturen. We laten u een eenvoudige manier zien waarop u deze afbeeldingen naar een PDF-bestand kunt converteren, zodat u dit document gemakkelijker kunt delen.

Vermijd Java's Ask Toolbar-installaties met deze ene rare registerhack

Java probeert de vreselijke Ask Toolbar en andere irritante rommel - sorry, gesponsorde software - te installeren wanneer je het installeert. Erger nog, Java bundelt deze junkware met beveiligingsupdates. Deze registerhack vertelt Java om dat spul nooit te installeren.

Moet je de Nest Learning Thermostat van Google kopen?

Thermostaten zijn slechts een van de vele huishoudelijke artikelen die een slimme upgrade krijgen in de recente druk op domotica en interconnectiviteit. Is het de moeite waard om een ​​slimme thermostaat aan te schaffen? Lees verder terwijl we de Nest Learning Thermostat beoordelen en je vertellen wat we denken na drie maanden leven met

3 gratis manieren om op afstand verbinding te maken met het bureaublad van uw Mac

Apple verkoopt Apple Remote Desktop in de Mac App Store voor $ 80, maar je hoeft geen geld uit te geven om op afstand verbinding te maken met je Mac. Er zijn gratis oplossingen, waaronder een die in je Mac is ingebouwd.

Alles wat u moet weten over het gebruik van een MicroSD-kaart met uw Amazon Fire-tablet

Amazon's $ 50 Fire Tablet wordt alleen geleverd met 8 GB opslagruimte, maar ondersteunt ook MicroSD-kaarten. Een MicroSD-kaart is een goedkope manier om extra opslagruimte toe te voegen aan uw tablet en deze te gebruiken voor muziek, video's, apps en andere soorten inhoud.

Hoe AutoRun-malware een probleem werd op Windows en hoe het (meestal) werd opgelost

Dankzij slechte ontwerpbeslissingen was AutoRun ooit een enorm beveiligingsprobleem op Windows. Met behulp van AutoRun kon schadelijke software worden gestart zodra u schijven en USB-drives in uw computer stopte.

Wanneer moet u versleuteling gebruiken?

Meer besturingssystemen bevatten standaard codering, wat prima is. Maar als uw besturingssysteem dat niet doet, hoeft u waarschijnlijk niet alles te versleutelen met software van derden.

Hoe u zich kunt aanmelden bij meerdere accounts op dezelfde website tegelijk

Als u zich ooit bij twee verschillende accounts op dezelfde website tegelijk wilt aanmelden, bijvoorbeeld om meerdere Gmail-inboxen naast elkaar te openen, kunt u niet zomaar een nieuw tabblad of browservenster openen.

Hoe maak je jeugdige, stralende portretten in minder dan een minuut

Je hebt het gezien in tijdschriften, fotowebsites, advertenties en tal van andere plaatsen - die romantische, bijna zoetige look toegepast op een afbeelding om de huidtextuur te verzachten en stralende portretten te maken. Hier leest u hoe u die supermodel-gloed in minder dan een minuut kunt krijgen.

Wat is Direct X 12 en waarom is het belangrijk?

Toen Microsoft begon met het beschrijven van nieuwe functies van zijn aankomende Windows 10-besturingssysteem, was DirectX 12 een van die functies waar het over sprak. Gamers zullen onmiddellijk weten wat dit is, maar ze realiseren zich misschien niet hoe belangrijk een update zal zijn.